icon

Som 2,5 roka na rodičovskej a v sociálnej nie som prihlásená

everex
1. jan 2015

Poradte mi prosim po skole som pracovala cca 7 mesiacov potom som otehotnela isla na pn do porodu dcerka ma teraz 2,5 roka a teraz cakame dalsie,isla som na socialnu odniest ziadost o materske a vobec som tam nebola prihlasena akoze soms a nebola prihlasit,pritom som bola,ved na akom principe by som potom asi rodicovsku dostavala nie? tak teraz neviem co mam robit pani mudra v kancelarii mi povedala ze s tym sa neda nic robit, ze sa mi tohi 2,5 roka nebude ratat do dochodku,ze akokeby som bola na urade prace, ale kde mam hladat daaky doklad o tom ze kde som toho 2,5 roka vlasne bola? teraz mi to moze byt jedno len ked pojdem do dochodku a budem to potrebovat tak co poviem ze som bola 2,5 roka nezvestna ci co? mate niekto podobnu skusenost? kde sa obratit o pomoc dakujem pekne za rady

Strana
z2
simca06022011
1. jan 2015

@everex ak si sa bola prihlasit na socialnej POISTOVNI, tak hadam mas o tom nejaky doklad, ktory ti potvrdili... je potrebne as riadne prihlasit okrem uradu prace, resp. socialke (tam z kade ide rodicovsky prispevok) na rodicovsku a zaroven na socialnej poistovni na dochodkove poistenie. Ty si si bola iba davat ziadost o materske, to ti zamietli a to je nieco uplne ine. Bohuzial ak neprizmuria vsetky oci, je pravda to, co ti povedala pani v socialke.

matik1
Autor odpoveď zmazal
kimina7
1. jan 2015

Ja ani neviem o akom prihlasovani, ohlasovani pisete...rodila som 2x nepamatam, ze by som vobec nieco chodila vybavovat...akurat ked maly mal 3 mesiace, tak muz ostal doma, tak som musela ukoncit ...ale pred porodom sa tak pamatam, ze ak "vobec"....tak z pracoviska vybavili, lebo ja som nikam nic neohlasovala

matik1
Autor odpoveď zmazal
mata128
1. jan 2015

@everex tam ide o neprihlasenie dochodkoveho poistenia,stalo sa mi presne to iste a dva roky su v keli

kimina7
1. jan 2015

@matik1 no super, asi kvoli zdraviu si to radsej ani nejdem zistovat, ci tam ja nemam medzery :(

nelly004
1. jan 2015

ja som z toho teda už jeleň 🙂 Viem o tom, že treba pri prechode z materskej na rodičovskú obehať SP a Úrad práce...Ja som prišla do SP v Žiline - dali mi potvrdenie o prechode a nároku na rodičovskú - a toto potvrdenie som zaniesla na Úrad práce, kde som vypísala Žiadosť o rodičovský príspevok. Na SP som sa pýtala, či netreba znovu podať ten registračný list - povedali mi, že nie..že mi platí ten, čo som podávala po narodení dieťaťa...

stormie
1. jan 2015

Nejdem citat vsetko ale asi sa ti stalo to co mne - pri prechode z materskej na rodicovsku treba vypisat jeden papier aby sa ti roky na rodicovskej zaratvali do dochodku ako odrobene, ja som sa to tiez dozvedela iba nahodne takze mi nejake mesiace nezarataju, spatne sa to neda zaevidovat aj ked vies zdokladovat ze si poberala rodicovsku.... Takze tie mesiace/roky ti pri vypocte dochodku nebudu ratat, z tej rodicovskej ti nic moc nevyrataju a hlavne do dochodku odrobis este vela vela rokov takze tych par ti urcite chybat nebude. Tiez ma to neskutocne vytocilo ze aka birokracia 😡 kamaratka sa to dozvedela az ked nastupila do prace ...

stormie
1. jan 2015

A este pridam - ten doklad sa podava na socialnej poistovni, zavolaj si a povedia ti presne ako sa vola, uz si nepamatam, aj ja som volala lebo som neverila, da sa aj stiahnut na ich strankach aby si nemusela tam, treba priniest aj rodny list dietata

eeffka
1. jan 2015

@nelly004 ano vsetko fajn akurat ti pani na socialke pri okienku 1 nepovedala ze sa mozes aj dobrovolne prihlasit do dochodkoveho poistenia aby ti nechybali roky do dochodku. Nie je to jej povinnost ale tvoja neznalost... tak to na SK chodi
Ak si na RD rok/dva v pohode nechyba ale ked noekto drepi doma na retazovych materskych zrazu ma aj 6r v keli

kristinaanna
1. jan 2015

nerobí sa to automaticky preto, lebo materská a dôchodkové je vecou zamestnania - zamestnávateľa, a keďže na rodičovskom môžeš byť aj keď pracuješ alebo nepracuješ, musí sa matka (otec) nahlásiť a odhlásiť sám, lebo to nemá ako SP vedieť

evita68
1. jan 2015

@eeffka pozor, žiadne dobrovolné poistenie ! ide o prihlásenie na poistenca štátu... dobrovolné si človek musí platiť sám..

