Ste evidovaná na úrade práce a muž poberá rodičovský?
Ahojte, zaujíma ma, ze ci to niekto takto ma. Som tehotna. Ja nárok na materskú a ani vyšší rodicak nemam. Muž je szco a preto bude poberať rodičovský a aj matersku. Nakoľko sa nám to viac oplatí. Mame staršieho syna, ten chodí do škôlky na cely deň, chcem aby to tak aj ostalo. Takže jediná možnosť ktorá pripadá do úvahy je, že budem celú dobu evidovaná na úrade práce a budem doma. S bábätkom. Zaujíma ma, ze ako v tomto prípade fungujete na úrade práce. Ako často sú sedenia, či vás niekde posielaju, pripadne ze ako dlho ta môže byť evidovaný človek. A hlavne ze či nemali problém s tým úradníci ze takto fungujete.Ďakujem za odpoveď.
@lienka.7 ze ta usta nebolia, čo si to ty dovoľujes povedať ze ja som prišla o prácu mojou vinou ? Niektoré ženy ste tu také zlé a protivne, že to nie je až možné. Predstav si, že som bola doma so synom, lebo až od septembra nastupoval do škôlky. Lenže to ti nedoplo že ? A ani to ti nedoplo, že ako to býva pri nástupe deti do škôlky, že ako bývajú deti chore, takže je viac doma ako tam. Že ? Môj syn bol od začiatku asi 2 týždne v škôlke co je furt chorý, takže keby niesom doma ja. Tak neviem kto by s ním bol doma. Ale predpokladám ze už mas argument že starí rodicia, tak ti rovno aj na to odpoviem. Žijeme ďaleko od rodiny, takže taka možnosť nie je. Ale to ta tiež nenapadlo, že ? A tak isto ze to je jeden z dvoch dôvodov prečo som sa nezamestnala, že? A ďalší je ten, že kto zamestna ženu v 3 trimestri, ktorá je na rizikovom. Ale predpokladám ze to tvoju hlavu plnú zlosti tiež nenapadlo, však že? A ďalšia vec, môj manžel má nemá ako zamestnať, keďže je sprostredkovatel pre jednu firmu, ale predpokladám, že táto možnosť ta tiež nenapadla. Lebo niektoré protivne ženy ako si ty a aj niektoré tu ďalšie, vidia hneď človeka ako najväčšieho povalaca, flakaca, podvodníka a neviem co ešte. Keď ti toto prídu ako výhovorky, tak už potom neviem. A mne je ľúto teba, ze máš v sebe toľko zlosti a hnevu voči cudzej osobe ktorú ani nepoznáš a máš potrebu hneď súdiť, pritom o tom vieš prd makový. Prajem tebe a aj iným podobným ženám tebe tu, veľa lásky a radosti do života. Nech ste žienky milšie a nie také zlé a zákerné. Keby sa dalo, aj by som túto diskusiu vymazala, lebo sa tu samé supy už len schadzaju a nenapíše nič k veci, len samé urážky. ✌
@evica17 a tebe prajem tiež všetko dobre, veľa lásky a úsmevu do života zjavne ti to chyba. Nech si trosku milsia 🙂
Takto,ja som milá ,ale mám aj svoje zásady, to není využívanie systému kvôli pár šušňom. A jediný kto sa tu správa drzo a vyskakuje na každého kto ti napíše iné ako chces počuť si ty. Ani by som sa nečudovala ak by si si aj to rizikové tehotenstvo kvôli on vybavila ,aby si mala dáke prasule.
@evica17 pre tvoju informaciu z rizikového tehotenstva nemam ani cent, normálne sa mi rozum zastava ako môže byť niekto taky jednoduchý a napísať toto
No tak ty nie,ale bežná prax že ženy sa dajú vypísať na on počas tehotenstva ,lebo sa im robiť nechce alebo čo. Stretáme sa s tým v reálnom živote a aj tu. Prepáč
@evica17 ano, tak treba všetky ktoré sú na rizikovom hodiť do jedného vreca, že si to vymysleli...
@evica17 a to si nejaký lekár dovolí vypísať ženu na rizikovú pn len tak z plezíru? Nepredstavujete si to nejako jednoducho? Veď hádam na pn sa vypisuje diagnóza a tá musí korešpondovať s dokumentáciou v karte. A myslím, že finančne si na pn neprilepší asi nikto. Určite by som lepšie zarobila keby som bola v práci ako keď som pn. To môžem potvrdiť, som na rizikovom :( a "prašule" navyše nemám. To by som musela makať. :D
@dota6 ...vacsina lekarov ta vypise na pn po vzajomnej dohode uplne kvoli hocicomu.Im je to jedno.Ich peniaze to nie su.Tehotnej zene staci povedat,ze kazde rano vracia a nevladze ist do prace a ma to vybavene.Ja mam kolegynu ktora takto zneuziva pn- ky uz dva roky.A suma pn na den zavisi od tvojho prijmu a odvodov za predchadzajuce obdobie....u mna by to bolo napr.40 na den.40x 30=1200.
