Skončenie rodičovskej dovolenky

14. apr 2023

Dobrý deň, v juni mi končí RD , malý v septembri nastupuje do škôlky. Miesto v zamestnaní mi držia, ale nechcem sa vrátiť, z viacerých dôvodov. Mám zostatok vyše 50 dní dovolenky. Chcem sa spýtať, že keď si jeden deň dovolenky vyčerpám, budem mať nárok na vyššiu dávku v nezamestnanosti? Chcela by som počas tých 6 mesiacov otehotnieť a vlastne byť aj doma , nakoľko neviem ,ako malý zvládne škôlku a choroby. Ak budem čerpať dávku v nezamestnanosti, budem mať nárok na materské, počas ochrannej lehoty ? Mám v tom guláš, ďakujem za každú radu

54tinka54
14. apr 2023

Áno, vybrať jeden deň dovolenky a ostatok preplatiť a mala by si mať najvyššiu podporu (teda ak si si pocas RD neprivyrabala na nejakú dohodu). Ak otehotnieš do 180 dní od skončenia PP, čiže v ochrannej lehote, tak nárok na MD ti vznikne.

autor
14. apr 2023

@54tinka54 dakujem pekne, nie pocas RD som si nijak neprivyrabala. A tu matersku by som teda mala rovnaku ako pri prvom dieťati ?

katuskamala1
14. apr 2023

Ja som tak preeeeane urobila a otehotnela som par dni po skonceni podpory a narok na matersku som stale mala,realne som ju dostala,ja som si dokonca ale este na 3m platila (muz ma zamestnal )max odvody a mala som matersku maximalnu.

autor
14. apr 2023

@katuskamala1 super, dufam ze aj mne sa podari 🙂