Som na rodičovskej a som tehotná. Mám nárok na materskú?

emiluska
18. dec 2012

v juni 2011 som nastupila na matersku dovolenku, po jej ukonceni som si dala preplatit nevycerpanu dovolenky(v maji 2012) a potom som nastupila na rodicovsku dovolenku. Zistila som ze som znovu tehotna a zaujima ma ci mam narok na matersku a podla coho sa bude odvyjat jej vyska?

Podla mojich informacii sa mi bude vyska materskej vyratavat podla predpokaldaneho prijmu za ten jeden mesiac kt som si nechala preplatit dovolenku :( takze moja materska bude minimalna.

zuzana909
18. dec 2012

áno mala by sa ti počítať len z tej preplatenej dovolenky v roku 2012, pretože nárok na materské sa vypočítava podľa predchádzajúceho roku, tzn. že ak pôjdeš na MD v roku 2013, tak sa ti výška bude počítať z vymeriavacích základov za rok 2012.
skús sa zo zamestnávateľom dohodnúť, že nastúpiš do práce pár posledných dní a umelo ti navýši príjem ešte v decembri tohto roku, neviem aké máte vzťahy, žiaľ nič iné ti nezostáva.
pokiaľ ti výška materskej nedosahuje výšku rodičovského príspevku tak môžeš zažiadať o príplatok a budú ti ho doplácať tak aby si mala mesačne výšku rodičovského príspevku

kocurcek
19. dec 2012

Ja som tiež tak nastupovala a materská sa mi počítala z predpokladaného príjmu za predchádzajúci rok....len ja som si nedávala preplatiť dovolenku, tak neviem či to nejak ovplyvňuje...

karamel
19. dec 2012

ano

sarra01
8. júl 2013

pre "emilusku": Ahoj, prosim o radu, mne sa teraz stalo presne to iste, ako to s tebou nakoniec dopadlo? Matersku vyratali z poslednej "normalnej" mzdy alebo z preplatenej dovolenky?

lenok
8. júl 2013

@emiluska @sarra01 nachadzam sa v podobnej situacii... netusim, kolko dostanem matersku...