Som dobrovoľne poistená a otehotnela som
Potrebujem poradit, otehotnela som po tom co som dala vypoved v praci ( poslednych 8r od skoly som vkuse pracovala, nebola ani pn) , no kedze som na rizikovom tam som nemohla ist do práce, tak som dobrala podporu poistila sa uz pocas nej a cakam na rozhodnutie o priznani pn. A teraz otazka, podala som si ziadost na tehotenske dnes mi prislo ze nemam narok lebo som sa oneskorika s platbou o 1 deň za poistné, nevedela som ze to ma termin dokedy to ma byt zaplatené. Teraz otazka, bude to mat v vplyv aj na schvalenie pn a nasledne Materskej? Mam obavy nakolko si platim poistné, robit sa mi teraz neda kvoli rizikovemu , a aby kvoli 1 dnu omeskaniu som zrazu nemala narok na nic mi pride na hlavu, od skoly pracujem vkise teraz si platim nemocenské tak.by ma mrzelo keby som kvoli 1 dnu nemala naroo ani na pn a nasledne na matersku... prosim o.radu tie co sa v tom vyznajú
@1mimka18 Podmienka uhradenia dlhu je 5 dní pred podaním žiadosti alebo také niečo. Takze skus podať ešte raz.
@lenkakravcova podmienka je,že nesmie byť za posledných max 5 rokov (resp toľko,koľko trvá DNPO,ale max 5 rokov) dlh na poistnom viac ako 5€. Dlh sa dá uhradiť najneskôr do posledného dňa v mesiaci,kedy vznikol nárok.
@1mimka18 poistné má byť uhradené do 8. dňa v mesiaci za predchádzajúci mesiac. Pokiaľ máš všetko vyplatené,malo by to už byť ok a PN by mala byť z minima
@lenkakravcova "dlh" ak sa to da tak nazvat bol 3 dni lebo som nevedela ze do 8. v kazdom pripade som podavala ziadost az 2.5 a odovodnili to meskanim za marcove poistné. Mam sa odvolat myslis? A mam sa bat aj o pnku? To este rozhodnutie nemam tiez podane 2.5
@lilinka88 ako mam chapat tomu ze za poslednych 5rokov? Lebo to poistne nezaplatene je z marca teda 8. Bol datum a 12.prisli peniaze. Potom som zrusila poistne a od aprila do.maja bola zas ale to som 29.4 zaplatila za april aj maj zaroven a to ze zaplatit do 8 som nevedela ani pani mi nepovedala ked mi davala papier pri prihlaseni 😒
To isté pri nároku na tehotenské.
https://www.socpoist.sk/tehotenske/69383s
Odvolaj sa. Keď to máš zaplatené, máš mať nárok. Nenechaj sa odbiť.
@1mimka18 nebolo uhradené načas,čiže z pohľadu nároku to bol dlh. Dokedy má byť uhradené je uvedené aj na stránke SP a aj do budúcna rada pre Teba - všetko má nejaký termín úhrady, čiže vždy sa pýtaj dokedy to treba zaplatiť 😉
Podľa toho,čo píšeš, pre PN by malo byť už všetko ok. Materskú ti dopredu nepovie nikto. Plát si načas, v správnej výške a bude to ok
@lilinka88 stále môže požiadať znovu, s dátumom o týždeň neskôr, kedy už podmienky bude spĺňať.
@lenkakravcova ono aj v rozhuti je pisane ze dovod je zaplatene malo byt 8.4 a bolo 12.4 idem sa urcite odvolat
Ešte tam pise ze v nespravnej sume ale odislo presne tolko co mi pani napisala na papier kolko zaplatit
@lenkakravcova to síce môže,ale nárok sa vždy bude posudzovať k 13tt a tam s tým nič neurobí, k tomu dátumu proste mala dlh na poistnom. To,že ho uhradila je rozhodujúce pre dávky v ďalšom období
@lenkakravcova to by jej dr musela zmeniť termín pôrodu. Mimo toho na SP nie sú blbo,bolo by to jasné špekulovanie a dosetrovalo by sa to
@lenkakravcova SP to vyhodnoti ako spekulaciu, ved eviduju prvu ziadost aj rozhodnutie. Co na tom ze posunue termin o tyzden, tak 13tt dovrsila nie 18.3. Ale 25.3. A za marec tam stale mala dlh.
@lilinka88 Mne menila 3x 🙂 (sama od seba, vždy podľa nového ultrazvuku - nesedela jej veľkosť plodu a čas poslednej ms).
@nafka0483 Ak to bude špekulácia. Ak to bude len priblíženie sa reálnemu stanoveniu dňa pôrodu, tak to problém nebude (niektorí lekári, aspoň tá moja to stanovovala na viac krát). Ak by jej ten týždeň nepomohol, tak je to jedno.

@1mimka18 pokiaľ spĺňaš ostatné podmienky ku dňu nároku tak budeš mať aj PN aj materskú...opäť nesmieš byť k dátumu nároku v omeškamí s platbou...otázkou ale je z akého VZ bude výpočet...