icon

Ste za jednotný rodičovský príspevok od 2011?

tyli
12. okt 2010

založila som túto otázku preto, že ma zaujima názor vás všetkých.
bolo by dobré ak by sa každý vedel vyjadriť bez emócií jednou - dvoma vetami, kde dá najavo svoj súhlas, alebo nesúhlas.
ja som za jednotný RP aby sa zmazali rozdiely madzi mamičkami na RD. nesúhlasím aby niektoré mamičky od 1.1.2011 poberali viac 256eur a iné menej 190eur.

andrea487
12. okt 2010

no ja aj napriek tomu že dostávam ten vyžší som predsa za jednotný pretože i deticky ktorých maminky dostávaju nižsi potrebuju predsa to isté...zdá sa mi to diskriminačné delit na 2tábory predsa kto pracoval ci podnikal odvádzal do sociálnej poistovne dostáva teraz te nvyžsí ale predsa sme pol roka poberali predtým materskú v celkom peknej výske... a maminky ktoré dostávaju nižší predsa nabiehali rovno na rodičovský..
🙂 🙂 🙂 .takže ja som za zjednotenie

buffinko
12. okt 2010

súhlas s dai - veľmi pekne si to vystihla. áno, každé dieťa potrebuje rovnako ale je rozdiel, či jeho matka roky pracovala a odvádzala peniaze, z ktorých žili nezamestnaní a maminky na materskej alebo či nepracovala nikdy. osobne v živote nedostanem toľko, čo som do systému vrazila...

čo sa týka študentiek, je fajn, že raz budú pracovať - ale zatiaľ sa tak nestalo...až budú pracovať, pri ďalších materských sa im to zohľadní. ale dovtedy? 😕 tiež som chcela mať rodinu skôr, ale žiaľ sa nedalo, financie nepustili a nemohla som si dovoliť, aby sa mi "pritrafilo" už počas výšky. hovorí sa tomu plánované rodičovstvo...

jarunka111
12. okt 2010

nesúhlasím s jednotným príspevkom! Nie je smiešne argumentovať rómskou menšinou, ale netreba hovoriť len o nich, ale patria tam aj iné asociálne typy. To ani nie je také podstatné ako to, že nikdy to nebude spravodlivé! Tie, ktoré sú proti, ak by boli na druhej strane, teda, že by mali nárok na ten vyšší, určite by nekričali, že chcú, aby im to zobrali. Takže takáto diskusia nie je vôbec nijak produktívna, iba si človek môže povedať svoj názor.

maggie2
12. okt 2010

RP je príspevok pre dieťa od štátu. Každé dieťa bez ohľadu na pôvod svojej matky a jej zásluhy má nárok na rovnaké zaobchádzanie zo strany štátu a preto je RP v rovnakej výške pre všetkých najspravodlivejší, po uplynutí prechodných období, dovtedy je nevratné brať niekomu niečo, čo mu už raz bolo sľúbené. Netreba si mýliť odvody, dôchodkové sporenie a zdravotné poistenie na krytie rizika choroby alebo úrazu s RP. Všetky civilizované štáty majú k deťom prístup založený na rovnosti a rovnocennosti. Argumentovať zásluhami a kalkulom, vyvyšovanie sa nad študentky a nepracujúce ženy je nekonečne primitívne, všetky deti sú si rovné.

cmulinko
12. okt 2010

pre mna existuje len jedna matka.nevidim rozdiel medzi matkou zamestnanou ci studentkou ci nezamestnanou....vsetky sme matky,ktore sa starame o dieta.je velmi smutne to tu citat,ze niektore nemate stipku empatie s druhou matkou,ked sa jedna o peniaze.v ziadnom pripade si nemyslim,ze mam narok na viac penazi,tym,ze som pracovala pred materskou ako ta matka,ktora bola nezamestnana,alebo studentka.nie som egoista a nie som clovek,ktory by druhej matke odobral to,co ja sama viem,ze je pre moje dieta velmi potrebne.nemyslim si,ze ked mne ako pracujucej zene nestaci ani tych viac penazi,tak nezamestnanej ci studujucej matke urcite postaci aj menej a nech je ticho,lebo si viac nezasluzi.

