Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti
Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?
@zalka Mozem aj ja nieco spytat, do prace som nastupila 27.10.2011 na dobu urcitu 2 roky. na matersku som nastupila 9.8.2013. mala sa narodila 6.9.2013 , 27.10.2013 mam ukoncenu pracovnu zmluvu a teraz 6.3.14 mi koncila materska. mam narok na podporu v nezamestnanosti?
ak ano tak by som chcela RP dat muzovi, ako vidim ze ste ti pisali ze najlepsie ziadat vzdy 1-ho to znamena ze maz ma ziadat od 1.4. a co mesiac za marec?
nebudeme mat prijem?
alebo muz moze ziadat od 7.3. a ked podame neskor?
treba najprv muz ziadat RP potom ja registrovat UP a podpora?
dufam ze som napisala zrozumitelne, a dakujem
@llumka ak si požiadala už ty o RP tak zmenu môžete urobiť až k 1.4. ... už nechaj marec marcom ... lebo dosť neskoro to riešiš ... ty si mala po skončení MD sa ísť evidovať na UP teraz by si už doplácala zdravotku ak by mng. požiadal za marec o RP.
Požiadaj za marec o RP ty ... a od 1.4. dajte zmenu na muža a 1.4. sa chod zaevidovať na UP .. nárok na podporu máš ...
Ahojte potrebovala by som poradiť - Od 9.11.2011 do 4.7.2012 som bola na materskej dovolenke, potom som nastúpila na rodičovskú dovolenku, na ktorej som doteraz, ale k 01.02.2013 som musela nastúpiť na trvalý pracovný pomer k môjmu zamestnávateľovi. Teraz by som chcela dať k 01.05.2014 výpoveď s tým, že na manžela by som k 01.04.2014 prepísala rodičovský príspevok, aby som sa mohla zahlásiť na Úrad práce a poberať podporu v nezamestnanosti. Mám len otázku - môžem to takto zrealizovať a mám vôbec nárok na podporu v nezamestnanosti? V tejto práci som od 06.07.2010 som s prestávkou materskej a rodičáku. Predtým som chodila na vysokú školu. Za odpoveď Vám vopred ďakujem 🙂
Ešte som zabudla dodať, že rodičovský by som mala poberať do 12/2014
@zalka ahoj zalka, prosim ta poradila by si, chcem sa spytat, od janura 2013 som zamestana, mala som zmluvu na rok, teraz v januari ju zase na rok predlzili lenze je to zmluva kde je napisane, ze o docasnom prideleni zamestnanca, takze ma asi prepustia hned ako domarodujem, momentalne som druhy mesiac PN, ale k veci, chcem vediet , ked sa vratim do prace , tak ma s najvacsiou pravdepodobnostou prepustia, ak nie budem nutena dat vypoved, lebo tu pracu uz robit nesmiem, ale chcela by som otehotniet, aby som mala narok na matersku, kedze som mala minuly rok odrobeny cely, ako by to bolo, ak by som otehotnela a zistila by som to az , ked bude PP ukonceny?, a ak dam vypoved ja, tak je to ako?, musim ostat tehotna este ako zamestnana, aby som mala narok na MD?, co ak sa nam zadari, ale zistim to, az ked budem bez prace?, budem mat este narok na MD?, dakujem pekne za odpoved
s tym prpeisanim RP na mazela to funguje aj v pripade predlzenej rodicovskej zo zdrav. dovodov dietatat?
@janulka311 ak budeš tehotná pri skončení PP máš nárok na MD, ak otehotnieš po skončení PP tak ak sa prihlásiš na DNp alebo nájdeš si zamestnanie tak máš n árok na MD ... ja v tom veľký rozdiel nevidím ... držím palec pri otehu
@zalka , prosim ta tiez o radu 🙂
mam dieta v pestunskej starostlivosti, mam narok na matersku 7 mesiacov, teda do decembra. V maji by som ukoncila pracovny pomer, nastupila na MD, po skonceni by manzel poberal rodicovnsky prispevok a ja by som sa prihlasila na urade prace. Bola by mi vyplacana davka v nezamestnanosti, ked som po MD a nezamestnana?
A este sa chcem opytat, ci moze manzel poberat rodicovsky prispevok na druhe dieta v pestunskej starotl., ked ja budem na MD.
Dakujem
@profirodicka no nemôže byť súbeh MD a RP .. takže nie nebude môcť poberať RP ak budeš na MD.
A áno po skončení MD, ak od skončenia PP neuplynie viac ako 364 dní po zaevidovaní na UP môžeš požiadať o podporu ...
@zalka dakujem velmi pekne 🙂
@zalka prosim ta, davka v nezamestnanosti bude ovela nizsia ked budem vlastne pol roka nezamestnana?
@profirodicka nie na dávku to nemá vplyv ... len nechápem prečo chceš ukončiť PP ? a mám pocit, že som kdesi čítala, že baba požiadala o MD neskôr ako jej dieťa zverili ( ale neviem či to neadoptovala) a MD jej vyplácali kratšie .
@zalka aj ja ziadam dost neskor, nejaky cas trva, kym dostanes rozhodnutie a pravoplatnost rozsudku a potom vyradenie z ded 🙂
koncim s profirodicovstvom, neberiem dalsie deti, takze davam vypoved
dakujem za odpovede, je super mat tu osobku, ktora tomu rozumie 🙂
@profirodicka no tak tomu čo trápi teba až tak nerozumiem ... 🙂 ale ak si normálne zamestnaná tak áno nárok na podporu mať budeš ak v posledných 3 rokoch máš 730 dní poistenia v nezamestnanosti
@zalka este raz diky a dobru noc 😉
@profirodicka rado sa stalo
baby, poradite mi? Ako prepisat na manzela rodicovsky prispevok????? Ja sa musim najprv odhlasit, ci?...
ahojte, hm hm zaujimava tema, aj ja poberam RP a zmluva v robote mi skoncila v januari, takze dobre to chapem ze RP sa da prepisat na otca dietata ( aj ked pracuje?) a ja by som sa isla zaevidovat na urad prace a poberala davky v hmotnej nudzi napriklad? alebo davku v nezamestnanosti? dakujem za radu
@miskacool áno môžeš prepísať RP na partnera aj ked nie ste manželia ved je otcom dieťaťa a príspevok sa volá rodičovský ..
a áno môžeš sa zaevidovať na UP a poberať podporu v nezamestnanosti ak tvoj PP trval minimálne 730 dní
a pozor RP vieš prepísať k prvému v mesiaci .. čiže najbližší termín kedy môžeš to využiť je blizko 1.6.
@zalka presne to ma napadlo vcera v postely- sak to je rodicovsky prisp. a on je rodic 🙂 zamestnana som bola od cca 8.1.2010 (alebo 2011?? hmmm musim sa pozret ) do 31.1.2013 a v druhej praci od 1.2.2013 do 31.1.2014. a kedysi to bolo ze za posledne tri roky musis byt dva zamestnana a potom ti vyjde podpora. jo jo 1.6. ideme po tom, dakujem pomohla si mi 🙂

@nikolino no nemalo by sa...