icon

Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti

najjulinka
2. apr 2012

Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?

zalka
3. mar 2014

@demi28 netráp sa za ten vypísaný papier nesie zodpovednosť zamestnávateľ, ak by SP čosi chýbalo vyzve zamestnávateľa ...

demi28
3. mar 2014

@zalka ja viem, ja sa len bojím, že mi to vypočítajú zle a nedostanem maximum 🙂 ale už to púšťam z hlavy 🙂 dakujem, si zlatá 🙂

zalka
3. mar 2014

@demi28 podstatná suma je z roku 2014 ostatné sú do počtu ...

demi28
3. mar 2014

@zalka dakujem ešte raz 🙂

zalka
3. mar 2014

@demi28 rado sa stalo

nikolino
5. mar 2014

baby poradte prosím materská mi skončila 7.5.13 takže teraz som na rp malá bude mať 16.mesiacov, zamestnaná som viac ako 8 rokov, materskú som mala maxi platila som si súbeh zam+dnp. A teraz čo ma zaujíma: majiteľka mi oznámila že firmu bude rušiť už rok aj viac nevykazuje žiaden zisk no nič chcela ju zrušiť aj skôr ale nemohla lebo sa to ževraj nedalo kôli nejakým nedoplatkom na daniach či čo nerozumiem tomu. ak by ju zrušila mala by som nárok na podporu v nezamestnanosti aj tu maxi lebo neviem ako by mi dala mzdu za deň keď firma nevykazuje žiaden zisk?
: ak by som si chcela teraz privyrobiť na dohodu a napr. v 8 mesiaci by som išla na podporu mala by táto dohoda nejaký dopad na podporu tu maximálnu? neviemči som to zrozumiteľne napísala ale vdaka za každú odpoved

zalka
5. mar 2014

@nikolino na max. podporu by si musela pred zrušením firmy odpracovať aspon 1 den ( alebo dovolenka) a zvyšok dovolenky by ti musela preplatiť ... a firma by nemohla skončiť ako 24 mesiacov od tvojej poslednej výplaty ...
a ak by si si teraz privyrobila na dohodu , tak by sa ti podpora mohla rátať z dohody ... takže žiadna sláva .. alebo z príjmu čo si mala pred MD

nikolino
5. mar 2014

@zalka no do šľaka teraz čo mám robiť bolo by lepšie asi tu podporu si teraz vybaviť lebo neviem kolko bude firma ešte fungovať bola za právnikom a dávali nejaký návrh na súd o ukončenie firmy a mohla by mi vypatiť jeden deň (asi koľko) a potom by mi preplatila dovlenku to by nebol problém len aký dôvod udať že mi ten jeden deň vyplatila ked firma akoby nefungovala??? a tejto vete nerozumiem ,, a firma by nemohla skončiť ako 24 mesiacov od tvojej poslednej výplaty,, tak asi sa nechytám čo?

zalka
5. mar 2014

@nikolino no reálne peniaze nemusíš dostať, stačí aby bolo vyrátané ... a výkaz poslaný do SP ... takže ukončiť RD, čerpať 1 den dovolenky, skončiť PP .. k prvému v mesiaci prepísať RP na mng. a ísť na UP .. požiadať o podporu len otázka je či si mala napr. v 3/2012 príjem zo zamestnania .. ak hej tak aj tak by max. podpora nebola

nikolino
5. mar 2014

@zalka volala som dnes majiteľke ako robota a že musí ešte urobiť ročné zúčtovanie zaniesť to tej právničke a podľa toho že budú podávať návrh na súd.no či mi bola vyplácaná mzda asi áno musím to prezisťiť ale viem že som 17.8.2012 nastúpila na pn ktorú som brala z dnp aj zo zamestnania tá mi skončila 11.9.2012 a hneď 12.9.2012 som nastúpila na materskú. a ak som mala nejaký príjem ako by sa mi potom vyratávala tá podpora.

zalka
5. mar 2014

@nikolino no ak by ti PP skončil na pr. 31.3. .. tak by sa ti podpora vyrátala z príjmu od 1.4.12 - 16.8.12 a z 31.3.14 ak by si čerpala dovolenku
ak ti PP skončí 31.8.14 ... tak sa ti podpora vyráta len z príjmu z 31.8.14 ak budeš čerpať dovolenku ...

