Sťahovanie počas rodičovskej dovolenky do Čiech

littlehop
15. okt 2021

Ahojte,
je tu nejaka mamina, ktora pocas rodicovskej "dovolenky" odisla docasne byvat do CR? Potrebovala by som pomoct co a ako riesit a ci vobec - socialna, zdravotna, rodicak atd. Prosim

kate211
15. okt 2021

@littlehop Pracovala si tu? Alebo je otec dietata obcan CR? Pokial nie, nemas pravo na RD a zdravotku v CR. To by si si musela platit sama.

littlehop
autor
15. okt 2021

@kate211 no nejake info ale chabe mam, ze rodicovsku budem nadalej poberat zo slovenska a zdravotna sa da prehlasit do ceskej vseobecnej kam idu vsetci cudzinci. Ty mas odkial info?

kate211
15. okt 2021

@littlehop Ja tu zijem. Pokial si tu nepracovala, otec dietata neni obcan, manzel neni obcan tak zdravotku neprehlasis len tak. Nemozes prist kde chces a nahlasit si len tak zdravotku. Musis tu mat pobyt, obcianstvo alebo pracovnu zmluvu. Alebo vychovavat dieta s ceskym obcianstvom. Vsetci cudzinci idu do ceskej VZP lebo tu pracuju. Im to zriadi zamestnavatel na zaklade pracovneho pomeru.

kate211
15. okt 2021

@littlehop A na rodicak fakt narok nemas. Ten budes mat z SK. To si myslis ze ti tu daju rodicak len tak? Mozes dat na otca dietata, ale ten by musel byt obcan alebo pracovat na uzemi CR. Kde tu chces vlastne byvat? U koho budes mat pobyt? Ten treba hlasit na cudzineckej

littlehop
autor
15. okt 2021

@kate211 no pobyt planujeme prechodny nakolko sa tam planujeme zdrzat niekolko rokov. Ja som tam nepracovala, ale manzel bude. Ved som pisala ze rodicak budem mat zo sk... no budeme zatial v podnajme. Cize toto viem ze ked tam prideme, tak sa treba hlasit na cudzineckej policii. Skor ma zaujima ci treba nieco vybavit v zdravotnej, socialnej a na urade prace ma sk ( tam asi hlasenie o pobyte dietata)

kate211
15. okt 2021

@littlehop Pozri, manzel tu bude pracovat. Jeho automaticky zamestnavatel nahlasi na ZP a SP. Normalne mu daju karticku poistenca, ZP a SP plati zamestnavatel. S tebou a s dietatom neviem ako to je. Manzel moze brat prispevok ma dieta, zlavu na dani. Za teba by stat platit zdravotku len v pripade TRVALEHO pobytu, inak nie.

kate211
15. okt 2021

@kate211 Alebo sa tu mozes zamestnant alebo zdravotku platit sama. V pripade trvaleho pobytu, dostanes normalne preukaz. Tento preukaz bude v ramci CR preukaz totoznosti. Na SK odovzdas obciansky, lebo ked nahlasis TP v CR, automaticky stracas TP na Slovensku. A vlastnit slovensky OP mozes len ak si obcan a zaroven na uzemi SR mas trvaly pobyt.

kate211
15. okt 2021

@littlehop Fakt to nefunguje tak, ze ked sa Slovak zamestna v CR, je automaticky zdravotka a vsetko platena statom celej jeho rodine. Nahlasit trvaly pobyt.

kate211
15. okt 2021
littlehop
autor
15. okt 2021

@kate211 dakujem, skusim pockat na nejaku odpoved od mamicky co si tym presla a bude vediet co a ako 🙂

kate211
15. okt 2021

@littlehop Tak ja som tu sice rodila uz ako ceska. Ale podmienky proste nepustia. Problem je v tom, ze ty si tu nepracovala, takze fakt s prechodnym pobytom nemas narok na zdravotku platenu statom. Samozrejme, ze ta osetria a podobne. Len nedostanes cesku zdravotnu karticku. Ja napriklad nemam narok na Slovensku ZP. A to som aj obcan SR (mam dvojite), mam tam prechodny pobyt (u rodicov, vyrastala som tam). A vzdy ked tam potrebujem navstivit doktora, platim, potom mi to spatne preplatia tu.

pelopeia
15. okt 2021

@littlehop narok na RP zo Slovenska zanikne, pokial nebude mat matka a dieta bydlisko na Slovensku - co nebude mat, kedze ako si pisala, planujete tam zit dlhsie na prechodnom pobyte.

