Sťahovanie počas rodičovskej dovolenky do Čiech
Ahojte,
je tu nejaka mamina, ktora pocas rodicovskej "dovolenky" odisla docasne byvat do CR? Potrebovala by som pomoct co a ako riesit a ci vobec - socialna, zdravotna, rodicak atd. Prosim
@deginko Aha, tak uz v tom mam jasnejsie. Dakujem za vysvetlenie. Ma to akurat vytocilo preto, ze vtedy to boli sialene vybavovacky, hroza spominat. Ale fakt nielen koli tej poistovni. Vtedy som koli tomu trvalemu pobytu prisla o slovensku obcianku. Som jak debil chodil s pasom a namiesto obciansky som mala akysi zdrap papiera. Diky
@kate211 v pohode🙂) ja viem,čo som sa tiež musela pri tých dávkach z ČR navybavovat,aby som to dostala,keď na SR mi povedali,že nič nedostanem...a koľko potvrdeni papierov hore dole posielať z zo SR do ČR a naopak a nikto ti nepovie na jeden raz čo treba doložiť atď...3 mesiace mi to trvalo vybaviť..ale teraz som už v tom zbehla takže pri druhom dieťati som už vedela čo ako vybaviť.🙂
@deginko Vybavit nieco medzi SR a CR je niekedy boj. Kedysi som si tiez uzila svoje, dokladat a posielat plno hluposti... A este sa spytam: ty vlastne poberas RP z CR, pretoze priatel tam pracuje. Predtym si bola zamestnana? Pokial si bola zamestnana, tak si mohla poberat RP aj zo Slovenska? Alebo RP sa automaticky pobera z krajiny kde pracuje manzel/priatel? A ked napriklad zmeni pracu v CR a zacne pracovat na SR, to sa zas dokladaju rozne papiere a prechadza sa zas na slovensky? Mne to pride jaksi strasne zlozite. Vsak ma RP ma narok kazda zena, extremny rozdiel v sume nevidim (teda medzi ceskym a slovenskym), tak nechapem, preco sa to riesi cez krajinu kde pracuje manzel/priatel.
@kate211 áno ja poberám rodičak z ČR,ale len preto,že mne skončil PP počas materskej...keby mi PP stále trval...tak by som poberal zo SR...ono sa to viaže na tú,krajinu,kde je aspoň jeden z rodičov zarábajúci..a keďže ja som nezamestnaná tak musím povedať z ČR...vieš čo pre mňa to rozdiel celkom je...lebo zo SR by som mala 270€ a takto mám z ČR rodičak vyše 500€...lebo v ČR si ho môžem vybrať za 1,5roka ...tak mi mesačné vyjde vyššia suma...a keď doberiem rodičak v ČR.. tak do 3rikov dieťaťa mi musí Slovensko vyplácať rodičak tých 270€ lebo sa to berie ako,,dorovnávacia dávka,, a na SR je povinné vyplácanie rodicaku do 3r...a ich nezaujíma,že ja som dostala v ČR za 1,5r vyplatený celý rodičak...oni mi musia dovyplacat ešte kým nedovrsi syn 3roky slovenský rodičak...takže v tomto prípade je to pre mňa vyhidnejsie
@littlehop
Ahoj ja sa budem tiež sťahovať do CR počas materskej.
Ak by si mala aspoň prechodny pobyt v ČR tak si môžeš požiadať o tzv. S1 FORMULAR/KARTICKU kde by si mala dočasne poistenie aj v CR. To je jediná cesta ako dostať legálne poistenie v 2 EU krajinách, ja som akurát v procese takže mam to čerstvo zistené. Kde ci na SK alebo na CZ budem poberať rodičovský zatiaľ neviem , ale je to v podstate jedno lebo ak by ti vyšiel v CR nižší ako by si mala nárok na SR tak ti ho doplatia ;)
Skus sú zavolať do sociálnej poisťovne, celkom sú teraz slušní v telefóne a vedia poradiť 🥰
Poznamka : Ja mam partnera Čecha, čiže on ma trvaly pobyt v ČR .
Avšak ak tvoj manžel bude mat prácu takže aj poistenie v CR , môže taktiež cez formulár S1 požiadať o poistenie pre nezaopatrenu manželku a dieťa ;)
@kate211 trvaly pobyt a bydlisko su dve odlisne veci. bydlisko je pre ucely zakona miesto, kde sa matka s dietatom zdrziava, kde ma centrum zaujmov, zdravotne poistenie, detskeho lekara... Takze pokial by sa rodina prestahovala do CR, aj ked len na prechodny pobyt, centrum zaujmu a teda aj bydlisko maju tam. Vyplacala som pridavky, viem o com hovorim

@kate211 ale aspoň sme došli k rozlusteniu nášho problému...🙂)) tvoj bývalý muž pracoval na SR vtedy a keďže ste tam vtedy malý TP tak pre ČR nebol dôvod poistenia tvojej dcéry vtedy.