butrus
12. okt 2010

ani ja nesuhlasim s jednotnym prispevkom, sice som necitala celu diskusiu, mozno co napisem tam uz niekde odznelo, ale tak ako sa posuduje vyska materskej kvazi individualne, tak by sa mali posudzovat aj rodicovske prispevky individualne. nie delit do dvoch skupin. kedze je to prispevok od statu, tak nech sa pri vypocte zohladni v prvom rade to, ci mamicka pred nastupom na MD pracovala a teda platila odvody do statu, dalej kolko ma deti, zdravotny stav deti a podobne dolezite faktory, ktore vplyvaju na financnu narocnost. Nech sa urci maximum a minimum a potom sa pomocou programu vypocita, ktorej mamicke kolko patri. Nikto nemusi zohladnovat pomery z akych mamicka vychadza, pretoze starat sa o postihnute dieta je rovnako narocne aj pre bohatu aj pre chudobnu mamicku. A mamicky so zdravymi detmi predsa nebudu zavidiet tej s postihnutym dietatom peniazky, ktore dostane naviac. treba zmenit system od zakladov a nielen co sa tyka rodicovskych.

anajka1974
12. okt 2010

ja som za jednotny rp ,rp nikdy nesuvisel od odvodov do soc. poistovne,od toho je materska .Stale tu pisete kto kolko odviedol na odvodoch,ale ved podla toho mate materske.Materske plati soc.poistovna ,rp je statna soc davka a vyplaca ju UPSVaR. JA mam odpracovanych 15 rokov ,porodila som 3 deti a pri prvom som mala materske vtedy 8000sk a rodicak 2700 sk a vyzili .a zvyseny rp je len od januara podla mna to bol len predvolebny tah,vedeli ze na to nebudu financie..........

dusika11
12. okt 2010

ja suhlasim so vsetkym co tu odznelo...nic v zlom vysku som si robila popri zamestnani..nemohla som si dovolit ostat este doma a studovat..aj tak sa da..dalej rodicovsky by mal byt odstupnovany..podla rokov odrobenych..mna uraza to ze som 20 rokov si odriekala mat dieta lebo stale som nemala bud byt alebo som na dieta nemala..teraz cakam dvojicky som stastna ale mam byt v jednom vreci s tymi co tak nerozmyslali? rovnako 190 na dve deti? namozem prenasat oblecko z dietata na dieta tie naklady su vyssie..a mile studentky hor sa do brigad a prace popri vyske potom mate narok na nieco...ja som tak pracovala a studovala 5 rokov..nech sa paci..a potom sa urazajte.dalej je rpzdiel mat dieta po sebe a sucastne ..to by tam odstupnovane malo byt..a na koniec byt v jednom vreci s neprisposobivími mamickami to je tiez kapitola sama o sebe, ved taka na dieta tie peniaze neda...zhniem to citim sa diskriminovana, lebo budem rodit az v januari..nestihnem vyssiu matersku, potom sa citim diskriminova lebo cakam dvojicky a mam narok len na jednu rodicovsku,pre mna predcastny nastup do prace je v nedohladne, lebo dvojicky ustrazit nie je sranda..preto sa moje moznosti ako si zlepsit situaciu dost znacne obmedzili..citim sa diskriminova lebo budem sediet nad prihlasovacimi papiermi na rodicovsky..a budem si musiet vybrat meno dietata na ktore budem poberat davky..a to druhe akokeby ani nebolo.TAKZE RODICOVSKY UROBIT TABULKOVO A PRIEHLADNE

svetlankat
12. okt 2010

otazka ci sme za alebo proti nie je na mieste. mamicky ktore maju zvyseny RP bojuju za svoje peniaze. A tie co maju 164 su spokojne lebo sa im zvysi. Preco nebojuju za to aby aj oni mali tych 256? Ved suma 190 je smiesna. A nemyslim si, ze kazda matka sa stara o dieta rovnako, vid obcas tv noviny. Ja som za aby bol RP vo vyske minimalnej mzdy a aby matka, ktora nastupi do prace mala nam narok.Samozrejme aj matka ktora je SZCO nech ma nan narok.

