Skrátená rodičovská dovolenka

andrea86
15. apr 2017

Ahojte žienky, potrebujem poradiť. Som na rodičovskej dovolenke a dcérka bude mať 3roky v decembri. Lenže som išla z rodicovskej na matersku, prvák dcérka mala 15 mesiacov keď sa nám narodila druhá. Včera mi volala šéfka, vraj sa mi rodičovská dovolenka skracuje o 5mesiacov z toho dôvodu, že som išla z rodicovskej na matersku. Máte podobnú skúsenosť niekto? Vôbec som s tým nerátala, ani som netušila, že takéto niečo môže byť....Ďakujem za vaše rady 😉

jasminet
15. apr 2017

to je aka hlupost? 😀 rodicovska trva do 3 rokov dietata, neskracuje sa zo ziadneho dovodu... aj ti povedala na zaklade coho prave -5mesiacov? nech ti teda da nejaky zakon kde je to uvedene...

andrea86
autor
15. apr 2017

@jasminet, neviem, bola som z toho v šoku, ani som nevedela reagovať na to. Asi 5mesiacov som poberala rodičovský príspevok s prvou dcérkou, tak asi preto tých 5mesiacov. Ale veď to by nemalo mať vplyv na druhý RP, alebo áno?

jasminet
15. apr 2017

@andrea86
@andrea86 jasne ze nie, mas narok byt do dna 3 narodenin druheho dietata na rodicovskej. nic take ako ti ona povedala neexistuje. v utorok jej napis mail, ze nech ti posle na zaklade coho ti ONA skracuje rodicovsku dovolenku.

andrea86
autor
15. apr 2017

@jasminet, v utorok sa pôjdem spýtať na socialku, ako to vlastne je. Aj ja som bola v tom, že do 3rokov..

majusqa77
15. apr 2017

@andrea86 socialka s tym nic. Nema. Toto je uvedene v zakonniku prace

petruldo
15. apr 2017

@andrea86 socialka s rodičákom nemá nič, keď už tak choď na úrad práce sociálnych vecí a rodiny

majusqa77
15. apr 2017

a teda sefka nema pravdu. Rd ti konci najneskor 3timi narodeninami dietata

majusqa77
15. apr 2017

@petruldo ale ona sa pyta na rd, nie rp ;)

viera77
15. apr 2017

@andrea86 nemusis sa ist ani pytat na UP, baby vyssie to jasne vysvetlili...pytaj sa skor šefky, odkial ma tuto "novinku" a presny zakon, ktory toto stanovuje....inak, šefka ma deti, ked dokaze vypotit takuto hlupost? UP ti bude automaticky vyplacat rodicovsky prispevok do veku 3 rokov dietata...ci si alebo nie si popri RD zamestnana, ci si presla z RD na MD, atd.