@dota6 vypisujú aj len tak,to viem urcite, a či sa im to oplatí,to neviem, tak on je z 55% z denného hrubého vymeriavacieho základu, a aj víkendy,môj ocino keď bol dlhodobo na PN, tak sa zas nesťažoval že by to bolo až také nízke, samozrejme nižšie ako normálna ale stále slušne .
@doriiis paradoxne môj gynekológ vravel ako nevypisuje tehotné na PN, lebo či budú doma alebo v práci,e im bude rovnako, a ešte si znížia financie. Že to podľa neho není dôvod na PN.
@doriiis 40 na deň? Ja zarábam teda mizerne :D hold práca v štátnej správe. Preto je pre mňa PN nevýhodná. Ja nevyužívam PN, maximálne keď som mala zlomenú ruku a teraz keď som tehotná. Bola som aj hospitalizovaná a do práce ma už nepustil, preto mi príde zvláštne, že hala bala vypíše dr ženu na rizikové. Som v tomto neskúsená. 😉
A prečo je také hrozne ak by 3r syn chodil do škôlky len na pol dňa? To ti stoja tie 3-4 hodiny čo by bol navyše v škôlke na úrade práce klamať že si hľadáš prácu a pritom si ju nehľadas?
Ja som bola dlho s deťmi doma, pri najmladšom som bola evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r.. odkedy chodil do škôlky, odvtedy bola korona, takže aj tak boli deti viac doma ako v inštitúciách.. ak tam najmladší chodil, tak na pol dňa.. nie je to nic hrozne, dieťa má zážitky zo škôlky, aj mamu k dispozícii na dosť času.. čo bude aj tak od teba potrebovať keď príde mladsi súrodenec, aby sa necítil odstrcene..
Proste tvoj nápad mi príde prespekulovany, prepáč za úprimnost..
@dota6 tak není to vyhra,ale tak ocino plat 1300 a PN vyšlo 900 ,čiže no dalo sa to preňho zvládať, navyše dostal od firmy kompenzáciu akúsi za to že bol na PN,za diagnózu.
A ak sa niekomu nechce robiť tak na PN za akože rizikové si príde k prasulom a ešte aj materská vyjde,lebo je na PN ,nie akokeby bola nezamestnaná.
Celkom zbytocna diskusia. Mne by sa tiez nechcelo chodit na urady a s niekym sa dohadovat kvoli 70eur. Kazdopadne vsak vyskusaj, ak chces, nikto nevieme, na aku pracovnicku na UP natrafis.
@ropucha6 je to presne 79,31. Verím že od nového roka to bude 90 ak nie viac.
@doriiis neviem, moja sestra otehotnela horko tazko po potrate, necitila sa ani v tomto tehotenstve dobre a lekar jej poedal, ze s jej diagnozou nema zmysel ist na PN, ze co vymysla. Az kym z krvacanim v 20tt. neskoncila v nemocnici, napichali ju kadecim, aby to skoncilo. Nastastie, skoncilo. Ani nevedia, preco krvacala. Asi preto, z ema obrovsky myom a bolesti, ako jej rastie maternica aj s dietatom, ale naco PN 😪. Potom ju teda vypisal a permanentne sa jej to krvacanie spusta, dufame vsetci, ze konecne donosi toto babatko. Fakt toto nechapem tych doktorov niektorych.
@nevenka držím palce sestre, viem si predstaviť co zažíva ten strach. Ale verím ze to dobre dopadne ❤ hneď po pôrode by mala zmeniť lekára. Ja som na to bola dosť podobne a moja dr mi nakazala pokoj na lôžku.
@dota6 bola by si prekvapena ale ano..lekar ta vypise na pn v tehotenstve bez problemov (cest vynimkam). Vacsina zien v mojom okoli ktore ani nemaju ziadnu diagnozu su cele tehotenstvo Pn s tym ze im byva zle atd ale pravda je ze sa im nechce a potom ked im nevyjde nejaky prispevok tak este na vsetko nadavaju ake to je nefer 😅.. pre mna nepochopitelne . Ja mam silnu trombofiliu a ine krvne mutacie a ked mi doktor povedal ze ma moze hodit na pN ak chcem tak som sa len smiala ze nie dakujem ...vsak doma by som leb rozmyslala nad hlupostami a stresovala nad tehotenstvom..
@autorka Nikde som nenapisala ze si svojou vinou prišla o prácu!!! Tak tu laskavo NEKLAM!!! Napisala som, ze si si nemala robit ďalšie dieťa, pokial si vedela ze si BEZ prace a teda nebudeš mat narok NA NIC. a to je rozdiel!!!!
Ešte raz, tvoj mm ta pokojne mohol zamestnať ako napr. administratívnu silu, len ako som už písala, tam by bolo treba co to poplatit. Co si ty/ vy samozrejme nechceli. Ze? Len natahovat ruku...
