icon

Ste evidovaná na úrade práce a muž poberá rodičovský?

19. okt 2022

Ahojte, zaujíma ma, ze ci to niekto takto ma. Som tehotna. Ja nárok na materskú a ani vyšší rodicak nemam. Muž je szco a preto bude poberať rodičovský a aj matersku. Nakoľko sa nám to viac oplatí. Mame staršieho syna, ten chodí do škôlky na cely deň, chcem aby to tak aj ostalo. Takže jediná možnosť ktorá pripadá do úvahy je, že budem celú dobu evidovaná na úrade práce a budem doma. S bábätkom. Zaujíma ma, ze ako v tomto prípade fungujete na úrade práce. Ako často sú sedenia, či vás niekde posielaju, pripadne ze ako dlho ta môže byť evidovaný človek. A hlavne ze či nemali problém s tým úradníci ze takto fungujete.Ďakujem za odpoveď.

marryen
19. okt 2022

a nemôžeš sa nahlásiť ako osoba starajúca sa do 6 rokov? Nemusela by si chodiť na Upsvar a hlásiť sa. Či sa to nedá?

autor
19. okt 2022

@zmrzlinka2021 stále nerozumiem, čo je na tom pre teba také nepochopiteľné? Myslíš moju situáciu, alebo celkovo byť niekoľko rokov na úrade. Lebo mi to príde tak, že úmyselne ma tu týmto napadas. Mne príde skôr nepochopitelne, že ty ako žena nechápeš mňa ženu, ktorá chce byť so svojím dieťaťom doma 3 roky. Tak ako to mimochodom aj býva že matka býva doma s dieťaťom kým nejde do škôlky, či ty si svoje deti hneď po pôrode dala do jasli, alebo dakde po rodine aby si mohla ísť robiť? 🤔

autor
19. okt 2022

@marryen dá sa to, len to by prvé dieťa muselo chodiť len na 4 hodiny do škôlky. A nechcem aby na to on doplacal, v škôlke sa mu páči, chodí tam rad a určite tam ma lepší program s rovesníkmi ako doma s malým bábätkom.

marryen
19. okt 2022

Však áno, ale píšeš že s ním chceš byť doma do troch rokov, takže predpokladám že do školky ho dáš až potom. Tú starostlivosť môžeš potom keď malé dovrši 3 roky zrušiť a dáš ho do školky na celý deň. Či?
A to radšej ani nepíšem koľko matiek tak odrbáva že dieť je v školke celý deň a oni vysmiate, však to nikto nekontroluje. 😖🤐

autor
19. okt 2022

@marryen aby sme sa chápali, mne už jedno dieťa chodí do škôlky, 3 ročný syn. Teraz som znovy tehotna, za mesiac rodim. Na to bábätko bude poberať vsetko manžel. Takže ak sa nemýlim na bábätko sa ja nemôžem nahlásiť ako osoba starajuca sa do 6 rokov. Len na syna, ktorý už chodí do škôlky a tým pádom by tam mohol ísť len na pol dna, čo nechcem.

autor
19. okt 2022

@marryen vidíš, ja nechcem takto klamať a preto to chcem riešiť inak a niektoré ma tu idu dobre ze za to neukamenovat.

nevenka
20. okt 2022

@zmrzlinka2021 ja som bola na urade prace, kym manzel poberal materske, 28 tyzdnov a potom som sla znova na rodicak. Dalsie dieta do 6 rokov som nemala, aby som mohla byt ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov", potrebovali sme vykryt toto obdobie. A nie, nebola som ochotna platit si zdravotku cca 70 eur mesacne, teda 70x7 a este to podotknem, ze na zdravotne poistenie som dala uz fakt dost, naposledy pri predaji pozemku, pretoze to sa pocita z KAZDEHO prijmu tusim tych 14% to je. Toto snad viete. Navyse, ked som potrebovala vysetrenie, musela som si jedno konkretne zaplatit sama, pretoze lekar mi neveril, ze mam problem a narok na toto vysetrenie je 1x mesacne, aj to poistovne ohrnaju nosom. A mne sa po 2 tyzdnoch tak pohorsilo, ze to bolo na okamzitu liecbu, inak mi mohlo zlyhat srdce a taketo veci. Takzeeee, pardoooon, ze sme vyuzili tuto moznost par mesiacov byt na urade prace, fakt Vam to tu vsetkym tak kole oci?

