icon

Som dobrovoľne poistená a otehotnela som

1mimka18
27. máj 2022

Potrebujem poradit, otehotnela som po tom co som dala vypoved v praci ( poslednych 8r od skoly som vkuse pracovala, nebola ani pn) , no kedze som na rizikovom tam som nemohla ist do práce, tak som dobrala podporu poistila sa uz pocas nej a cakam na rozhodnutie o priznani pn. A teraz otazka, podala som si ziadost na tehotenske dnes mi prislo ze nemam narok lebo som sa oneskorika s platbou o 1 deň za poistné, nevedela som ze to ma termin dokedy to ma byt zaplatené. Teraz otazka, bude to mat v vplyv aj na schvalenie pn a nasledne Materskej? Mam obavy nakolko si platim poistné, robit sa mi teraz neda kvoli rizikovemu , a aby kvoli 1 dnu omeskaniu som zrazu nemala narok na nic mi pride na hlavu, od skoly pracujem vkise teraz si platim nemocenské tak.by ma mrzelo keby som kvoli 1 dnu nemala naroo ani na pn a nasledne na matersku... prosim o.radu tie co sa v tom vyznajú

Strana
z2
mogaa
27. máj 2022

@1mimka18 pokiaľ spĺňaš ostatné podmienky ku dňu nároku tak budeš mať aj PN aj materskú...opäť nesmieš byť k dátumu nároku v omeškamí s platbou...otázkou ale je z akého VZ bude výpočet...

1mimka18
autor
27. máj 2022

@mogaa 270 dni za 2 roky mam nakolko robim od skoly vkuse. V soc mi povedali ked som davala ziadost 2.5 o pn ze mozno aj z byvalej roboty mi budu pocitat a ked nie tak minimalná pn. Len sa bojim ten den omeskania za marec bude mat vplyv na ostatne?

1mimka18
autor
27. máj 2022

@mogaa zaplatene za april aj maj mam uz od 2.5 ked som davala ziadost

lilinka88
27. máj 2022

@1mimka18 nárok na tehotenské ti vznikol v rovnakom mesiaci ako PN?

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lilinka88 nie pn som od 2.5 a tehotenske mam od 18.3 ale podavala som spolu pn aj tehotenske 2.5 len rozhodnutie este o pn nemam len tehotenske. Medzi tym som mala ppistenie prerusene a obnovila ho na konci aprila a hned aj zaplatila v ten den za april + maj

lenkakravcova
27. máj 2022

@1mimka18 Podmienka uhradenia dlhu je 5 dní pred podaním žiadosti alebo také niečo. Takze skus podať ešte raz.

lilinka88
27. máj 2022

@lenkakravcova podmienka je,že nesmie byť za posledných max 5 rokov (resp toľko,koľko trvá DNPO,ale max 5 rokov) dlh na poistnom viac ako 5€. Dlh sa dá uhradiť najneskôr do posledného dňa v mesiaci,kedy vznikol nárok.

@1mimka18 poistné má byť uhradené do 8. dňa v mesiaci za predchádzajúci mesiac. Pokiaľ máš všetko vyplatené,malo by to už byť ok a PN by mala byť z minima

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lenkakravcova "dlh" ak sa to da tak nazvat bol 3 dni lebo som nevedela ze do 8. v kazdom pripade som podavala ziadost az 2.5 a odovodnili to meskanim za marcove poistné. Mam sa odvolat myslis? A mam sa bat aj o pnku? To este rozhodnutie nemam tiez podane 2.5

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lilinka88 ako mam chapat tomu ze za poslednych 5rokov? Lebo to poistne nezaplatene je z marca teda 8. Bol datum a 12.prisli peniaze. Potom som zrusila poistne a od aprila do.maja bola zas ale to som 29.4 zaplatila za april aj maj zaroven a to ze zaplatit do 8 som nevedela ani pani mi nepovedala ked mi davala papier pri prihlaseni 😒

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lilinka88 myslis teda ze pn mi schvalia alebo tiez zamietnu kvoli omeskaniu?

lenkakravcova
27. máj 2022

@1mimka18

To isté pri nároku na tehotenské.

https://www.socpoist.sk/tehotenske/69383s

Odvolaj sa. Keď to máš zaplatené, máš mať nárok. Nenechaj sa odbiť.

lilinka88
27. máj 2022

@1mimka18 nebolo uhradené načas,čiže z pohľadu nároku to bol dlh. Dokedy má byť uhradené je uvedené aj na stránke SP a aj do budúcna rada pre Teba - všetko má nejaký termín úhrady, čiže vždy sa pýtaj dokedy to treba zaplatiť 😉
Podľa toho,čo píšeš, pre PN by malo byť už všetko ok. Materskú ti dopredu nepovie nikto. Plát si načas, v správnej výške a bude to ok

lenkakravcova
27. máj 2022

@lilinka88 stále môže požiadať znovu, s dátumom o týždeň neskôr, kedy už podmienky bude spĺňať.