K tej skolke asi toľko, ze nie si jediná, ktorá mava/moze mat chore dieťa. Ci si myslíš ze si teda jediná??? Ini rodicia tento problém asi neriešia podla teba, ze??? A co také osamele matky, co??? Je možnosť si zaplatit súkromnú skolku alebo opatrovatelku, nemusis vobec čakať do septembra na nástup do skolky, ked mas dieta narodené skor ci neskor. Zase, robia to tak aj ini. Nebola by si jediná na svete, neboj.
Neviem, aku mas diagnózu, ze si na rizikovom, a ani ma to nezaujíma. Len kto potom vodi syna do a zo skolky? Ty? To ti zázrakom tak vyšli vychádzky? No jasne...
Sama viem veľmi dobre, ze s gynekológom sa da veľmi ľahko dohodnut, a najmä robia to presne také ako ty. Vsak potrebujem sa starať o druhe dieťa, lebo ho nemám kde dat. Niekoľko krát som počula, ako zeny v ambulancii si pýtali PN len tak. A najmä tie mlade, lebo vsak som tehotnaaaaa, teraz mi preto dajte všetci pokoj a nechajte ma doma ležať nie ze do porodu, ale najlepšie tak do 18tky dietata. Ešte šťastie ze môj gynekolog je v tomto normálny a nedá len tak PN. a vieš prečo? Lebo tehotenstvo nie je choroba... pokial mas pracu, ktoru vykonávať nemozes, ZP určuje, že ta ma zamestnavatel preradiť na inú pozíciu, ale jasne, ze prečo by to robil, a platil ti dačo on, ked moze štát a ked ty radšej budeš ležať doma. Ze? Je tu plno takýchto diskusii. A potom sa zeny divia, ze ich potom nechcu do prace naspäť, resp.vyhodia ich po RD. No uprimne, ani sa nečudujem, ja by som také zamestnankyne tiez uz viac nepotrebovala.
Tvoj mm bude poberat matersku, bude pracovať, prijem mat budete. Nasledne bude dostavat vyšší RP. Cize z toho rozdielu si pokojne mozes zaplatit zdravotku a nikto ta z UP nebude otravovať hlasenim sa 1x do mesiaca na úrade, tobôž este s hľadaním si prace, lebo vsak ty sa staráš o dieťa predsa.
Z takych ako ty, ktorí si deti spravili akurát tak zárobkovú činnosť sa mi fakt zdvíha žalúdok. Sorry.Štát nie je dolná krava, ako tu napisala napr.
@danda29
Ale to takým ako ty, bez chrbtovej kosti, je šum a fuk. A prečo? No lebo ty máš predsa narok....
Ja som takto bola. Muž na materskej a ja na úrade orace poberajúca podporu a obaja sme boli doma. Ja som im narovinu povedala, že ja si prácu nehľadám, vysvetlila som im situáciu. Povedali mi, ze im je to jedno, musím chodiť na sedenia a vždy doniesť aspoň mail z profesie, ze som si niekam poslala životopis. Čo je najmenej, raz za čas niekam poslať životopis. Bola som tam naozaj párkrát, nie každý mesiac.
Nic si z komentarov nerob. Aj my tak sme. Ale ja som zarial osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Pri prvej dcere som bola pol roka na urade a musela som nosit peciarku kazdy mesiac.
@doriiis dakujeme, urcite, len som chcela povedat, ze nie vsetci lekari su taki, ze vypisu na PN hocikoho hocikedy a na vymyslenu diagnozu. Niektori dokonca ani v opodstatnenych pripadoch nie su moc ochotni a "necidia dovod", im je niekedy jedno, ze zena 2-3x potrati, vsak coze...no a potom skoncila v nemocnici a uz bola ina rec, ked ju prepustili a napisali, ze odporucaju co najmenej namahy a PN.
Ahoj. Moj muz pobera RP ja davku v nezamestnanosti, potom budem po pol roku zasa ja poberat RP, a uradnicka my povedala ze ma nebude nikam posielat, vie ze len kvoli davku v nezamest. Som evidovana na 6 mesiacov. A mam malu 8 mesacnu dceru . Za 2 mesiace mam prist, potom ze max este raz a hotovo. Takze podla mna ked je uradnicka normalna tak ta nebude posielat kazdy mesiac.

Ahoj, pracujem na ÚP, síce nie na prvom kontakte ale robíme rôzne projekty a teda mala som v projekte zaradené aj takéto prípady. Čiže záleží od konkrétnej úradníčky, kde a na čo ta pošle. Musím ale povedať, že som mala mamičky, ktoré sa tešili že vypadli z domu :D doslova sa im páčili všetky aktivity a niektoré našli aj odvahu nájsť si prácu a potom tu boli mamičky, ktoré celý čas sedeli otočené chrbtom a ani sa nevyzliekli z bundy :D lebo oni maju doma deti, ktoré nemajú s kým byť a ÚP ich terorizuje. Žiaľ je to tak. Eviduješ sa ako uchádzač a musíš plniť nejaké povinnosti 😇 ale neboj sa. Tvoja situácia nie je ojedinelá ani výnimočná. Sú tam omnoho horšie prípady, ako mamky, ktoré sú tu rok dva evidované.