Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti
Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?
@lucask funguje to takto po RD ... ale ak si pred MD nerobila a šla si z RD, na MD ... tak by h ádam mohlo stačiť aj pár dní dovolenky ...
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@zalka Dakujem pekne. Mne by mala vyjst na kazdy den dovolenky suma vyssia ako tych 56,5, ktore uvadzas pre maximalnu podporu, cize teoreticky by malo byt jedno, kolko dni dovolenky vycerpam. Skusim to spravit tak, aby som vycerpala dovolenku do konca januara a zvysok necham preplatit k poslednemu dnu v mesiaci, spolu s odstupnym. Dakujem este raz za rady!
@zalka Ked este nad tym rozmyslam, nema byt pre maximalnu podporu hruba mzda dvojnasobok tych 56,5 na den? Co som zbezne studovala web Socialnej poistovne, mari sa mi, ze max.vymeriavaci zaklad bol nieco cez 50 eur na den. Ale podpora bola len 50% hrubej mzdy.. ale je mozne, ze si pletiem jablka s hruskami, tak prepac ak sa hlupo pytam 😀
Mozem sa opytat,ak tu je niekto v podobnej situacii? Som v zahranici na materskej,ta trva 9 mesiacov,niekedy zaciatkom februara mam uz nastupit do prace,chcem si tam dat zvysnu dovolenku a potom bud nastupim do prace na 2 mesiace,alebo dam vypoved( este sa s muzom rozhodujeme). Chceme sa totiz vratit na Sk. Takze potom si budeme ziadat podporu v nezamestnanosti obaja. Rodicovsky potom poberat nemozem? Viac sa mi oplati ta podpora teda. A po skonceni podory si mozem ziadat rodicovsky prispevok? Neviem ako to msm urobit.
Dobrý deň, môže manžel poberať rodičovský a aj pracovať na dohodu popripade na zmluvu, poberal aj materskú, takže presun zo mňa na manžela tam nieje.
Ďakujem
A ešte je tam podmienka ak robi na dohodu koľko môže najviac zarobiť , a odvody v tom pripade plati štát alebo zamestnávateľ, musí to aj niekam oznamiť že začal pracovať.
@anika666
Poistenec štátu
Za poistenca štátu sa považuje:
j. fyzická osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov,
https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...
a zo zamestnania sa automaticky platia odvody ... nechápem čo riešiš ... neboj sa problém nebude žiadny ak je muž na platenej RP
Dobry vecer,potrebujem poradit.Vo februari mi konci 3.2.vyplacanie davky v nezamestnanosti.TP mam vo februari.Je mi jasne ze tym padom by mi padli 3 dni z davky ak by som poberala rodicak ja.Na MD nemam narok.Moze poberat rodicak priatel-otec dietata?on je SZCO.
@majorosovalucia prečo nemáš nárok na MD? .. ak poberáš dávku v nezamestnanosti .. tj. PP ti skončil pred pol rokom .. tj. dozadu máš dosť dn í poistenia na to aby si mala nárok na MD ... ako to je?
@zalka pracovny pomer mi skoncil 22.8.2014,potom sla v ochrannej lehote na PN mala som uraz,skoro rok som bola na PN od 3.8.2015 som na urade prace.Preberala som to s kamatkou uctovnickou aj som si preverovala veci ohladom MD.Dala som si preratat vsetky alternativy co by bolo pre mna najlepsie co sa tyka MD keby som si doplatila 100 dni chybajuce.Lenze mne sa to neoplatilo kvoli tomu ze mi vysla max.davka nezamestnanosti byv.zamestnavatel daval vsetko na papier poctivo.Jednoducho po zvazeni alternativ tie chybajuce 100dni som nedoplatila vznikol by mi narok na min.matersku. Preto sa pytam na rodicak ci moze poberat priatel.Po porode idem poziadat invalidny dochodok-mam za sebou narocnu operaciu chrbtice,som rada ze vobec chodim. Dakujem za info.
@majorosovalucia aha tak to je iné,
no môžeš poberať aj ty RP a ID .. ak ti schvália ak na MD nárok nemáš ...
nemusíš sa ponáhlať a ak ti schvália ID, tak vtedy nech priateľ požiada o MD nie o rodičák ak si platí odvod ydo SP ... MD je viac ako RP ...
