icon

Som v skúšobnej dobe a čaká ma KET,keď sa to podarí a odídem mam nárok na materskú?

mia91
9. aug 2018

Od 1.8. Som v novej práci a 13.8. mam naplánovaný vklad. V práci asi ostať nechcem a nechcem ani aby vedeli ak sa to podarí že som tehotná. Moja otázka znie keď zistím ze som tehotna a odidem, lekár mi dá PN môžem byť PN a nezamestnana? Budem mat nárok na materskú? Ďakujem moc za rady

Strana
z2
vierka0508
9. aug 2018

Narok na matersku budes mat, pokial mas splnenu aj druhu podmienku a to odrovenych 270 dni za posledne 2 roky. Na PN mozes byt az do materskej. Aj ja som to tak mala, v skusobnej dobe som odisla z prace lebo som zistila ze som tehotna, dala som sa hned na PN. Aj matersku som mala.

mia91
autor
9. aug 2018

@vierka0508 super. A aj si sa evidovala na Urade prace keď si odišla? Mam odrobenych 2 roky a 6 mesiacov nepretržite takže by som to mala spĺňať.

vierka0508
9. aug 2018

@mia91 ja som sla na PN hned na druhy den po skonceni zmluvy, takze nebolo potrebne ist na urad. PN ku som zaniesla na socialnu, a po skonceni zas ukoncenu zanesies na socialku a zaroven tam vypises aj ziadost na materske.

mia91
autor
9. aug 2018

@vierka0508 moc ti ďakujem veľmi mi to pomohlo už len dúfať ze sa to do tretice podarí ♥️

vierka0508
9. aug 2018

@mia91 za malicko a drzim palce🙂

mia91
autor
9. aug 2018

@vierka0508 ďakujem a ešte ma napadla jedna otázka, počas tej PN v nezamestnanosti si poberala nejaké peniaze? Podporu, pnku alebo niečo?

ivec16
9. aug 2018

@mia91 ako tehotna budes v ochrannej lehote... podla mna ostan zamestnana a chod na pn

ivec16
9. aug 2018

@mia91 pn budes poberat

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 A prva podmienka je aka?!

@mia91 Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP za posledné dva roky pred porodom (nie odpracovane), ďalej musi byt NP aktívne alebo musis byt v OL.

mia91
autor
9. aug 2018

@ivec16 lenže ja som tam ešte len nastúpila a šéf mi je známy nechcem ho takto,, opinkat,, že nastúpim a hneď pôjdem na PN a materskú a aj tak tam nechcem ostať.

vierka0508
9. aug 2018

@mia91 vyratali mi PNku. Zalezi ci pracujes u noveho zamestnavatela viac alebo menej ako 90 dni. Ja som pracovala menej ako 90, tazke mi vypocitali pn z predosleho zamestnania.

evittam
9. aug 2018

@mia91 Ak otehotnies pocas trvania PP tak si v OL 8mesiacov cize mozes ist na PN kedykoľvek do nástupu na MD a bude platena.

vierka0508
9. aug 2018

@evittam sama si si odpovedala, myslim ze autorka dost chape a obe podmienky splna

evittam
9. aug 2018

@mia91 Nikoho neopinkas, on pocas PN nemá žiadne náklady, odporúčam ak je to možné nech PP trvá aj pocas PN, MD, RD.

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 Ty píšeš,ze pokial spĺňa druhu podmienku preto sa pytam aká je podla teba ta prva....

vierka0508
9. aug 2018

@evittam vsak to ze je nemocensky poistena, je predsa zamestnana...

vierka0508
9. aug 2018

@evittam a navyse ked preukaze ze je tehotna, tak bude aj v ochrannej lehote. Co ma skusas? Sama som si tym presla

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 Prvou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP, dalsie su tie co som uz pisala. Cize to že je žena zamestnana este neznamená ze ma narok na MD.

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 Ja ta neskusam. Ano bude v OL ale ak by nemala splnenu hlavnú podmienku nároku na MD tak jej je to na dve veci...

vierka0508
9. aug 2018

@mia91 aj ja som "priznala farbu" ze som tehotna, par dni pred skoncenim skus.doby. Tiez mi radili aby som tajila, ale chcela som sa zachovat ferovo. A sef to velmi ocenil, a dal mi moznost pracovat z domu, lebo bol so mnou spokojny, a takisto povedal ze sa tesi na mna po skonceni rodicovskej.

vierka0508
9. aug 2018

@evittam ale ona ich ma, preto som sa jej na to pytala, tak neviem co riesis

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 Len som sa spytala co je prvou podmienkou ked podla teba hlavná podmienka naroku na MD je až druhou. To je všetko.
A este dodam,ze to nie je 270 odpracovanych dni-cize tiez mylna informácia.😉

vierka0508
9. aug 2018

@evittam neni to jedno ci prva ci druha? Jedna bez druhej ti je na h*vno. Staci?

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 Nie, nie je. Stále si neodpovedala čo je podľa teba ta prva.😁😉 Cize ktora je "jedna" a ktora "ta bez druhej". A prakticky ti to nie je na hovno-da sa všeličo pokial splnas tu hlavnú.😉

vierka0508
9. aug 2018

@evittam jaj aka si zas chytra by som sa necudovala keby si bola jedna z tych "ochotnych" tetusiek kdesi za okienkom na socialke

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 Nie, nastastie nie som jedna z tych ochotných tetusiek. Rozumiem problematike a dosť ženám som tu zachranila MD,podporu a dokonca maximalne. Stale vsak len zahovaras a odpoveď žiadna cize asi ty budes ta "chytra".

vierka0508
9. aug 2018

@evittam uz konecne rozlep oci a precitaj si moje prispevky, myslim ze som ti dostatocne odpovedala ake su podmienky naroku.

Je pekne ze rozumies problematike, za to vsak nemusis rypat do ostatnych a chytat ich za slovicka. Niekomu staci odsirnejsie vysvetlenie aby pochopil, nemusim hned citovat zakony.

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 Ja mam oci rozlepene. Mne nemusíš vysvetlovat nic. Ty si pisala o druhej podmienke tak som bola zvedavá aka je podla teba prvá.

evittam
9. aug 2018

@vierka0508 A na nič si neodpovedala len že druhá podmienka naroku je 270 odpracovanych dni-co nie je pravda.

vierka0508
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2