Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti
Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?
Moze byt na Rp aj evidovany. Nesmie byt materske a evidovany
A ma niekto skusenost ako to funguje, ked sa prehadzuje RP z matky na otca pocas mesiaca?
Zákaz súbehu rodičovského príspevku a dávky v nezamestnanosti upravuje §106 Zákon č. 461/2003.
@majusqa77 Dobry vecer, trochu starsia debata. Ale chcem sa opytat ci by ste nevedeli poradit informovat ohladom poberania davky v nezamestnanosti. Zaujma ma to len informativne, nie moj pripad. Ked muz- manzel, kt. mal pracovny pomer na dobu neurcitu a ide na MD a po nej si zoberie 1-2 dni dovolenky a k da vypoved k tomu 2 dnu dovolenky a pojde sa nahlasit na urad prace ma narok na max. podporu v nezamestnanosti? Dakujem
Ahojte, skúsim vysvetliť moju situáciu:
mám momentálne 14 mesačné dieťa, po materskej som začala poberať rodičovský príspevok. Poberala som ho 2 mesiace, potom požiadal o materskú manžel (je živnostník). Ja som sa z RD odhlásila a v zdrav. poisťovni som vedená ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov (neplatím tam nič - dúfam, že správne) a na soc. poisťovni ma stále vedú ako na rodičovskej dovolenke (aj keď bez RP). Môj PP stále trvá u predchádzajúceho zamestnávateľa. Do soc. poisťovne si neplatím sama nič momentálne (neviem či je to ok). Poisťovne eviduje manžela že je na materskej, takže je oslobodený od platenia odvodov. No..ale teraz v júni mu materská končí, on si začne znova platiť odvody a ON požiada zároveň o RP. Ja som sa so zamestnávateľom dohodla na ukončení PP a chcem sa nahlásiť na úrad práce.
1. Budem spĺňať podmienky na podporu v nezamestnanosti (pracovala som predtým 15 rokov vkuse), aj keď som momentálne do soc. poisťovne sama neplatila nič?
2. Ak áno, môžem po 6 mesiacoch z úradu práce sama odísť naspäť na rodičovskú dovolenku? je to vôbec možné?
Vopred ďakujem za odpoveď a nejaké usmernenie v tomto.
Baby poradtte prosim ak viete,ja som v tychto veciach jelen. Mam 1,5 rocne dieta,som na rodicovskej.So zamestnavatelom sa ideme dohodnut na ukonceni pp s odstupnym. Otazky:
1. Musim nastupit do prace aspon na 1 den,aby som dostala davku v nezamestnanosti?
2.z coho sa bude vypocitavat davka v nezamestnanosti (bola som pred rd nepretrzite zamestnana 9 rokov)?
3. Mozem rp prepisat na manzela aj ked je zamestnany a nebude doma na rd?
4.ak sa mi ukonci pp v strede decembra,od kedy mam prehlasit rp na manzela,da sa spatne od 1.12?
Dakujem krasne.
@evittam dakujem a ked nebudem cerpat dovolenku z coho mi budu pocitat davku? Ja som si myslela,ze z platu pred materskou. to by bola stale vyssia suma ako smiesnych 200 eur rp,aj s tym by som bola spokojna,ale ak to budu pocitat z materskej plus rodicovskej tak zbytocne ist na urad ak by bola davka len ako rp.
Ahojte. Spravne chapem, ze mozem z rodicovskej prejst na podporu v nezamestnanosti a zrusi sa mi rodicovsky prispevok? Moze od dalsieho mesiaca poziadat o rodicovsky prispevok manzel, ktory pracuje na TPP ? o dieta sa nepretrzite staram/budem starat ja.
@ikissedagirl nezrusi sa ti, musis ho zrusit ty. A moze

@m_lucia moze byt evidovany