icon

Sťahovanie počas rodičovskej dovolenky do Čiech

littlehop
15. okt 2021

Ahojte,
je tu nejaka mamina, ktora pocas rodicovskej "dovolenky" odisla docasne byvat do CR? Potrebovala by som pomoct co a ako riesit a ci vobec - socialna, zdravotna, rodicak atd. Prosim

deginko
15. okt 2021

@kate211 Tak si stoj kde chces,keď sa do toho nerozumieš....a nechápem prečo dávaš rady, keď sa v tom nevyznas a ,,iba si myslíš .Ja mám toto zmäknuté,keď mi chlap pracuje v ČR 7rokov

kate211
15. okt 2021

@deginko https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivot...

Ja tu pracujem 20. Da sa urobit pripoistenie rodiny manzelky, ktora tu nema pobyt, ale to znamena vacsi odpocet dani.

deginko
15. okt 2021

@kate211 je to proste tak, pokiaľ manželka pracuje na SR a tam platí odvody tak je poistená na SR,pokiaľ je,aké nezamestnaná na SR a muž pracuje v ČR tak všetci rodinní príslušníci musia byť poistení v krajine,v ktorej jeden z rodičov pracuje a platí dane aj napriek tomu,že tam nemajú pobyt

lubica088
15. okt 2021

@kate211 ale manzelka tam bude byvat... bude mat prechodny pobyt, bude registrovana na cudzineckej policii.... presne takto som bola aj ja, byvali sme v podnajme a mala som len prechodny pobyt... vlastne cela rodina sme mali prechodny, aj pracujuci manzel

kate211
15. okt 2021

@deginko MUSIA byt poisteni? Aj ked tam neziju? A na co mi je ZP v krajine v ktorej nezijem? ZP moze byt len jedno (pokial si druhe nezaplatis sam) a naco ho mat tam kde nezijem.

deginko
15. okt 2021

@lubica088 aj keby tam nemali ani len prechodný pobyt ani nič,všetko spadá pod manžela

littlehop
autor
15. okt 2021

@deginko a nevies ako to je ak tu na sk mam pracu? Dcerka super ze bude poistena pod manzelom, no len co somnou :D samoplatca?

kate211
15. okt 2021

@deginko RP, pridavky to samozrejme. Ale ZP tiez? Naco by niekomu bolo automaticky ZP v krajine, kde sa nezdrziava?

deginko
15. okt 2021

@kate211 áno čítaš dobre,musia...moje deti Musia byť poistené v ČR aj napriek tomu,že v ČR nežijeme,nemáme tam trvalý ani prechodný pobyt ani môj chlap tam nemá žiaden pobyt nič...iba tam pracuje...mojim deťom ihneď zrušili ZP na Slovensku a museli byť poistené v ČR,mňa sa to vyhlo lebo ja som není jeho manželka a teda nespadajú pod rodinného príslušníka

lubica088
15. okt 2021

@deginko tak ale ona pise, ze tam idu, takze sa musia registrovat a tym padom budu mat prechodny
@kate211 poisteni tam musia byt, vsak tam budu zit a nie su na dovolenke ako pises... s detmi treba k doktorom a nepojdu s kazdou chorobou na SK... a prehliadky u pediatra a pod.

kate211
15. okt 2021

@deginko No a s detmi chodis k doktoroci v CR? Oni maju cesku zdravotnu karticku?

lubica088
15. okt 2021

@deginko ale ak tam vy nezijete, tak si viete poistku preniest cez formular U1 na Slovensko.... tam kde mas trvaly pobyt
Zadavatelka temy pise, ze oni tam budu zit, takze aj lekarov budu mat tam

deginko
15. okt 2021

@kate211 nie deti majú vybavenú modrú kartičku poistenca v SR zdravotke..to nám vydali na základe formularov,ktoré sa vybavovali,aby mali zdravotné vyšetrenia na SR zadarmo...všetkých doktorov majú na SR ale evidujú ich ako EU poistencov

deginko
15. okt 2021

@lubica088 áno moje deti majú krajinu poistenia ČR,ale vybavené formuláre a kartičku poistenca majú EU vydané vo VšZP aby mali všetko hradené aj tu