xixi7
12. okt 2010

Ak je argumentom, ze vsetky deti su rovnake a potrebuju rovnaku sumu, tak nechapem, preco sa tu toleruje rozdielna vyska uz pri materskej. Dovtedy to moze byt ine dieta s vacsimi financiami, ale od 28.tyzdna uz su vsetky deti zrazu "rovne"? Ja som za odstupnovanie, teda nie za jednotnu vysku, ale sumy by mali byt take, aby sa z nich dalo vyzit. 190 je podla mna malo pre kazdu rodinu, ci uz predtym pracujucu alebo nepracujucu.

meinkonka
12. okt 2010

ja ani neviem, co by bolo spravne. na jednej strane, matky, ktore uz poberaju vyssi RP a maju zabehnuty chod domacnosti s takymto prijimom - tu by mal ostat vyssi RP. na strane druhej je pravda, ze aj tak je to mizerna suma, takze som zaroven aj za zjedotenie, aby matky z nizsim RP mohli zit lepsie. ale ma to aj stranku tretiu a ta sa tyka romskej populacie /a teda myslim, ze ta je v poberani RP najviac zastupena/. tym by som urcite nezvysovala. no ale takto sa to delit neda a z toho vyplyva, ze som zasa na zaciatku 😅. snad by sa to mohlo nejako podla predchadzajucich prijimov hodnotit 😉

mirunka112
12. okt 2010

Aj ja som za odstupnovanie a nechapem, preco tu niektore pisu, ze materske a rodicovsky prispevok nemaju nic spolocne s platenim odvodov a dani ... Pokial viem, obidve davky sa vyplacaju zo statneho rozpoctu a ten sa plni prave z platenia odvodov tych, ktori poctivo pracuju. Vsetko by malo byt odstupnovanie a presne podla toho, kto sa ako sprava k statu. V dnesnej dobe sa da rodicovstvo planovat. Nechcem hadzat vsetkych do jedneho mecha, ani nikoho diskriminovat, ale zda sa mi nefer, ak si niekto zaklada rodinu po skonceni skoly (uplne jedno, ci zakladnej alebo vysokej), co este ani cent neodviedol do statnej kasy a ma rovnake poziadavky na socialne davky, ako ten, kto 10 rokov pracuje a dane odvadza.... V kazdom pripade, tie sumy su ubohe a cela ta politika v tomto smere je "protirodicovska" a pracujuce mamicky nuti vratit sa do prace a zasa driet na tych, ktori tento system len zneuzivaju....

janka_pn
12. okt 2010

ja som za podstatne zvysenie a zaroven predlzenie materskej dovolenky (kde by kazda dostavala podla toho kolko odvadzala...) a v tom pripade mi nevadi rovnaky rodicovsky prispevok. ale na druhej strane chapem aj studenky, ktore otehotneli pocas studia, ze to statu este splatia.... a som zasadne proti zvysovaniu pre ludi asocialnych, ci uz romov alebo neromov. pretoze ti to aj tak neminu na deti, ci by dostavali 100 alebo 1000, moj nazor 😠

sssimi
12. okt 2010

Ja nie som za jednotný príspevok. Týmto sa iba bude podporovať nezamestnanosť a nárast rómskej komunity. Poznám veľa žien, ktoré sa už len kvôli tomu aby dostali zvýšený rodičovský zamestnali a ako im to pomohlo. Zrazu si vedeli nájsť prácu a nevyplakávali doma, že to nejde.... Naozaj zamestnané ženy odvádzajú nemalé čiastky financíí do štátu za svoju prácu. Dokonca pracujú do 8meho mesiaca tehotenstva. Prečo by mali dostávať pre to rovnako ako ženy, ktoré sedia doma. Tým samozrejme zahrňam aj študentky. V prvom rade je to ich rozhodnutie, že otehotneli. Ak otehotneli náhodou je to len ich problém pri dnešnej rôznorodosti antikoncepcie! A v podstate študentky ani nikdy nezarábali, čiže tých 190€ je pre ne aj tak pekný príspevok.....

lawli
12. okt 2010

ja osobne som za jednotný RP....

