Som v skúšobnej dobe a čaká ma KET,keď sa to podarí a odídem mam nárok na materskú?
Od 1.8. Som v novej práci a 13.8. mam naplánovaný vklad. V práci asi ostať nechcem a nechcem ani aby vedeli ak sa to podarí že som tehotná. Moja otázka znie keď zistím ze som tehotna a odidem, lekár mi dá PN môžem byť PN a nezamestnana? Budem mat nárok na materskú? Ďakujem moc za rady
@vierka0508 super. A aj si sa evidovala na Urade prace keď si odišla? Mam odrobenych 2 roky a 6 mesiacov nepretržite takže by som to mala spĺňať.
@mia91 ja som sla na PN hned na druhy den po skonceni zmluvy, takze nebolo potrebne ist na urad. PN ku som zaniesla na socialnu, a po skonceni zas ukoncenu zanesies na socialku a zaroven tam vypises aj ziadost na materske.
@vierka0508 moc ti ďakujem veľmi mi to pomohlo už len dúfať ze sa to do tretice podarí ♥️
@mia91 za malicko a drzim palce🙂
@vierka0508 ďakujem a ešte ma napadla jedna otázka, počas tej PN v nezamestnanosti si poberala nejaké peniaze? Podporu, pnku alebo niečo?
@vierka0508 A prva podmienka je aka?!
@mia91 Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP za posledné dva roky pred porodom (nie odpracovane), ďalej musi byt NP aktívne alebo musis byt v OL.
@mia91 vyratali mi PNku. Zalezi ci pracujes u noveho zamestnavatela viac alebo menej ako 90 dni. Ja som pracovala menej ako 90, tazke mi vypocitali pn z predosleho zamestnania.
@evittam sama si si odpovedala, myslim ze autorka dost chape a obe podmienky splna
@vierka0508 Ty píšeš,ze pokial spĺňa druhu podmienku preto sa pytam aká je podla teba ta prva....
@evittam vsak to ze je nemocensky poistena, je predsa zamestnana...
@evittam a navyse ked preukaze ze je tehotna, tak bude aj v ochrannej lehote. Co ma skusas? Sama som si tym presla
@vierka0508 Prvou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP, dalsie su tie co som uz pisala. Cize to že je žena zamestnana este neznamená ze ma narok na MD.
@vierka0508 Ja ta neskusam. Ano bude v OL ale ak by nemala splnenu hlavnú podmienku nároku na MD tak jej je to na dve veci...
@mia91 aj ja som "priznala farbu" ze som tehotna, par dni pred skoncenim skus.doby. Tiez mi radili aby som tajila, ale chcela som sa zachovat ferovo. A sef to velmi ocenil, a dal mi moznost pracovat z domu, lebo bol so mnou spokojny, a takisto povedal ze sa tesi na mna po skonceni rodicovskej.
@evittam ale ona ich ma, preto som sa jej na to pytala, tak neviem co riesis
@vierka0508 Len som sa spytala co je prvou podmienkou ked podla teba hlavná podmienka naroku na MD je až druhou. To je všetko.
A este dodam,ze to nie je 270 odpracovanych dni-cize tiez mylna informácia.😉
@evittam neni to jedno ci prva ci druha? Jedna bez druhej ti je na h*vno. Staci?
@vierka0508 Nie, nie je. Stále si neodpovedala čo je podľa teba ta prva.😁😉 Cize ktora je "jedna" a ktora "ta bez druhej". A prakticky ti to nie je na hovno-da sa všeličo pokial splnas tu hlavnú.😉
@evittam jaj aka si zas chytra by som sa necudovala keby si bola jedna z tych "ochotnych" tetusiek kdesi za okienkom na socialke
@vierka0508 Nie, nastastie nie som jedna z tych ochotných tetusiek. Rozumiem problematike a dosť ženám som tu zachranila MD,podporu a dokonca maximalne. Stale vsak len zahovaras a odpoveď žiadna cize asi ty budes ta "chytra".
@evittam uz konecne rozlep oci a precitaj si moje prispevky, myslim ze som ti dostatocne odpovedala ake su podmienky naroku.
Je pekne ze rozumies problematike, za to vsak nemusis rypat do ostatnych a chytat ich za slovicka. Niekomu staci odsirnejsie vysvetlenie aby pochopil, nemusim hned citovat zakony.
@vierka0508 Ja mam oci rozlepene. Mne nemusíš vysvetlovat nic. Ty si pisala o druhej podmienke tak som bola zvedavá aka je podla teba prvá.
@vierka0508 A na nič si neodpovedala len že druhá podmienka naroku je 270 odpracovanych dni-co nie je pravda.

Narok na matersku budes mat, pokial mas splnenu aj druhu podmienku a to odrovenych 270 dni za posledne 2 roky. Na PN mozes byt az do materskej. Aj ja som to tak mala, v skusobnej dobe som odisla z prace lebo som zistila ze som tehotna, dala som sa hned na PN. Aj matersku som mala.