lubica088
15. okt 2021

@deginko 👍

samanta44
15. okt 2021

@littlehop ty si môžeš vybrať či chces byť k nemu pripoistenia v CZ alebo im dokladujes že pracuješ na sk a nechceš tam byť poistená.ak chces byť v CZ aj deti vieš si vybaviť tlačivo zjednodušene napísané CZ poisťovňa sa dohodne so slovenskou poisťovňou že ti budú preplácať ošetrenia na sk úplne normálne .tak isto aj deti keď ti spracujú tlačivo pošlú ti aj ktomu kartičky poisťenia.neviem či to je tá európska alebo iná ale chodíš na sk normálne k lekárovi bez problému

littlehop
autor
15. okt 2021

@samanta44 no chcela by som byt pripoistena, snad nebude vadit ze mam pracu na sk. A kedy a kto toto riesi?

lubica088
15. okt 2021

@littlehop ak pracujes na SK, tak nie si nezaopatreny rodinny prislusnik a nemozes byt pripoistena...

samanta44
15. okt 2021

@littlehop keď muža prihlásia do CZ poisťovne pošlú vám papiere a tam to vyplníte pošlete.co sa týka toho tlačivá pre ošetrenie na sk tak to je veľmi jednoduché zavoláš na CZ poisťovňu pošlú ti na email tlačivo a ty ho dáš na sk poisťovňu.pises že pracuješ na sk ale sa chcete sťahovať do CZ tak už nebudeš pracovať na sk?ja pracujem na sk a tiež má chceli prihlásiť u nich ja som nechcela tak už potom neviem keď nie som nezaopatrena osoba A aj tak má chceli prihlásiť

deginko
15. okt 2021

@littlehop v tomto ti ja fakt nvm poradiť lebo ak si zamestnaná na SR tak poistenie by v ČR by sa tá týkať nemalo,ale ak tam idete riešiť prechodný pobyt tak fakt netuším...zavolajte si do ČR na zdravotku a Vám povedia čo robiť

kate211
15. okt 2021

Ja budem teraz za totalne hlupu a totalne mimo v oblasti socialneho a zdravotneho zabezpecenia. Ale ked rodina zije na SK (malolete deti a manzelka bud nezamestnanena alebo na RD), manzel ma pracovny pomer v CR, aku vyhodu ma nahlasovat deti a manzelku do ZP manzela v inej krajine? Vsak tie deti a manzelka maju automaticky narok na ZP na SK uz len preto, ze su obcani a ziju tam, musi to hradit stat. Alebo to je nejake 'pravidlo' (o ktorom som teda ja hlupa este nikdy nepocula) , ze ked jeden z rodiny (manzel) pracuje v zahranici, vsetci nezaopatreni (nezamestnana manzelka, malolete deti) musia k nemu prejst na ZP (v inej krajine) a nasledne obvolat a odovzdat nejake tlaciva, vdaka ktorym maju osetrenie na SK zdarma? Vsak keby sa neprihlasovali na manzelovu ZP vobec, zostalo by im poistenie na SK (ktore dovtedy mali a stale maju narok, uz len preto ze su obcanmi) a nemuseli by nic riesit - ziadny prechod na manzelovu ZP a vybavovanie tlaciv medzi poistovnami.

Inymi slovami: ktory stat musi platit ZP nezamestnanej manzelke a nezaopatrenym detom? Ten, v ktorom ma manzel pracovny pomer? Alebo ten ktoreho obcanmi su a zaroven tam ziju manzelka s detmi? Alebo si to mozu len tak vybrat ako chcu? Co ma potom vyhodu a preco?