gapa
15. apr 2017

@andrea86
tu sú stránky Ministerstva práce soc.vecí a rodiny, z nej Zákonník práce § 166-169, ktoré sa týkajú MD a RD. Vytlač si priamo od nich zákon a prečítaj. Nič také tam nie je. Povedz šéfke, že si sa radila a čítala ZP a nič také si tam nenašla. Dá sa dať dotaz na na inšpektorát práce, ten sa zaoberá dodržiavaním ZP. Nech ti povie, kde v ZP sa píše o skrátení. Mi skôr napadlo, či si riadne oznámila nástup na MD, to treba teraz písomne, myslím píše sa aspon mesiac popredu. Tiež nástup na RD, jej ukončenie, to sa snaž dodržať a aj s doručením, tj. aby si mala papier s dátumom prevzatia a podpisom. Možno potrebujú niekoho alebo skúšajú.
zdroj:
https://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestna...
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
§ 166
(1)
V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.
(2)
Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
(3)
Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.
(4)
Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku podľa odseku 2 možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 nečerpala.
§ 167
(1)
Žena nastupuje materskú dovolenku spravidla od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr však od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom.
(2)
Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov, pretože pôrod nastal skôr, ako určil lekár, patrí jej materská dovolenka odo dňa nástupu až do uplynutia času ustanoveného v § 166 ods. 1. Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, poskytne sa jej materská dovolenka odo dňa pôrodu len do uplynutia 28 týždňov; osamelej žene sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 31 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 37 týždňov.
§ 168
(1)
Ak dieťa zo zdravotných dôvodov prevzal do starostlivosti dojčenský ústav alebo iný liečebný ústav a žena a muž zatiaľ nastúpi do práce, preruší sa týmto nástupom materská dovolenka a rodičovská dovolenka najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu. Jej nevyčerpaná časť sa žene a mužovi poskytne odo dňa, keď prevzal dieťa z ústavu opäť do svojej starostlivosti a prestal preto pracovať, nie však dlhšie ako do troch rokov veku dieťaťa.
(2)
Žene a mužovi, ktorý sa prestal starať o narodené dieťa a ktorého dieťa bolo z tohto dôvodu umiestnené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ako aj žene a mužovi, ktorého dieťa je v dočasnej starostlivosti detského domova alebo obdobného ústavu z iných ako zdravotných dôvodov, nepatrí materská dovolenka a rodičovská dovolenka za obdobie, počas ktorého sa o dieťa nestará.
(3)
Ak sa dieťa narodilo mŕtve, patrí žene materská dovolenka po dobu 14 týždňov.
(4)
Materská dovolenka v súvislosti s pôrodom nesmie byť kratšia ako 14 týždňov a nemôže sa skončiť ani prerušiť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu.
(5)
Ak dieťa zomrie v dobe, keď je žena na materskej dovolenke alebo žena a muž na rodičovskej dovolenke, poskytuje sa im táto dovolenka ešte počas dvoch týždňov odo dňa úmrtia dieťaťa, najdlhšie do dňa, keď by dieťa dosiahlo jeden rok.
§ 169
(1)
Nárok na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku má aj žena a muž, ktorý prevzal na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ktoré mu bolo zverené rozhodnutím príslušných orgánov na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, alebo dieťa, ktorého matka zomrela.
(2)
Materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 1 sa poskytuje žene a mužovi odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov, osamelej žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene a mužovi, ktorý prevzal dve deti alebo viac detí, sa poskytuje v trvaní 37 týždňov, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 sa poskytuje v trvaní troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje v trvaní šesť rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku.
(3)
Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovskú dovolenku možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 tretej vety nečerpala.

andrea86
autor
15. apr 2017

@gapa ,Ďakujem

janka_alusicova
12. nov 2017

Dobrý deň,

Poprosila by som o informáciu ohľadne materskej dávky.
V oktobri roku 2015 som nastupila na materskú..
Od roka 2011 do konca roka 2014 som pracovala u jedneho zamestnavatela a odvadzala davky do socialnej poistovne. Od januara 2015 do konca augusta 2015 som bola nezamestnana. V septembri 2015 som sa zamestnala u dalsieho zamestnavatela, kde som dostala zmluvu na trvaly pracovny pomer. Nakolko som u druheho zamestnavatela nepracovala viac ako 90 dni, materska mi bola ratana z predchadzajuceho zamestania.
Momentalne poberam rodicovsky prispevok a otehotnela som. Termin porodu mam 17.7.2018, syn z prvej materskej dovrsi 3 roky 8.12.2018. Od ktoreho zamestnavatela mi bude vyratana nasledujuca materska?
Ak od zamestnavatela u ktoreho mam trvaly pracovny pomer, co mozem urobit aby som nedostala minimalnu matersku, kedze som u neho odrobila len jeden mesiac za minimalnu mzdu?
Dakujem velmi za vasu odpoved, ak mi viete niekto poradit

andrea86
autor
16. nov 2017

@janka_alusicova bohužiaľ vám neviem poradiť, ja sa v tom tiež nevyznám ☹

majusqa77
16. nov 2017

@janka_alusicova ak pp trva, budu pytat potvrdenie o predpokladanom prijme