Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti
Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?
@demi28 požiadaj zamestnávateľa o koniec RD k 27.2. s tým že 28.2. nastúpiš do práce ... čerpanie dovolenky ... napr. ... a 28.2. skončí PP ... a už teraz môžete na UP požiadať o papier žiadosť o RP, musíš to podpísať spolu s mng..... a napíšete začiatok RP pre mng. od 1.3. a ty sa pôjdeš 3.3. zaevidovať na UP .. zaevidujú ťa spätne k 1.3. a požiadaš o podporu ... a vybavené
@zalka ahoj, písali sme spolu pred časom, viď vyššie...ešte sa chcem spýtať, ked toho 28.2. budem čerpať dovolenku a zároven mi preplatí aj tú zvyšnú nejakých 18dní...tak mi výjde max.podpora tým pádom? bude sa rátať do vymer.základu len tento 1 deň? a to sa musím ísť najprv nahlásiť do poisťovní že sa vraciam do práce a hned potom sa ísť aj odhlásiť?či ako to je?
@zalka áno to RP pôjdem v stredu vybaviť, len mi treba ísť ešte za ekonomkou...že jej vysvetlím čo mám v pláne, vieš ona nie je v tejto oblasti veľmi zbehlá..ja si stále musím pozisťovať ako čo je a potom jej to povedať že čo má robiť...aj tie prihlásenia a odhlásenia do poisťovní nebude isto vedieť ako ☹
@zalka ahoj prosím ťa poradila by si mi. Skoro 3 roky pracujem v jednej firme, zastupujem jednu kolegyňu, ktorá sa vracia 9.9.2014 do práce, začiatkom mája nastupujem na materskú dovolenku. Od 10.9.2014 som nezamestnaná a tým padom za mňa nikto neplatí zdravotné sociálne a dôchodkové poistenie. Ako mám postupovať? Mám sa 10.9.2014 nahlásiť na UP (možem sa nahlásiť pokiaľ som na materskej?) čiže štát by za mňa platil v takomto prípade zdravotné poistenie a na SP by som sa dobrovoľne dôchodkovo poistila, aby mi tie dni nechýbali k dôchodku až kým by som nezačala začiatkom novembra poberať RP (vtedy za mňa dôchodkové poistenie platí štát a ja by som zrušila dobrovoľné poistenie a nahlásila by som, že poberam RP?)
Ďalšia vec, ak sa 10.9.2014 nahlásim na UP mám nárok na podporu, to znamená, že začiatkom novembra, kedy mám nárok na RP by začal RP poberať manžel, ja by som poberala podporu a po pol roku by som požiadala o poberanie RP ja. Od 10.9.2014 až po opätovne požiadanie o RP by som bola dobrovoľne dôchodkovo poistená. Je to možné. Vďaka za radu.
@55alexandra55 zlatá .. určite ako si to napísala to nemôžeš urobiť.
PP ti skončí 9.9.14 ked budeš na MD nič nemusíš robiť ... len do SP sa nahlásiš na dôchodkové poistenie štátu ...
ked ti skončí MD napr. 15.11. tak mng. nech požiada o RP .. a ty sa 16.11. zaeviduj na UP a požiadaj o podporu ... po 6 mesiacoch, prepíšte RP z mng. na teba .. ty sa zase nahlás na dôchodkové poistenie štátu .. a budeš na RP do veku 3 rokov dieťaťa.
Mimochodom, za matky na MD a RP platí zdravotné poistenie štát, takže neboj sa toho a urob ako som ti napísala.
@najjulinka vidim, ze tie tmárstvatzpu evidencia na "ÚP AŽ! po RP" ste si uz vysvetlili, aj ja poberam podporu v nezam a mm je na RP kedze obe tieto davky subezne nehrozia u jedneho ziadatela, avsak mam pre teba inu info 🙂 mas narok na ine jednorazovo vyplacane prispevky alebo aj na pravidelne vyplacane prispevky napr na byvanie a pod., o totomto by ta mala informovat zamestnankyna, u ktorej si si ziadala o rodinne pridavky ..... ona by mala posudit, ake vselijake prispevky by si teoreticky po splneni nejakych podmienok mohla splnat .....
za druhe, tvoj mm nemusi brat LEN RP? ale ist na MD ...... ak je vym to vyhodnejsie, toto nie je teoria, su aj take pary, napr matka po skonceni MD na UPna podporu a mm zivnostnik na MD .... dobre, ze???
@davita no tak ako si napisal to nejde... moj muž na moje decka v pestu nemože poberať žiadne davky.... nie su jeho....
a mame davno po materskej.... 😀
@zalka...prepáč že ťa zase otravujem,ale môžem sa spýtať ešte, písali sme spolu vid vyššie, či nebude vadiť, ak som nebola na rodičovskej dovolenke až do konca teda do 3 rokov dieťaťa, či tam nebudú šarapatiť tie 2 roky, ktoré majú patriť do toho rozhodujúceho obdobia...lebo ja som od 13.2.2012 do 7.10.2012 bola na materskej, potom na rodičovskej až do konca tohto mesiaca budem...27.2.ukončujem RD...potom presuniem rodičovský príspevok na manžela...a ja chcem ísť na podporu...či sa mi určite bude rátať podpora iba z toho jedného dňa 28.2.ktorý si vezmem dovolenku a zvyšnú mi preplatia, alebo mi tam budú rátať aj nejaké obdobie pred materskou alebo počas...ja neviem už...
@zalka prepáč že ťa zase otravujem,ale môžem sa spýtať ešte, písali sme spolu vid vyššie, či nebude vadiť, ak som nebola na rodičovskej dovolenke až do konca teda do 3 rokov dieťaťa, či tam nebudú šarapatiť tie 2 roky, ktoré majú patriť do toho rozhodujúceho obdobia...lebo ja som od 13.2.2012 do 7.10.2012 bola na materskej, potom na rodičovskej až do konca tohto mesiaca budem...27.2.ukončujem RD...potom presuniem rodičovský príspevok na manžela...a ja chcem ísť na podporu...či sa mi určite bude rátať podpora iba z toho jedného dňa 28.2.ktorý si vezmem dovolenku a zvyšnú mi preplatia, alebo mi tam budú rátať aj nejaké obdobie pred materskou alebo počas...ja neviem už...
@zalka ahoj, píšem ti zase..dostala som dnes potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti a čakala som že tam bude vypísaný iba jeden vymeriavací základ za február 2014, kedy som po rodičovskej odpracovala 1 den a dovolenku mi preplatili...ale oni mi tam vypísali aj VZ za rok 2011 a 2012...bude to vadiť? nemal by tam byť len ten rok 2014? dakujem za odpoved

@zalka čiže najprv prepísať rodičák na mng., potom skončiť PP a tak sa ísť prihlásiť na úrad práce a až potom požiadiať o podporu? dobre to chápem?