evica17
20. okt 2022

Ty by si chcela všetko, aby muž poberal všetky príspevky na dieťa,a aby si ty nemusela platiť zdravotné a ešte aby ti syn chodil na celý deň do škôlky. Len odrbat systém

nevenka
20. okt 2022

@evica17 joj, aka si mila, praveze nechce nic nelegalne 🙄

autor
20. okt 2022

@evica17 prosím? To co si dovoľujes? Ako tu už jedna mamička spomínala, je to všetko legálne a úplne v poriadku. Tak neviem co sa tu máš potrebu do mňa navazat. Ja nerobím ziadne podvody. Premúdrele ste niektoré riadne, keď sa vám paci platit 80 eur zdravotnú a po novom roku to bude ešte viac, keď nemusíte tak nech sa páči mozte si platiť. Ja by som chcela teba vidieť, keby si v mojej situácii, ze ci by si rozmýšľala, tak aby sa to tebe najviac oplatilo alebo štátu.

evica17
20. okt 2022

Ale tak ti bude vadiť ak budeš tri roky musieť na úrade práce nosiť že si hľadáš robotu, na to sa tu stazujes. Na to ti píšem že chcela by si všetko,ale ešte aj pokoj od tety na úrade,aby ťa nikam neposielala. Kľudne môžeš byť doma s dieťaťom , veď máš nárok na rodičovský. A navyše sa ti to ráta do dôchodku, štát platí za ženu na RD dôchodkové poistenie.

autor
20. okt 2022

@evica17 ukaz mi kde sa sťazujem? Ja som sa pýtala, ze ako to tam funguje nakoľko si predstav ze som tam ešte predtým nebola nikdy evidovaná.

sirena91
20. okt 2022

Podľa mňa by si mala lepšie ísť sa evidovať ako osoba starajúca sa o dieťa na zdravotnú. Tiež som tak mala kým muž poberal rodicak. Radšej by som dala syna na 4 hodiny do škôlky ako trepať sa každý mesiac na úrad od bábätka...

doriiis
20. okt 2022

Myslim si,ze tri roky ta na UP nepodrzia ani tie najsikovnejsie uradnicky

evica17
20. okt 2022

@nevenka no on chce ísť na úrad nie preto,že si ide hľadať robotu,ale preto že chce byť doma s dieťaťom 3roky. To mi príde zvláštne, úrad práce je n to aby ti pomohli nájsť prácu a nie pre ženu čo chce sa len niekde zašiť aby nemusel nič platiť a bude tam len tak akože.

nevenka
20. okt 2022

@autorka hej, na to dochodkove nebudes mat narok, to je jasne, treba zistit presne na socialnej, ale myslim si, ze toto jedine sa nebude dat.
Ale tak predpokladam, ze po MD a RD pojdes pracovat a do dochodku si este odrobis roky.
A ktovie, ci sa dochosku vobec dozijeme, ze ano...Ale to je ina tema toto.
Vies co, mne vysla z polovicneho uvazku taka materska, ze urad prace mi doplacal sumu do vysky rodicovskeho, ale asi aj toho som sa mala vzdat, leboooo...medved (=chcem vydrbat so systemom 🤯). A bola som v tej robote fakt preto, ze ma to bavilo, mala som aj viac casu na deti, v tomto boli ustretovi, aj ked boli deti chore, slubovali mi po roku plny uvazok, dobu neurcitu a zvysenie platu a bum bac, mesiac pred uplynutim rocnej zmluvy, z nicoho nic, nie sme spokojni s Tebou, dovidenia...Zacal covid, ostala som na OCR, ked zavreli skolky, skoly a "dovolila" som si potom otehotniet. Tak preto taka krasna materska. Ale ani jedno z toho nelutujem, to dieta je moj maly zazrak.
Zvaz mozno este tu starostlivost na to starsie dieta. Ja to mozno tiez tak spravim, ale syna asi dam do skolky aj tak len od 3,5, skoro 4 rocneho. Takze to bude kusok ina situacia.

nevenka
20. okt 2022

@evica17 ja to chapem, co Ta "stve", ale je to uplne normalne a takto sa to da urobit, no strati narok na to dochodkove poistenie od statu za tu dobu, takze nieco za nieco to je.
BTW, ja som bola na UP viackrat a rozne dlhu dobu, na rozdiel od autorky a nehanbim sa za to a vies co??? ANI RAZ MI NEPOMOHLI NAJST ZIADNU PRACU, fakt. Nejdu sa oni potrhat, aby ludom nasli robotu.
Mojej mame napriklad ponukali PC kurz, ale take zaklady ako pre debila a ona predtym robila s PC databazami, no tak potom jej povedala teta, jaaaaj, tak to pre Vas je zbytocne 🤭🙃. To bolo chvilku pred dochodkom, no...