eeffka
1. jan 2015

@evita68 pokial viem vsetko co nie je povinne je dobrovolne... ci? nikto ta nenuti, nikto ta neupozorni, co si nezistis nevies...

evita68
1. jan 2015

@eeffka áno, dobrovoľne sa môžeš prihlásiť ako poistenec štátu... ale ešte máme dobrovoľné poistenie, tak nech si to niekto nezmýli

katarinka289
1. jan 2015

Rodicovsky vyplaca Urad prace socialnych veci a rodiny.Na soc.poistovnu si sa mala sama prihlasit,aby za teba dochodkove odvadzal stat.Je pravda,ze taketo veci vela ludi nevie...chybu v tvojom pripade asi urobila skor pani na UP,ze ti to nepovedala

stangb
2. jan 2015

@nelly004 ak si ho podavala po narodeni tak netreba...lebo ak si nezamestana tak sa prihlasujes aj na dochodkove hned po porode,resp. Do 45 dni od narodenia dietata..ale kto je zamestnany tak matersku a dochodkove ide vlastne cez zamestnavatela,ty odovzdas papiere zamestnavatelovi a potom az pri prechode na rodicovsku treba ist na socialnu post. A inak ja som to teraz pri synovi trosku poplietla a poslala som uz tiez hned po porode,a tiez mi povedali ze uz teda potom ked bude koncit maaterska tak uz nemusim,takze niekedy je dobre urobit to vsetko hned naraz so vsetkymi papiermi a potom uz len rodicak som si vybavila a mala som pokoj

nelly004
2. jan 2015

@stangb tak ja som to urobila rovnako - tiež hned po pôrode 🙂 ale viem, že aj zamestnávateľ čosi riešil za mňa.

libka1
3. jan 2015

@marissenka tak ked nemas o tom doklad mozes si s prepacenim trhnut nohou ☹ ak to nahodou nemas v poriadku, radsej si to over. Tiez som registracny list posielala, dokonca doporucene, niekde som podaci listok odpasla a po roku som tam cosi vybavovala ohladom dohody co som mala na par dni odpracovat a tiez mi povedali ze som to nikdy neposielala... takze rok mi prepadol, no co uz, moja chyba, kebyze si poriadne odlozim podaci listok tak sa viem aspon branit, takto mozem nadavat len sebe 😀

bullinka
3. jan 2015

@nelly004 mne tiež tak povedala, kontrolovala to aj v počítači, ze uz netreba nic podávať. Dokonca som volala na SP na infolinku, lebo som tomu neverila a pani mi povedala to iste.

bullinka
3. jan 2015

@nelly004 este mi pani pri okienku vravela, ze keď nastúpil do roboty, respektíve den predtým, mam k nim prist sa odhlasit a zamestnávateľ ma odo dna kedy začnem pracovať znovu prihlasi.

abc987
26. feb 2015

Ja som na socku do DCA poslala len rodný list hneď po narodení dieťaťa, nič viac odo mňa nechceli. To Vám dnes nikto nič nepovie, hlavne že všade len drístajú ako mamičkám uľahčujú papierovačky... Mám s tým zlú skúsenosť, 2x som bola aj osobne na sociálke v Trenčíne, prvý raz mesiac pred skončením materskej kde som len ústne oznámila nástup na rodičovskú dovolenku, vraj sa nič nedeje a s nimi komunikuje môj zamestnávateľ... a druhýkrát tesne po skončení materskej kde mi dali potvrdenie pre úrad práce soc.vecí a rodiny. Včera som sa dozvedela že nie som dôchodkovo poistená, lebo som nedala prihlášku, registračný list FO. Hlavne že som tam 2x bola a nikto ma neupozornil,,, však načo, je to dobrovoľné a takto štát ušetrí... Vraj som mala ísť aj k okienku č.4 a ja som bola len pri okienku č.9... Pozdravujem sociálnu poisťovňu Trenčín.

jm1988
4. sep 2017

Pracuje tu niekto v socialnej poistovni? Potrebujem vediet...ak bol niekto dlhodobo nezamestnany,teda viac ako 1rok...nemusi platit ziadne odvody ani ako zamestnanec a ani jeho zamestnavatel. A to az celych 12 mesiacov...to znamena ze to obdobie sa nezapocitava do dochodku, nezapocita sa to ani na vznik materskej atd... Je mozne sa v tomto pripade dobrovolne poistit?

Strana
z2