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lenkakravcova ono aj v rozhuti je pisane ze dovod je zaplatene malo byt 8.4 a bolo 12.4 idem sa urcite odvolat

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lilinka88 takze nebudu pri pn pozerat na ten akoze dlh z 2mesiacov dozadu?

1mimka18
autor
27. máj 2022
1mimka18
autor
27. máj 2022

Ešte tam pise ze v nespravnej sume ale odislo presne tolko co mi pani napisala na papier kolko zaplatit

lilinka88
27. máj 2022

@1mimka18 to,že v nesprávnej sume sa Teba týkať nemusí, ty tam máš uvedené,že bolo uhradené neskoro,to je rozhodujúce

lilinka88
27. máj 2022

@lenkakravcova to síce môže,ale nárok sa vždy bude posudzovať k 13tt a tam s tým nič neurobí, k tomu dátumu proste mala dlh na poistnom. To,že ho uhradila je rozhodujúce pre dávky v ďalšom období

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lilinka88 na nete pisu Posledna veta "zaplatenim sa povazuje narok na davku za splnenu" a ked to.posudzovali to uz bol máj tak ja uz fakt nechapem. Myslis ze sa nieco zmeni odvolanim?

lilinka88
27. máj 2022

@1mimka18 ty si ho už uhradila. Čiže k dátumu,kedy sa bude rozhodovať PN by si dlh nemala mať

lilinka88
27. máj 2022

@1mimka18 nie, nezmení. Zaplatené je pre PN v máji, lebo v máji už neevidujú dlh, keďže si ho uhradila, nebudú ti vytykat,že neskoro. Ale pre rozhodujúce obdobie marec si ten dlh mala

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lilinka88 cize pnku by mali schvalit normalne len tehotenske nie ani po odvolani lebo v tom urcitom obdobi v marci som mala dlh dobre rozumiem tomu?

lilinka88
27. máj 2022

@1mimka18 pokiaľ máš všetko zaplatené ako si písala, tak by to pre PN malo byť ok. Ale na 100% to nehovorím

1mimka18
autor
27. máj 2022

@lilinka88 ano zaplatené. No dufam ze aspon ta on bude ok lebo do prace nemozem doktor ma nepustí a hlavne je nech je babo zdravé

lenkakravcova
28. máj 2022

@lilinka88
@1mimka18
Chod k svojej gynekologička nech ti vystaví nárok na tehotenské o týždeň neskôr. Neskorší dátum. Aj tak sa tehotenstvo hýbe hore dole týždeň. Tak ju popros. Potom podaj novú žiadosť s tým neskorším dátumom. Tam už k nemu to máš vyplatene a budeš mat nárok.

lilinka88
28. máj 2022

@lenkakravcova to by jej dr musela zmeniť termín pôrodu. Mimo toho na SP nie sú blbo,bolo by to jasné špekulovanie a dosetrovalo by sa to

nafka0483
28. máj 2022

@lenkakravcova SP to vyhodnoti ako spekulaciu, ved eviduju prvu ziadost aj rozhodnutie. Co na tom ze posunue termin o tyzden, tak 13tt dovrsila nie 18.3. Ale 25.3. A za marec tam stale mala dlh.

lenkakravcova
28. máj 2022

@lilinka88 Mne menila 3x 🙂 (sama od seba, vždy podľa nového ultrazvuku - nesedela jej veľkosť plodu a čas poslednej ms).

@nafka0483 Ak to bude špekulácia. Ak to bude len priblíženie sa reálnemu stanoveniu dňa pôrodu, tak to problém nebude (niektorí lekári, aspoň tá moja to stanovovala na viac krát). Ak by jej ten týždeň nepomohol, tak je to jedno.

Strana
z2