icon

Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti

najjulinka
2. apr 2012

Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?

zalka
6. mar 2014

@nikolino v 8 mesiaci ak ti skončí PP ... napr. alebo v 9 mesiaci alebo 10 mesiacom ... musíš mať 2 roky bez príjmu aby si mohla mať za 1 den po RD dovolenky a preplateniu zvyšnej dovolenky maximálnu podporu ...

nikolino
6. mar 2014

@zalka takže ani žiadna brigáda, dohoda lebo by som si s tým pokazila VZ že?

zalka
6. mar 2014

@nikolino áno presne tak

nikolino
6. mar 2014

@zalka a ak náhodou sa tá firma zruší skôr ako v tom 8 mesiaci čo to bude znamenať pre mňa že nebudem mať maxi podporu že? prosím ťa ja som taký antitalent mohla by si mi presne napísať čo všetko a kedy vybaviť v prípade že by som PP zrušila k 31.8.2014

zalka
6. mar 2014

@nikolino no presne tak bude podpora rátaná z času pred MD ... tak isto ako keby si teraz skončila RD a požiadala o podporu .. tak by nebola maximálna ...
... skončenie RD 30.8.
31.8. čerpanie dovolenky, 31.8. skončenie PP
a predtým na UP napr. 20.8. požiadať o RP pre mng. od 1.9. žiadosť je lepšie dávať skôr ..
a 2.9. evidencia na UP tvoja

nikolino
6. mar 2014

@zalka no do šľaka bude ticho dúfať že firma sa nezruší skôr, na prac. zmluve mám výplatný termín vždy ku koncu mesiaca to nebude vadiť ak RD skončím k 30.8.14 ale teraz kukám že 30 pripadá na sobotu a 29.8. je štátny sviatok tak na kedy to dať a tlačivá o zrušenie a prihlásenie RP na muža mi dajú na UP? ak bude priateľ poberať RP nesmie ukončiť živnosť že?

zalka
6. mar 2014

@nikolino tak si nájdi iný dátum .. tak aby tam nebol sviatok ani víkend ... pri končení RD a PP ... ty môžeš RD skončiť u tzamestnávateľa aj 10.8. ... 11.8. čerpať dovču a 11.8. skončiť PP .. a na UP ísť nemusíš .. až ked prepíšeš RP na partnera ..

nikolino
6. mar 2014

@zalka ja som myslela že ked som výplatu dostala na konci 8. mesiaca tak aj ukončenie PP musí byť koncom toho 8.mesiaca aby to bolo presne dva roky čo mi nebola vyplácaná žiadna mzda

zalka
6. mar 2014

@nikolino ale výplata to bola za júl hádam .... nie ...

nikolino
6. mar 2014

@zalka majitelka mi dnes ukazovala mzdový list a tam bola výplata od januára do Augusta

zalka
6. mar 2014

@nikolino ak ak si mala v auguste zdaniteľnú mzdu tak potom je lepšie končiť RD v septembri ...

nikolino
6. mar 2014

@zalka a kedy aj 1.9. dajme tomu?

nikolino
6. mar 2014

@nikolino nie RD ale PP si chcela povedať nie?

nikolino
6. mar 2014

@zalka nie RD ale PP si chcela povedať nie?

zalka
6. mar 2014

@nikolino no hej RD aby sa potom skončil PP ... nemyslela som poberanie RP ...
no a tak aby neboli sviatky a víkendy v tom ...

nikolino
6. mar 2014

a tie tlačivá si vypýtam na up na ukončenie a prehodenie RP na muža a jemu nesmie počas poberania skončiť živnosť alebo zamestnanie áno?

zalka
6. mar 2014

@nikolino môže mu i živnosť skončiť i zamestnanie ... to je jedno na RP to nemá vplyv akurát nemôže byť na UP a poberať RP .. to nemôžeš byť ani ty

nikolino
6. mar 2014

a tie tlačivá ohľadne RP si vypýtam na up ?alebo ja dajú aj niekde stiahnuť? a zdravotná, sociálka tam netreba nič odhlásiť - nahlásiť?

nikolino
6. mar 2014

@zalka a tie tlačivá ohľadne RP si vypýtam na up ?alebo ja dajú aj niekde stiahnuť? a zdravotná, sociálka tam netreba nič odhlásiť - nahlásiť?

zalka
6. mar 2014

@nikolino to ti dajú na UP ... a zo sociálky sa odhlásiš z dôchodkového poistenia... a ZP sa rieši potom neskôr už po evidencii na UP ... na UP ti povedia kam máš ísť s čím

nikolino
6. mar 2014

@zalka takže to zhrniem: 2.9.14 ukončenie RD ( 1.9. je štátny sviatok)
3.9. čerpanie dovolenky 1 deň v ten istý deň aj preplatenie zvyšnej dovolenky, a taktiež 3.9. skončenie PP
a predtým pôjdem na UP napr. 20.8. požiadam o RP pre partnera. od 4.9.
a 5.9. sa pôjdem zaevidovať na UP ako nezamestnaná takto je to ok:?

a na sociálku z dôchodkového sa kedy mám odhlásiť dátum a kedy sa budem znova prihlasovať v ten istí deň ako si budem dávať znova prepísanie RP na seba?

zalka
6. mar 2014

@nikolino no pardon ... ale RP sa nedá prepísať v priebehu mesiaca .. vždy len k 1vému ... takže k 1.9. alebo k 1.10. ... takže ukončenie RD 31.8. , čerpanie dovolenky, skončenie PP 2.9. , UP od 3.9.
a k 1.9. RP na partnera

nikolino
6. mar 2014

@zalka aha to som nevedela a na sociálku z dôchodkového sa kedy mám odhlásiť dátum a kedy sa budem znova prihlasovať v ten istí deň ako si budem dávať znova prepísanie RP na seba?

zalka
6. mar 2014

@nikolino áno presne tak ako píšeš a odhlásiť do 8 dní od skončenia RD a od vzniku príjmu

nikolino
6. mar 2014

ale 31.8. ukončenie RP je nedeľa a 29.8. je zas sviatok tak kedy a k 1.9. RP na partnera to je zasa sviatok to nevadí?

nikolino
6. mar 2014

@zalka ale 31.8. ukončenie RP je nedeľa a 29.8. je zas sviatok tak kedy a k 1.9. RP na partnera to je zasa sviatok to nevadí?

zalka
6. mar 2014

@nikolino nie to nevadí ... ak je 31.8. nedela, a ak od 1.9. bude na partnera RP ..
ale PP ti musí skončiť 2.9. a plat musíš mať cca 110e za tie dva dni za 1.9. a za 2.9. ...

nikolino
6. mar 2014

@zalka v tejto problematike som úplne mimo tak ešte raz: 31.8.14 ukončenie RD
1.9. a 2.9. pôjdem do práce a majiteľka mi dá mzdu spolu 110€ alebo budem čerpať 2 dni dovolenku? tiež mi 2.9. preplatí zvyšne dni dovolenky, a taktiež 2.9. skončenie PP
a predtým pôjdem na UP napr. 20.8. požiadam o RP pre partnera. od 1.9.
a 3.9. sa pôjdem zaevidovať na UP ako nezamestnaná takto je to ok:?

a na sociálku z dôchodkového sa odhlásim do 8-ich dní od ukončenia RP dátum a znova sa prihlasim v ten istí deň ako si budem dávať znova prepísanie RP na seba?

zalka
7. mar 2014

@nikolino áno presne tak

nikolino
7. mar 2014

@zalka Ďakujem zalka veľmi pekne za cenné rady dúfam že sa za toho pol roka niečo nezmení 🙂