icon

Som dlhodobo na úrade práce a som tehotná. Ako získam tehotenské?

17. aug 2022

Dobrý deň, vie mi niekto vysvetlit, ak som dlhodobo na UP a zistila som, že som tehotna, tak ako mám postupovať aby som mala tehotenské?
Nemám problém platiť niekoľko mesiacov. Hmm neviem to vysvetlit. Priatel vravel, že asi pol roka je potrebné platiť. Máte s tým niekto skúsenosti? Lebo samozrejme, že ak nepracujem tak nedostanem nič zadarmo, to je Ok. Ale ako mám postupovať ak chcem platiť…..Dakujem za vysvetlenie som v tom vedľa

Strana
z2
aurora33
17. aug 2022

No asi ti nie je takto viac ako dobre keď už rozmýšľaš ako by si vybabrala so systémom.

autor
17. aug 2022

@aurora33 nejako to dám 🙏 vymyslíme niečo

nelca0510
17. aug 2022

Ak si dlhodobo na UP,čiže si nezamestnaná dlhodobo,prečo by si mala mať nárok na materské? A keďže si už v 4 mesiaci, tak je to v podstate za jedno. A prečo sa hneď navazad do žien,že sú zmije?

vero96
17. aug 2022

A z čoho by Ti mal štát vyplatiť materskú, keď si nepracovala? Neodvádzala žiadne poistenie ani nič, takže nie.... keď chceš takúto dávku, treba pracovať, prečo si nepracovala vieš len Ty. My pracujúci sa žiaľ skladáme na dávky pre dobrovoľne nezamestnaných.

basska_b
17. aug 2022

@elizabet173 No to ano, to viem, ale oplati sa min. 9 mesiacov platit 210, aby potom clovek dostal 6 mesiacov 230? Jedine v kombinacii so vznikom naroku na materske sa to oplati, lebo tam bude aj vyssi rodicak. Ale vyska tehotenskeho nie je nieco, na com by clovek zarobil. Potesi, ale neni to vysoke.

mateson
17. aug 2022

@aurora33 nezamestnanej je jej viac ako dobre, tak by jej malo byt dobre aj bez tehotenského

lilinka88
17. aug 2022

@basska_b ak jej vyjde nárok na tehotenské, s najväčšou pravdepodobnosťou bude aj nárok na materské. A hoc aj z minima, stále to máš ntehotenske, materské cez 400€ 8 mesiacov a následne cez dva roky vyšší rodicak. Takže myslím,že tých 200€/mesačne za DNP sa určite oplatí

gertys
18. aug 2022

@basska_b 187€ nie 210€ Platis a minimum je 215€ pri 30 dnovom kalendarnom mesiaci nie 230€. Ako si na tie cisla prisla?

basska_b
18. aug 2022

@gertys z tychto kalkulaciek, tie cisla sa menia kazdy rok, zaklad som hodila 600 eur, zadavatelke otazky je to aj tak nanic, to presne cislo, len som jej chcela naznacit, ze nemusi to oplakavat...
boze tam fakt 30 euro hore dole, nabuduce uz nebudem pre kona nic googlit a zistovat, cas sa da pouzit aj efektivnejsie.
Mozes mi teda aj ty dat presne linky, odkial mas cisla
https://www.finsider.sk/kalkulacky/kalkulacka-t...
https://www.socpoist.sk/kalkulacka-na-vypocet-p...

gertys
18. aug 2022

@basska_b v pohode normalne sa pytam odkial take bludne cisla. Sa urazas jak male decko.

Strana
z2