@zalka dakujem za info.Cize po narodeni dietata moze on poziadat o rodicak alebo matersku,jasne chapem.No ako SZCO si plati min.odvody.Takze co bude vyhodnejsie. Cize suma sumarum,tento tyzden som dostala papier od gynekologa nastup na MD zo zakona mam od 18.1. bola som sa pytat na UP ci mam doniest potvrdenie zo socialky ze nemam narok na MD este pred narodenim alebo po.Povedali ze po narodeni dietata staci.Cize dieta sa narodi vo februar 2016 moze si hned priatel poziadat o materske davky alebo rodicak?tym padom ja by som ostala na UP nadalej evidovana?trosku mam v tom teraz zmatok ja.dakujem za odpoved.
@majorosovalucia nemôže priateľ požiadať hned o MD ... ani o RP ... zo zákona ten mu to nedovoluje ..
prvé 6t po pôrode musíš poberať RP ty ...
potom môže riešiť priateľ ...
a momentálne by som naozaj počkala kým ti schvália ID, a až po schválení by som riešila MD u priateľa
RP by bola 203eur ale MD z minima u priateľa by bola 300e ... takže a počas MD by odvody do ZP a SP neplatil teda dalších 200e ušporených ...
a chápeš ty môžeš mať ID aj RP ...
MD môže priateľ požiadať kedykoľvek do veku 3 rokov dieťaťa ... čiže máte čas ... ale ty ak by si nebola na RP ... tak by si musela byť na UP evidovaná ... aby štát platil odvody do ZP za teba
ale ak budeš na ID .. a priateľ na MD tak nemusíš byť ty evidovaná na UP lebo štát za teba odvody ako za ID do ZP zaplatí
@zalka ano to viem ze mozem mat ID aj RP.dakujem za info.Prajem pekny neskory vecer.
@majorosovalucia rado sa stalo
@zalka ahoj zalka, chcem ta poprosit o radu..od 1.7.2011 som zamestnana vo firme, dňa 1.11.2012 som nastupila na PN mala som rizikove tehotenstvo..20.4.2013 som nastupila na matersku dovolenku a syncek sa narodil 7.6.2013. 1.1.2015 som sa zamestnanala u iného zamestnávatela, pricom syncek zacal chodit do súkromných jasli, ja som si uplatnila narok na príspevok na starostlivost o dieta , vtedy vo výske 230 eur. Prac. pomer som tu mala na dobu urcitu, t.j. do 31.12.2015. Pricom som bola a stále som zamestnana u starého zamestnuvatela.. Tak a tu sa dostávam k jadru..Chcela by som aby syncek nadalej pokracoval v jasliach, lenze tym, ze mi zmluvu nepredlzili som od 1.1.2016 opat na RD, teda uz bez naroku na príspevok na starostlivot na dieta, teraz vo výske 280 eur.. a rodicovsky príspevok zdaleka na jaslicky nestaci..Do starého zamestnania, kde mam stale otvoreny prac. pomer sa vrátit uz nechcem.. Rozmyslam, ci je mozne nasledovane...k 31.1. 2016 ukoncim prac. pomer u starého zamestnávatela, ukoncim RD, zaevidujem sa na urade prace. Týmto pridem o rodic. príspevok, no mozem zaziadat o podporu v nezamestnanosti, na ktoru by som mala mat narok max. 6 mes. a manzel, ktory je v trvalom pracovnom pomere, by mohol zaziadat o príspevok na starostlivost na dieta. Tým by syncek mohol ostat v jaslickach, tak by sme to zvládli platit, a ja by som mala priestor a cas na najdenie nového zamestnania. Zvazujem, vsetky alternativy a rozmyslam, ako a co spravit, co by nam najviac pomohlo, preklenut teraz toto narocne obdobie...dufam, ze som to napisla zrozumitelne..dakujem
@zalka takze je mozne si vybrat ci ostanem na RD alebo budem na UP skor ako syncek dovrsi 3 roky..v tomto som nemala celkom jasno..a este sa chcem opytat, z akého obdobia sa mi vypocita podpora ? viem, ze mama este aj nejaku dovolenku u zamestnavatela, ovplyvnilo by to nejako vysku podpory, keby som ju vycerpala a az potom rozviazala prac. pomer? dakujem.

@zalka Dakujem za rychlu odpoved. Staci cerpat jeden den? Respektive ovplyvni pocet dni cerpanej dovolenky nasledne vysku davky?