autor
20. okt 2022

@evica17 predstav si, ze takých ľudí tam je neúrekom a vedia o nich aj tie pani na úradoch a hádaj co ? Nemajú s tým problém, tak neviem prečo teba to tak veľmi trápi 🙂

lucinka5051
20. okt 2022

Autorka tam velmi zavisi aku pabi chytis na UP..ja som tam bola mesiac medzi skoncenim VS a odchodom do zahranicia a pracu mi nasli behom 2 tyzdnov.. 😅 a ani nechceli uznat to ze odchadzam prec ze tu pracu nepotrebujem lebo som si prave vybavovala ze budem samoplatca na zdravotku a z ostatnych veci sa odhlasim 🙂 cize nebud prekvapena ak ti nieco najdu a dokonca nebudu prihliadat na to ze mas dve male deti lebo oficialne vsetko na ne bude poberat manzel tak v ich ociach sa aj bude starat ( vieme ze realita je ina)..ja sa UP vyhybam oblukom..mozno fakt stoji za zvazenie ta starostlivost o dieta do 6 rokov..maly bude 4h v skolke vsak aj to je nieco aby si kolektiv uzil 🙂 ale uz ako kazdy nech robi co chce )

evica17
20. okt 2022

To že je tam veľa ľudí takto ako j ty planujes je a tým tetam je to jedno , to j už neovplyvnim. Ale tebe prajem nejakú zásadovu pani uradnicku
,ktorej to jedno nebude a bude tá naháňať kade tade, aby si pochopila načo UPje

lienka.7
20. okt 2022

@zmrzlinka2021
zmrzlinka2021 ja s tebou uplne súhlasím, hoci mam tiez 2 male deti.
Autorka mala možnosti, ako situáciu riešiť, no vybrala si tu najmenej "pracnu" formu - pre nu.
@autorka co takto sa po prvom skonceni RP zamestnať, aby si mala narok na dalsiu MD, hm? To ta asi nenapadlo, co? Dokonca aj ako tehotná sa to da... vid tu ine príspevky ako si "vylepsit" matersku. Hm? Jaj, ci to by si zase musela co to poplatit, a to ty prirodzene nechceš. Lebo uz si ty/tvoj muz odviedli dosť. Ze?
Tvoj muz bude poberat príspevky (MD,RD), bude mat aj prijem ako SZCO, cize si len prilepsite, ale ty nemôžeš zaplatit 70€ poistenie. Je mi ta fakt ľúto.
A nie, nie sme tu všetky "dobre zabezpecene" ale kým si urobím dieta, tak rozmýšľam dopredu, vies?
Chces byt teda 3 roky na UP, ale zase chces aby ti dali pokoj, lebo ty sa predsa staráš o dieta. OMYL! o dieta sa oficiálne "stara" tvoj muz, ty si mas hľadať prácu a ist pracovať. Chapes ten rozdiel?
A fakt by som ti priala úradníčku, ktorú to zaujimat nebude. A nie ze z ľudského hľadiska.... ale cisto z hľadiska formálneho. Aj za mojim mm behajú ľudia ze pečiatku atď. A vieš co? Tomu, kto mu povie, ze ju chce len preto, lebo chce ležať doma, ju ani nedá. A neboj sa, nebolo ich malo.
A este niečo, nech tu hneď nezačnete ma ociernovat ze aká som a podobne keci...známej sa stalo ze tiez otehotnela a zial prišla predtým o prácu kvoli korone. A vieš co? Moj mm ju normálne zamestnal, len aby mala narok na MD! a vieš prečo? Lebo to naozaj nebolo jej vinou, nie ako u teba.

nevenka
20. okt 2022

@lienka.7 a mozno ma vek, mozno zdravotne problemy... Nie je to take jednoduche si vzdy kazdemu vypocitat, kedy otehotnie, ci nepotrati, co Ty vies?
Ak sa Ti dalo vsetko pekne naplanovat a aj to vyslo, tak gratulujem. Mas stastie.
Aki ste Vy s manzelom dobrodinci, zamestnal ju tehotnu Tvoj muz, ale koho ze to zamestnal??? ZNAMU-KAMOSKU. Kolko takych znamych-kamosiek nema znameho, ktory by ich REALNE zamestnal...Ale to je v poriadku, ak ju naozaj realne aj zamestnal, tak ok, pomohli ste jednej, to je jedna z kolko tisic? A tie ostatne maju smolu. A podla Teba si nemozu zariadit veci v ramci legalneho postupu, lebo co...? A co Ty vies, kolko zien je takto, ze kvoli zdravotnym problemom nemozu v tehotenstve pracovat, co mali ist na potrat, ked po tom dietati tuzia? Lebo sa maju zamestnat, aby im neskor vysla materska. Nevadi, ze mozno uz potom sa otehotniet nepodari. Nie vzdy sa to da tak pekne namalovat ako obrazok.
Proste taketo pripady su, zmierte sa s tym, zivotnych osudov je mnoho. A zastavam sa tu autorky, lebo sa neprisla pytat ako socka, posobi velmi slusne a normalne sa nieco opytala a hned ju tu oznacuju mnohe za povalacku. Z toho mi je smutno, ze si ludia zavidia aj nos medzi ocami.

