icon

Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti

najjulinka
2. apr 2012

Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?

Strana
z13
majusqa77
22. nov 2017

@m_lucia moze byt evidovany

m_lucia
23. nov 2017

@majusqa77 Ďakujem. A bude automaticky vyradený? A nevieš náhodou aj to, že kde je uvedený zákaz súbehu dávky v nezamestnanosti a RD. Myslím právnu normu, paragraf. Ďakujem ešte raz krásne.

majusqa77
23. nov 2017

@m_lucia preco by mal byt vyradeny?
A nie, neviem

evittam
23. nov 2017

@m_lucia Nemozes byt vedena na UPSVaR aj na RD aj ako nezamestnana.

m_lucia
23. nov 2017

@evittam Takze ho UPSVaR automaticky vyradi z evidencie nezamestnanych alebo musi sam poziadat o vyradenie, aby sa mohol zaevidovat ako prijmatel RD?

majusqa77
23. nov 2017

@evittam preco by nemohol ako ucadzac poberat rp?

@m_lucia a on nebude ziadat rd, ale rp

m_lucia
23. nov 2017

@majusqa77 prepac preklep rodicovsky prispevok som mala na mysli ano RP

evittam
23. nov 2017

@majusqa77 No pokial bude poberat RP tak je na RD, nemoze byt evidovany aj ako nezamestnany. Ci?

majusqa77
23. nov 2017

@evittam evidencia moze byt, nesmie brat podporu

9lf9
23. nov 2017

Moze byt na Rp aj evidovany. Nesmie byt materske a evidovany

evittam
23. nov 2017

@majusqa77 Aha. Dik.😉

m_lucia
24. nov 2017

@9lf9 Toto viem, to vyplyva z § 3 ods. 8 písm. a) Zákon č. 571/2009. Vie niekto odkiaľ vyplýva ten zákaz súbehu RP a podpory?

9lf9
24. nov 2017

@m_lucia tam sa pise o tom ze nie je mozny subeh RP a materskej. Ja som reagovala na to, ze je mozne zostat v evidencii i pocas poberania RP ale ze v evidencii nie je mozne zostat pocas poberania materskej.

m_lucia
24. nov 2017

A ma niekto skusenost ako to funguje, ked sa prehadzuje RP z matky na otca pocas mesiaca?

m_lucia
27. nov 2017

Zákaz súbehu rodičovského príspevku a dávky v nezamestnanosti upravuje §106 Zákon č. 461/2003.

majusqa77
27. nov 2017

@m_lucia rp moze poberat len jeden. takze ak aj jeden zrusi v priebehu mesiaca, druhy moze poziadat az od 1veho dalsi mesiac

likoska
23. máj 2018

@majusqa77 Dobry vecer, trochu starsia debata. Ale chcem sa opytat ci by ste nevedeli poradit informovat ohladom poberania davky v nezamestnanosti. Zaujma ma to len informativne, nie moj pripad. Ked muz- manzel, kt. mal pracovny pomer na dobu neurcitu a ide na MD a po nej si zoberie 1-2 dni dovolenky a k da vypoved k tomu 2 dnu dovolenky a pojde sa nahlasit na urad prace ma narok na max. podporu v nezamestnanosti? Dakujem

majusqa77
23. máj 2018

@likoska nie. Rata sa z prijmu za posledne 2 roky

likoska
23. máj 2018

@majusqa77 aha, dakujem a je nejaka moznost aby dosiahol max. podporu?

gemelos
2. jún 2018

Ahojte, skúsim vysvetliť moju situáciu:
mám momentálne 14 mesačné dieťa, po materskej som začala poberať rodičovský príspevok. Poberala som ho 2 mesiace, potom požiadal o materskú manžel (je živnostník). Ja som sa z RD odhlásila a v zdrav. poisťovni som vedená ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov (neplatím tam nič - dúfam, že správne) a na soc. poisťovni ma stále vedú ako na rodičovskej dovolenke (aj keď bez RP). Môj PP stále trvá u predchádzajúceho zamestnávateľa. Do soc. poisťovne si neplatím sama nič momentálne (neviem či je to ok). Poisťovne eviduje manžela že je na materskej, takže je oslobodený od platenia odvodov. No..ale teraz v júni mu materská končí, on si začne znova platiť odvody a ON požiada zároveň o RP. Ja som sa so zamestnávateľom dohodla na ukončení PP a chcem sa nahlásiť na úrad práce.

1. Budem spĺňať podmienky na podporu v nezamestnanosti (pracovala som predtým 15 rokov vkuse), aj keď som momentálne do soc. poisťovne sama neplatila nič?

2. Ak áno, môžem po 6 mesiacoch z úradu práce sama odísť naspäť na rodičovskú dovolenku? je to vôbec možné?

Vopred ďakujem za odpoveď a nejaké usmernenie v tomto.

evittam
2. jún 2018

@gemelos 1. Ano, 2. Ano

lety17
29. nov 2018

Baby poradtte prosim ak viete,ja som v tychto veciach jelen. Mam 1,5 rocne dieta,som na rodicovskej.So zamestnavatelom sa ideme dohodnut na ukonceni pp s odstupnym. Otazky:
1. Musim nastupit do prace aspon na 1 den,aby som dostala davku v nezamestnanosti?
2.z coho sa bude vypocitavat davka v nezamestnanosti (bola som pred rd nepretrzite zamestnana 9 rokov)?
3. Mozem rp prepisat na manzela aj ked je zamestnany a nebude doma na rd?
4.ak sa mi ukonci pp v strede decembra,od kedy mam prehlasit rp na manzela,da sa spatne od 1.12?
Dakujem krasne.

evittam
29. nov 2018

@lety17 Pockaj kým nebude mat dieta aspon dva roky. Nástup tak ze vycerpes 1-2dni dovolenky(zostatok preplatia) =max.podpora t.j. cca 930Eur/mesiac.
Manžel moze pracovať a poberať RP.

lety17
29. nov 2018

@evittam dakujem a ked nebudem cerpat dovolenku z coho mi budu pocitat davku? Ja som si myslela,ze z platu pred materskou. to by bola stale vyssia suma ako smiesnych 200 eur rp,aj s tym by som bola spokojna,ale ak to budu pocitat z materskej plus rodicovskej tak zbytocne ist na urad ak by bola davka len ako rp.

evittam
30. nov 2018

@lety17 MD a RP su nezdanitelne prijmy. Podpora sa počíta zo zdanitelneho príjmu za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu. RP môže zatiaľ poberat otec dieťaťa

ikissedagirl
14. dec 2018

Ahojte. Spravne chapem, ze mozem z rodicovskej prejst na podporu v nezamestnanosti a zrusi sa mi rodicovsky prispevok? Moze od dalsieho mesiaca poziadat o rodicovsky prispevok manzel, ktory pracuje na TPP ? o dieta sa nepretrzite staram/budem starat ja.

majusqa77
14. dec 2018

@ikissedagirl nezrusi sa ti, musis ho zrusit ty. A moze

Strana
z13