1. Matka ktorá pracovala má nárok na MD ,tá je vypočítaná z odvodov....
2. Matka ktorá nepracovala nemá nárok na MD
- v týchto dvoch bodoch vidím rozdiel a to by malo stačiť...
3. RP je príspevok od štátu pre rodiča ktorý ma v opatere dieťa do 3 rokov.Čiže aj prac. mamička aj neprac. mamička.Padali tu názory ,že je to pre matku a na dieťa je prídavok.Tak by som chcela tu mamičku vidieť ktora iba z prídavku zabezpečí dieťa...je to hlavne pre starostlivosť o dieťa.A detí sú rovnaké,teda ich potreby.A určite ani jedno pred narodením nepracovalo....
4. Ďalšou vecou sú už všade komentované mamičky zo sociálnej vrstvy.Áno je pravda ,že štát im dáva všelijaké vymoženosti no v RP nie.Aspoň u väčšiny,80 % (ak nie viac) rómskych rodin pozostáva z oboch nepracujúcich rodičov.Teda tie rodiny sú odkazané na dávky v hmotnej núdzi.Taká dávka pre rodinu s 1 - 4 deťmi je 250 €. Ak by sa aj RP zvýšil na 210 € tak by z toho nemala nič,pretože by mala stále menej ako je dávka.Teda výšší RP nižšia dávka...

Moj záver k tomuto všetkému vláda vlastne zvýšila 3/4 rodín RP zo 164 € na 190 €.Hrdinovia že ? Pomohli rodinám...no z tých 3/4 sú ďalšie 3/4 rómske rodiny.Takže vlastne z pokladnice dali na vyššie RP no menej daju na dávkach - to je šetrenie. 🙂

mirinka7
12. okt 2010

Ja som proti zjednoteniu rodicovskeho prispevku. Je to štátna sociálna dávka a preto by to malo byt rozdelene podla toho, kto odvadzal statu dane a kto nie, lebo je to velky rozdiel, ci niekto travil roky 8 hodin v praci alebo ten cas vyuzival inak. Vsetky, co tu pisete, ze ste za zjednotenie ste urcite z tej druhej skupiny, ktora na vyssi prispevok nema narok. A ked tu niekto spomina diskriminaciu, tak potom su diskriminovani jedine pracujuci rodicia.

alias313
12. okt 2010

ja som za zjednotenie, ale nie na zjednotenie na 190 eur, ale vyššie. a je mi uplne jedno či to bude poberať romska komunita, nakoľko teraz poberam rovnako ako oni 164...
sssimi pekny príspevok 190 eur???No samozrejme, ako študentka VŠ som mala dve brigady, aby som mala z čoho žiť a študovať. zrejme si myslis, ze ked niekto studuje zije zo vzduchu.a pri tej nasej roznorodosti antikoncepcie je to tiez zaujimave, pretoze ja som ju mala, podotykam brala pravidelne..nuž ale stalo sa a nemenila by som 🙂

nikush
12. okt 2010

taktiez som proti zjednoteniu, ale nepchala by som do tejto skupiny aj studentky. tie si mozu platit same, ako to robili poniektore z nas a na zaklade toho dostat zvyseny. to ze o tom nevedeli neospravedlnuje

baby2
12. okt 2010

jednotny rodicovsky prispevok ale 100 percentna vyska materskej z platu pred alebo DNPO pred. za studentou by platil nemocenske poistenie stat ako to bolo niektore roky dozadu, tym padom by mali narok na matersku ..........

pegie
12. okt 2010

ja som proti zjednoteniu RP, je rozdile dostat 190e a 256e. A budu sa mat potom dobre Romky a tie co nepracovali a nic neplatili. Preco by sme mali trpiet my, co pracujeme a platime poctivo. A Studentky su tiez ina kapitola a malo by sa zohladaj aj na mamicky s dvojickami, amli by mat dvojnasobok RP, sak sa staraju o dve deti. Ked sa vezme tak aj 256e je malo, 190 uz ani nehovorim, zasluzili by sme si viac, ved vsetko je drahe...Ak bude materska dlhsie, tak to pomoze.

miska246
12. okt 2010

aj ja som za, je to nespravodlivost...

czechzuzanaba
12. okt 2010

Za predpokladu, ze se zvysi materske na 1 rok jsem za to, aby byl RP stejny pro vsechny. Jinak ne.