kate211
15. okt 2021

@pelopeia Trvaly pobyt v SR jej zostava, v CR chce mat prechodny.

catlyn
15. okt 2021

@kate211 na zdravotne poistenie mas narok iba v 1 clenskom state EU, nie je mozne byt prihlaseny v 2 statoch zaroven. Preto ak mas ZP v CR nemozes mat na SVK

samanta44
15. okt 2021

@littlehop píšu ti hlúposti keď manžel začne pracovať v CZ prihlásia ho do poisťovne zdravotnej s ním by prihlásili aj vás .lebo môj keď začal pracovať v CZ hneď chceli prihlásiť aj nás musela som dokladovať že pracujem na sk a nechcem tam byť poistená

catlyn
15. okt 2021

@littlehop skus sa pre ZP informovat ako pripoistenie k manzelovmu ZP. Viem ze v Rakusku, Nemecku sa to da. O CR informacie nemam

littlehop
autor
15. okt 2021

@samanta44 no toto som uz niekde citala tiez. Skoda ze nema niekto osobnu skusenost ze co a kde :(

kate211
15. okt 2021

@samanta44 To je co za sprostost preboha. Ked sa zamestnas v CR, prihlasuje ta zamestnavatel k ZP. A toho fakt nezaujima, kde ma jeho rodina ZP. Ked som tu ja zacala pracovat, rozhodne sa vobec nikto nezaujimal, kde je poisteny moj slovensky teraz uz byvaly manzel.

kate211
15. okt 2021

@samanta44 Ty si si fakt ista, ze ta chceli prihlasit do VEREJNEHO ZP? Na zaklade manzelovej pracovnej zmluvy?

samanta44
15. okt 2021

@kate211 áno som!

kate211
15. okt 2021

@samanta44 Ach nebo. Ceske zdravotnictvo je na tom tak financne dobre, ze hlada rodinnych prislusnikov vsetkych cudzincov s pracovnou zmlouvou a ponuka im zdarma svoje zdravotne poistenie. Spametaj sa.

samanta44
15. okt 2021

@littlehop ja mám osobnú skúsenosť

deginko
15. okt 2021

No takto, pokiaľ tvoj muž začne pracovať v ČR,a ty si na SR nezamestnaná T.j evidovaná na UP ako nezamestnaná a si je ho manželka tak v tom prípade muž a ty aj Vaše deti budú mať zdravotné poistenie z ČR a takisto aj rodičak prídavky na deti... všetko,Ale musí najskôr začať pracovať

littlehop
autor
15. okt 2021

@samanta44 ako ano ale aj s vybavenim co a ako. Ale qsi osobne zbehnem alebo budem pisat do zdravotky lebo kazda odpoved tu je inaksia :D

kate211
15. okt 2021

@samanta44 co pliekas za nesmysly. Do verejneho spada clovek ,co sana uzemi zdrzuje v ramci nejakeho pobytu, viza, cudzineckej karty, modrej karty alebo niecoho. Neponuka sa to niekomu, co sa tu vobec nezdrzuje a je tu ma dovolenke.

samanta44
15. okt 2021

@kate211 ty sa spametaj !!!! Riešila som to pre pol rokom!

deginko
15. okt 2021

@kate211 je to tak pokiaľ sú manželia tak na základe pracovnej zmluvy jej manžela budú všetci rodinní príslušníci prihlásení v zdravotnej poisťovni manzela v ČR!ale musia byť manželia a za druhé oba ako manželka nesmie mať zamestnanie,musí byť nezamestnaná

samanta44
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubica088
15. okt 2021

@kate211 nedavas spravne info,
@samanta44 ma pravdu. Hned ako manzel zacne pracovat v CR, manzelka ak je na rodicaku, tak je nezaopatreny rodinny prislusnik a spada poistenim pod manzela, rovnako aj deti, cize vsetci maju narok na poistku v CR.
Ak matka pracovala v SR, matersku berie z SK, ak je na rodicaku, tak tym ze manzel pracuje v CR, ma narok na rodicak z CR. Cize ked slovensky UPSVAR zisti, ze sa zdrzujete v CR a manzel tam pracuje, automaticky ti odnimu slovensky rodicak, po spravnosti by si to mala UPSVAR hlasit a oni ho zastavia automaticky a ziadas v CR. Vsetko mam z vlastnej skusenosti.

kate211
15. okt 2021

@deginko Ja si stojim za tym, ze bez pobytu to proste nejde.