Ked som ja zacala pracovat v CR, zamestnavatel ma prihlasil k ZP. ZP odoslalo dopis zamestnavatelovi, ktory dal mne a obsahoval len tolko, ze som prihlasena k VZP z dovodu zamestnania a ze do x dni odosle preukaz poistenca zamestnavatelovi. Este tam bolo napisane, ze dokial nemam preukaz, u lekara sa mam preukazat tym dopisom. Preukaz som potom dostala od zamestnavatela. Ziadne tlacivo o tom ci chcem pripoistit nezaopatrene osoby som nikdy nedostala. Moj vtedajsi manzel bol vtedy na UP na SK. Na SK som sa vratila, chvilu tam pracovala, porodila, po RD odisla spat do CR pracovat, obcianstvo este slovenske a ked som dcere (TP slovensky, obcianstvo slovenske, narodena na SK) vybavovala poistenie podmienkou bolo povolenie k trvalemu pobytu (toto povolenie chceli mimo ine aj do skolky, u lekara v blizkosti pobytu, v slovenskom mieste bydliska, kde som dceru odhlasovala a neviem kde vsade) i ked ja ako matka som bola zamestnana v CR. Je to cca 8 rokov dozadu. Teraz som zo skrine vyhrabala vsetky dokumenty. Bud som totalny blazon ja, bud si niekto zo mna pred 8 rokmi robil srandu (ked chcel po mne tolko hovadin vybavit koli poisteniu dcery, prihlaseniu do skolok, k pediatrom a neviem kde vsade) alebo sa snad vsetko zmenilo.

deginko
15. okt 2021

@kate211 ale ono to vôbec nejde o to,že akú výhodu to má ich tam prihlasovať...ono to je proste tak zákonom dane,že sa musí proste zdravotné poistiť v tej krajine,kde pracuje manžel..ale platí to stále opakujem iba v tom prípade,ak je manželka nezamestnaná a neplatí tým pádom odvody na SR...ono to není tak,že môže si vybrať,kde bude mať to zdravotné poistenie.Ja viem,že to znie nelogicky lebo pokiaľ žijú na SR aj tak tých doktorov si riešia doma a musia si vybavovať formulár,aby bola zdravotná starostlivosť hradená aj na SR..ale je to tak...je to proste dané,že ak je iba jeden pracujúci,tak zdravotné poistenie plynie z tej krajiny,kde ten človek pracuje a platí odvody ...a musí pripoistiť všetkých rodinných príslušníkov...a potom vybavovať formulár..atď...ak je však matka pracujúca na SR a odvádzajú sa jej na SR odvody,tak sa to vôbec nerieši a plynie jej aj deťom poistenie normálne doma na SR.
A ak ti je napr nejasné,že ako sa to dozvedia v zahraničí alebo tak... tak napr u nás to bolo tak, že som mala nárok na materské na SR,mala som odpracované,aké počas materskej mi ukončili PP...a keď po materskej som išla žiadať na úrad práce rodičak..kde sa vypisuje všetko o rodicho,kto kde pracuje...tak ma pekne poslali do prdelky...ste už nezamestnaná,PP Vám skončil,otec dieťa je zamestnanec ČR ..nech sa páči zo SR nemáte nárok na rodičovský,musíte o všetko žiadať v ČR..aj keď máte TP na SR,aj otec dieťaťa....ale On tam pracuje,platí odvody...takže aj prídavky na deti a rodičak musíte poberať odtiaľ,keďže len jeden z rodičov je ekonomicky činný..a to v ČR...takže začal kolobeh vybavovaciek...vybavila som si z ČR rodičovský ,prídavky na deti....a samozrejme,na zdravotnú poisťovňu sa hlási každá zmena...a keďže som začala poberať rodičak odtiaľ ..tak som musela na VšZP priniesť potvrdenie o poberaní rodicaku zo zahraničia..aby ma vedeli zaradiť...no keďže nie som jeho manželka..ja som ostala normálny poistenec SR...ale pri vypisovanie môjho tlačivá samozrejme naše deti na SR odhlásili s tým,že ich musí poistiť otec v ČR lebo ja som ekonomický neaktívna(nezamestnaná).

deginko
15. okt 2021

@kate211 takže ono to v tomto prípade nie je tak, že mas nárok na zp tam,odkiaľ pochádzaš a si občanom...jasné že by to bolo jednoduchšie tak ako píšeš,ale je to takto žiaľ... samozrejme,že ak by vo vzťahu neboli deti,že ide iba o manželský pár a chlap pracuje v ČR,a žena ostane nezamestnaná,tak sa to na poisťovni nemajú ako dozvedieť...a bola by hlúposť riešiť takéto prepoistenia do zahraničia...lebo však,ok prídeš o prácu zajdes na úrad práce nahlásis sa ako nezamestnaná ,poberas podporu atď tak to nahlásia aj na zdravotku...iba pri manželke nemajú NATO ako prísť a ani to riešiť, že muž pracuje v zahraničí...ale keď už sú deti tak NATO skôr či neskôr príde,tak ako to bolo pri mne napr