fodorka
12. okt 2010

ja osobne som neni za rovnaky ale to len z dovodu ze mam 19mesascneho syna a poberam na neho 165eur co je smiesne a kedze sme si planovali druhe babo tak si platim DNP aby so mmala peknu matersku a nasledne pri sdvoch malych detocj aspom ten zvyseny rodicovsky a teraz ked osm s amohl atesit tak zasa to idu rusit a budem poberat len 190 co pri dvoch malych detoch je smiesna suma....takze toto je moj dovod inak by mi to oblo jedno a tak ako tu uz niektora pisala urcite nechcem 256 pre vsetkych ale to len kvoli ROMOM! nie kvoli studentom ale nezamestnanym ja doprajem kazdemu ale prepacte ze aj sebe.

cicimotinka
12. okt 2010

1, som za jednotný príspevok, ktorý sa bude rovnať životnému minimu na matku + životnému minimu na dieťa (príp. deti) čo je cca 270E. Keď je to raz životné minimum, tak je to minimum a pod túto sumu by nemala ísť žiadna dávka. Najmä, ak je to jediná!!! dávka pre matku na materskej.

2, Argumenty o rómkach mi pripadajú detinské, aj medzi nami "bielymi" sú typy, ktoré štát využívajú a vyciciavajú a to aj cez deti a materskú a rôzne príspevky. A tiež poznám rómky, ktoré ani jeden deň vo svojom živote neboli evidované ako nezamestnané. (Rómske komunity, ktoré sú celkovo mimo zákon do tohto bodu nezahŕňam.)

erika0802
12. okt 2010

ja si myslim ze nas ktore sme studovali a bohuzial uz nestihli pracovat potesi zvysenie...to je jasne...je to rozdiel urcite ked niekto si platil a niekto nie ale na materskej dovolenke sme tak isto aj my ktore nemame odrobene ako vy co odrobene mate...nase deti maju tiez take potreby ako tie vase a tiez nieco stoji pre nase deti tak ako pre deti mamiciek ktore si platili...takze asi len tolko by som povedala keby som nemala manzela ktory ma pracu tak sa asi pojdeme na luku past lebo je to bieda 164eur...

ciapockaaa
12. okt 2010

ja som za jednotny.od zaciatku mali mat vsetky matky 256eur.co sa tyka odvodov,to nech sa zohladnuje pri materskej.rrodicovsky prispevok bol vzdy rovnaky pre vsetkych,a vsetci by mali zit na urovni so svojimi detmi.

anett98
12. okt 2010

som tiež za jednotný RP v prípade, že sa predĺži materská na 1 rok a tam sa zohľadní platenie odvodov....

lenocka23
12. okt 2010

musim suhlasit s anett98.. na zohladnenie odvodov by mala byt materska... jednotny RP je spravodlivy, ale v tom pripade, ze sa bude dat odsledovat aj to, ako sa pouzije... (predsa nemozeme porovnavat matku, ktora si denne odtrha od ust len aby sa malo jej dieta lepsie s tou, ktora RP niekde prepije... ☹ ) no a o vyske RP radsej nebudem vobec hovorit... ☹

alena218
13. okt 2010

súhlasím s "dai". nech mi prepáčia dievčatá a ženy, ktoré otehotneli pred tým ako sa stihli zamestnat . je to len vaša nezodpovednosť. tak ak nepoznáte slovo zodpovednosť, tak sa neoháňajte jednotným príspevkom. ja by som bola za to , aby sa príspevok odvíjal aspoň tak, ako keď zamestnanec dostáva zaplatenú práceneschopnosť.

dari3
13. okt 2010

zase najviac získajú rómovia skupina študentiek a podobne je len malá časť tej skupiny, čo poberá nižší RP. dobre, nech sa zvýši na tých 190eur. ale rómka tie peniaze zase bude používať na všetko možné, len nie na dieťa. rozdielny RP by mal byť preto kvôli nim. mňa to jednoducho irituje, že mám brať rovnaký príspevok na dieťa, ktorý ja celý a plus kopec peňazí z manželovej výplaty použijem len na dieťatko. a taká asociálka zase len na alkohol a podobne. takisto ako rozdelili nárok na pôrodné (čo je tiež sociálna dávka), tak by mali ošetriť aj rozdielny RP. obrániť sa tak proti asociálom. ☹