nevenka
20. okt 2022

@lucinka5051 vidis a mne nikdy nic neponukli, nenasli 🤔🤪

lienka.7
20. okt 2022

@nevenka btw, mohol ju "zamestnať" aj jej mm ako SZCO, vies? 😉 moznosti/riešenia situácie su. Len to by zase museli co to "poplatit" co oni samozrejme nechcu. A mimochodom, kazdy ma nejakých známych. Len plati, co som vyssie napisala, vzdy treba sa posnažím, pripadne co to poplatit...
A nielen čerpať výhody. 👎👎👎

lucinka5051
20. okt 2022

@nevenka tak zavisi aku mas skolu a prax ;)

nevenka
20. okt 2022

@lienka.7 posledny prispevok k tomuto...Ty vies, co on rovi ako SZCO? Napriklad, aj moj muz je teraz zivnostnik a co robi? Programuje. No ako zamestna mna, ked o tom viem prd makovy? 🙃
Alebo ak je murar a robi fusky, alebo chodi pilcika do lesa robit, tak isto pojde tehotna na stavbu robit alebo s pilou do hory... Moj Ty kvet 😅.
Toto zamestnavanie je tiez ucelove, ked sa uz o tom bavime. A mnohi to maju len "na papieri", pozname aj take. Tak sa tu netvarme, ze je toto vzdy len ciste ako lalia. Naivita ma uz presla po tych rokoch, co som na svete. Mozno ste naozaj realne zamestnali 1 osobu, co je fajn a dobry skutok, ale fakt si to neviem predstavit, ze sa to da kazdej. To je nezmysel si to mysliet. Uz vidim, ako pride na pohovor tehotna zena a ako ju vitaju s otvorenou narucou niekde. A podporujes rodinkarstvo, ked sme uz pri tom.

Autorka rady dostala, mozno aj depku z Vas poniektorych, urcite sa nejak uz zariadi, aby sa im v ramci moznosti dobre zilo.
@autorka prajem Ti stastlive donosenie babatka, aby ste boli hlavne zdravi a poinformuj sa, uvidis, ako sa to cele vyvinie.

lienka.7
20. okt 2022

@nevenka moj príspevok bol o možnostiach, ked uz sme pri tom. Kto chce, hlada možnosti, kto nie iba vyhovorky a odr.....
A k tomu tvojmu príkladu zamestnávania radsej no comment, lebo to boli tak od veci príklady ze az.
Btw, rodinkarstvo funguje vsade, tak sa netvarme ze nie😉
A rovnako je to účelové, ako ked autorka chce byt na UP ze si akoze hľadá prácu (lebo na to UP v prvom rade je), a pritom chce aby jej na 3 roky "dali pokoj" lebo vsak sa stara o dieta. To len tak na okraj.
Maj sa pekne

doriiis
20. okt 2022

@lienka.7 ...neries,nedohadas sa.Tu su vsetky rozumne argumenty zbytocne.Proste chce a moze tak hotovo.

lienka.7
20. okt 2022

@doriiis vsak to... vies, pokial by nemala nič nic nic, žiadnu inú možnosť, tak budis.
Ale peniaze to mi pekne platte, lebo vsak na to narok predsa mam! Ale keď už niečo mám teda ja ako povinnost, tak to pozor pozor, to nieje, lebo ja sa predsa staram o dieta!
Odhliadnuc od toho, ze ako szco jej muž bude mat prijem aj naďalej. Cize tratit nebudu v žiadnom pripade.
Normalne ked tu čítam niektore príspevky (napr.uz viem, ze budem buduci rok na rizikovom - a ešte ani nie som tehotná, co urobiť aby som mala všetko co najviac, alebo platim XY rokov minimalne odvody, ale matersku chcem maximálnu, lebo vsak peniazky sa zijdu a pod.), mam pocit, ze to len pár je nas tu poctivých, pardon blbých 👎👎👎 potom to tak aj vyzerá s nasim soc.systemom zial.

doriiis
20. okt 2022

@lienka.7 ...no a ked sa ozves tak si mrcha co zavidi peniaze a hlavne☝️si sprosta,ze si aj ty neodrbkala system ked si mohla.Mentalita slovakov je taka...cucat,co sa da,kym sa da,hlavne zarobit a nenarobit sa.Keby tu mohli ist na matersku ( maximalnu samozrejme) babky,dedkovia,surodenci,bratranci z tretieho kolena tak by sli aj oni.Ja som bola na rodicaku este v case ked ziadna min.a max.materska nebola,tehotenske nebolo a rodicak bol pre vsetkych rovnaky...pracujuci,nepracujuci,rom,biely,vsetko jedno.Ked kukam dnes ako to je tak my to tak pride ze pre niektorych je rodenie deti hotovy business plan a vyrobna penazi.