kate211
15. okt 2021

@deginko Ok, ja ti rozumiem co pises. Ked to tvrdis, asi si to zazila. Ja ti teda zajtra do spravy tu v ramci MK poslem co vsetko po mne chceli, aby som ja ako matka pracujuca v CR musela splnit, aby mi vlastnu dceru prihlasili k ZP tu v CR, kde sme obe zili v ramci modrej karty (vtedy to bolo tusim povolenie zitia v CR v ramci prace, teraz to asi uz tak neni). Nebolo to automaticky, ba naopak. Musela som mesiac zhanat povolenie k trvalemu pobytu. A toto povolenie som potrebovala nielen na ucely poistenia dcery v CR, ale aj koli skolkam, pediatrom. To, ze sa to da bez povolenia a dokonca automaticky, pocujem dnes prvykrat. Pozri ja som asi fakt blazon. Ked po mne na ceskej ZP chceli povolenie k TP, pokial chcem dceru prihlasit k ZP ako osoba riadnale pracujuca v CR, tak som zjavne bola vo fazi tazkej psychickej poruchy a zle som to pochopila. Pocas tejto psychickej poruchy som bola este mesiac, ked som to ja hlupa mesiac vybavovala.

deginko
15. okt 2021

@kate211 ok ja sa s tebou tiež nechcem hádať,vybavovala si to dávnejšie ako ja,tak vtedy boli iné pravidlá ako sú teraz,asi sa kopu veci ohľadom toho pomenilo...ale teraz je to takto,prvú dcéru sme prihlasovali v roku 2017 v ČR poisťovní a syna pred rokom proste nemôžu byť poistencami SR musia byť poistení v ČR

kate211
15. okt 2021

@deginko Vies co, ja fakt neviem. Ja som to riesila pred tymi 8 rokmi. Znamy Slovak, ktory tu pracuje kedysi spominal, ze vzhladom k tomu, ze ma manzelku nejak pripoistenu v CR, ma nejake vacsie odvody do ZP. Ale neviem ako, preco, ako to funguje. Uz zacinam mat bordel v pojmoch verejne poistenie a pripoistenie nezaopatrenej osoby. Podla mna su to rozdielne veci, ale niesom si ista, dolozit to neviem, nevyznam sa v tom. Ja viem len dolozit podklady, ktore som potrebovala ja pri poisteni dcery tu v CR.

deginko
Autor odpoveď zmazal
deginko
15. okt 2021

@kate211 https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivot... aha túto čo som našla,nás sa týkal bod 2 b....priateľ to na SR,tam pracuje čiže ZP musí mať tam a deti ako rodinní príslušníci automaticky tiež, pretože ja nepracujem...no hneď ako začnem pracovať tak ich prepoistim zas na SR samozrejme...no chápem,že sa ti nechce veriť,keď ty si to musela takto vybavovať...tak pravdepodobne sa to muselo pomenit

kate211
15. okt 2021

@deginko Tak to asi tak bude. Ma teraz napada, ze ked som to ja riesila, vtedy otec dcery (moj byvaly manzel) pracoval na SK. Dcera je tam narodena, pocas mojej RD sme zili na Slovensku. Ked som nastupila pracovat do CR, mozno ju nebrali ako nezaopatrenu, pretoze jej otec pracoval na SR v tej dobe. Preto bolo podmienkou prihlasit dceru k TP v CR, aby mohla byt poistena v CR. Inak ja uz fakt neviem. Mam uz v tom strasny bordel.

deginko
15. okt 2021

@kate211 áno určite,takže v tomto je ten rozdiel,tak už chápem,preco si ty mala vybavovačky...lebo trvalý pobyt ste mali na SR...a jej otec tam aj pracoval,v tomto prípade je krajina poistenia SR nie ČR...alé keďže si sa s dcérou chcela presťahovať zo SR tam...tak jej trebalo vybaviť pobyt v ČR...aby tam mohla byť poistená..lebo,keď jeden z rodičov pracuje v krajine kde máte trvalý pobyt tak tam má byť aj poistenie