nikolino
5. mar 2014

takže ak mi bola mzda v roku 2012 vyplácaná napr. do 7 mesiaca tak potom by som mala PP skončiť kedy aby som dostávala tu maxi podporu a koľko by mi mala dať výplatu za ten jeden deň ?

nikolino
5. mar 2014

@zalka takže ak mi bola mzda v roku 2012 vyplácaná napr. do 7 mesiaca tak potom by som mala PP skončiť kedy aby som dostávala tu maxi podporu a koľko by mi mala dať výplatu za ten jeden deň ?

zalka
5. mar 2014

@nikolino mzdu si mala aj za 8/2012 ... a výplata za 1 den 53 eur ...

nikolino
5. mar 2014

@zalka vdaka zajtra pôjdem do práce to prezistiť aby som vedela na čom som a tá maxi podpora je koľko a ešte jedna vec ak by som predsa len išla na podporu skôr koľko by mi asi vyšla ja som zarábala od 350 do 400 € v hrubom

zalka
5. mar 2014

@nikolino podpora je 50% z hrubej mzdy ... z tvojho platu by bola podpora cca 180-200 eur mesačne
maximálna podpora je 800e mesačne

nikolino
5. mar 2014

vdaka už teraz sa do roboty neteším čo zistím ma trafí šľak

zalka
5. mar 2014

@nikolino rado sa stalo

vladkapd
5. mar 2014

ahoj zaujala ma táto téma nenašla som môj prípad . Chcela by som sa spýtať na MD som nastúpila 23.12.2012 pracovný pomer mi skončíl 31:12:2012. Teraz som na RD a zároveň mám brigádu. Oplatí sa mi preniesť rodičovský na manžela a ja ísť na úrad práce. ako by som si vedela vyrátať dávku z úradu. aby som nezabudla povedať, MD som mala max. z DNP

zalka
5. mar 2014

@vladkapd napíš od kedy máš brigády .. aké brigády a či si ich mala ak v roku 2013 brigády a aké, a od kedy do kedy?

vladkapd
5. mar 2014

napíšem to celé teda skúsim. Pred nástupom na materskú som bola PN od júla 2012 do 13,12 2012 potom som nastúpila na 10 dní do roboty čerpala som dovolenku a od 23.12. 2012 som nastúpila na MD. Pracovný pomer mi skončil 31.12.2012. Na RD som nastúpila august 2013. v septembri 2013 som nastúpila na brigádu a tá doteraz trvá. Príjem je cca len 50€ mesačne z brigády

zalka
5. mar 2014

@vladkapd no ak prepíšeš RP na mng. , a ty sa pôjdeš zaevidovať na UP .. tak ti podporu vyrátajú z príjmov od 1.4. do 7/2012 + 10 dní december 2012 + od 9/2013 do 3/2014 dohoda ... všetky príjmy sa spriemerujú, vydelia počtom dní .. a z toho 50% dostaneš podporu ... vysoká nebude dohoda ti ju každým dnom znižuje.

vladkapd
5. mar 2014

ďakujem krásne to sa mi moc asi neoplatí keď v robote som mala hrubý príjem cca 500€. Ale zasa každá korunka sa počíta 🙂 . Ďakujem

zalka
5. mar 2014

@vladkapd no tak treba čím skôr poriešiť ... RP sa dá prepísať k prvému v mesiaci

vladkapd
5. mar 2014

zajtra pozistím a začnem

vladkapd
5. mar 2014

len ma napadlo, že sa opýtam podpora sa počíta za nejaké obdobie

zalka
5. mar 2014

@vladkapd ved som ti to napísala... z akého obdobia ti budú rátať podporu ....

tak ti podporu vyrátajú z príjmov od 1.4. do 7/2012 + 10 dní december 2012 + od 9/2013 do 3/2014 dohoda ... všetky príjmy sa spriemerujú, vydelia počtom dní .. a z toho 50% dostaneš podporu

vladkapd
5. mar 2014

Ano ja som to pochopila len kedysi bolo ze musis mat odpracovane posledne dva roky myslela som vseobecne nie len moj pripad

zalka
5. mar 2014

@vladkapd stále to platí ... ale RD sa považuje za odpracované ak trval PP počas RD ...

nikolino
6. mar 2014

@zalka ahoj zalka dnes som sa pýtala v robote a posledná mzda mi bola vyplatená v 8 mesiaci tak budem mať vlastne nárok na maxi podporu niekedy???