Strata nároku na materskú kvôli omeškanému poistnému?
Ahojte, prosím o radu.
Som tehotná a riešim materskú zo Sociálnej poisťovne. Všetky podmienky som vraj splnila, ale mala som omeškanú platbu poistného o pár dní (vyplatene 11. namiesto 8.).
Najprv mi povedali, že si to viem ešte dorovnať, potom mi volali, že kvôli tomu mi vraj zaniká nárok na materskú.
Stretli ste sa s tým niekto? Dá sa s tým ešte niečo robiť, napr. odvolanie alebo individuálne posúdenie?
Ďakujem za každú skúsenosť.
@rad3245 si zamestnanec alebo SZČO? Ak zamestnanec, tak sa na účely čerpania nemocenskej dávky nesleduje, či bola zaplatená v termíne alebo 3 dni neskôr. Ak si SZČO, tak tu sú jasne popísané podmienky, kedy musia byť uhradené nemocenské odvody, aby bol nárok na dávku.
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/nemo...
Zároveň - máš odpoveď písomne? Ak áno a si zamestnanec, odvolaj sa s tým, že termín uhradenia poistného sa pri zamestnancoch nesleduje, robí sa tak iba pri SZČO a DNPO. Ak si SZČO, tak odvolanie má význam ak spĺňaš podmienky popísané v linku. Ak ich nespĺňaš, tak smola - podmienky sú alebo nie sú splnené.
@rad3245 si zamestnanec alebo SZČO? Ak zamestnanec, tak sa na účely čerpania nemocenskej dávky nesleduje, či bola zaplatená v termíne alebo 3 dni neskôr. Ak si SZČO, tak tu sú jasne popísané podmienky, kedy musia byť uhradené nemocenské odvody, aby bol nárok na dávku.
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/nemo...
Zároveň - máš odpoveď písomne? Ak áno a si zamestnanec, odvolaj sa s tým, že termín uhradenia poistného sa pri zamestnancoch nesleduje, robí sa tak iba pri SZČO a DNPO. Ak si SZČO, tak odvolanie má význam ak spĺňaš podmienky popísané v linku. Ak ich nespĺňaš, tak smola - podmienky sú alebo nie sú splnené.
@melanta ona riesi MATERSKU nie nemocensku.
@rad3245 odvolat sa nemas k comu ak ti neprislo ziadne rozhodnutie. V prvom rade by som ich vyjadrenie chcela mat pisomne ci uz emailom alebo isla by som na pobocku. Kazdopadne ak si podala ziadost o matesku pisomne, musia odpovedat pisomne a voci tomu sa vies odvolat.
@rad3245 odvolat sa nemas k comu ak ti neprislo ziadne rozhodnutie. V prvom rade by som ich vyjadrenie chcela mat pisomne ci uz emailom alebo isla by som na pobocku. Kazdopadne ak si podala ziadost o matesku pisomne, musia odpovedat pisomne a voci tomu sa vies odvolat.
@anonym_327daf predstav si, že materský príspevok je vyplácaný z nemocenského poistenia. Čo sa týka splatnosti platieb pre potreby materskej, musia byť splnené nemocenské platby tak ako píšem a ako je písané v linku. Takže všetko, čo som napísala, je na mieste.
@anonym_327daf keby si sa v tom chcela vyznať, aby si v budúcnosti vedela, tu sú podmienky na materské na oficiálnej stránke SP a v nich je preklik na mnou priložený link ohľadom podmienok zaplatenia odvodov na nemocenské poistenie. https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...
Bola som szčo a platila som si dobrovoľné poistné, všetko mam uhradené (za minulý rok) jedna pracovníčka mi povedala ,ze do 30.4 ak bude všetko uhradene mam nárok, druha zas , ze platba prišla až 11.9 nie 8.9 ,tak mi zamietaju žiadosť o materskú...
@anonym_327daf preboha, toto hráš alebo si ozaj hlúpa. Nie, nemôžeš mať nárok na materské bez platenia odvodov na nemocenské poistenie. Pretože materská sa vypláca z nemocenského poistenia.
Mimochodom, ak si platíš DNP, tak si v tom balíku platíš aj nemocenské poistenie. Neexistuje poistenie na materské, existuje nemocenské a z neho sa vypláca materské a tehotenské.
@anonym_327daf preboha, toto hráš alebo si ozaj hlúpa. Nie, nemôžeš mať nárok na materské bez platenia odvodov na nemocenské poistenie. Pretože materská sa vypláca z nemocenského poistenia.
Mimochodom, ak si platíš DNP, tak si v tom balíku platíš aj nemocenské poistenie. Neexistuje poistenie na materské, existuje nemocenské a z neho sa vypláca materské a tehotenské.
@melanta preboha kolko krat ma este oznacis?! 😂
Bola som szčo a platila som si dobrovoľné poistné, všetko mam uhradené (za minulý rok) jedna pracovníčka mi povedala ,ze do 30.4 ak bude všetko uhradene mam nárok, druha zas , ze platba prišla až 11.9 nie 8.9 ,tak mi zamietaju žiadosť o materskú...
@rad3245 nerieš, čo ti kto hovorí telefonicky či osobne. Podaj žiadosť písomne a čakaj na oficiálnu odpoveď. Ak ti ho zamietnu, tak kľudne napíš aj správu.
@anonym_327daf kým budeš písať tuposti, ktorými zavádzaš
@melanta vymazanou spravou zavadzam? Dobre vediet 😂 🤔 Pani neomylna nie kazdy je ako ty bezchybny genius 😘 ja som sa pomylila preto som potom vymazala spravu co este viac mam urobit? vymazat ti tu sponienku z hlavy aby si si dala pokoj?
@rad3245 dalsia co si platila, umelo odvody nech ma navysenu matersku? 🙂

To mas zo zivnosti,co??Ved si to hned doplat a uvidis ako sa vyjadria,ked tam posles ziadost.