SZČO a maximálna materská ako na to ?
Ako dlho , kam a koľko je potrebné platiť ? Pani na SP má odpalkovala že si.mam všetko dohľadať na stránke 😎😂 a som z toho jeleň takže ak máte kočky osobnú skúsenosť alebo viete ako to chodí sem s radami 🤗 a ešte podotazka či je možné získať materskú aj keď sa platia odvody len do ZP . Ďakujem
@nivea777 prvé zisťujem pre kamošku chystá sa na bábo je SZČO už 4 roky ale platí minimálne odvody takže koľko si ma doplácať na NP ak to teda tak funguje + podotazka sa týka mojho muža ktorý je SZČO ale ešte neplatí všetky odvody a tie začne až budúci rok v júni cca. Že či je možné aby si teraz platil už dobrovoľné nemocenské poistenie 270 dní a potom nastúpil na maximálnu materskú.
@lubik87 matersku jej budu ratat z minuleho roka,z VZ z ktoreho platila odvody takze ak plati minimalne odvody,bude mat aj minimalnu matersku.. moze si zvysit odvody aj na max tento rok a buduci rok nastupit na matersku ale spriemeruju jej to z celeho tohto roka a podla mna sa to velmi ani neoplaca .. ked otehotnie a skoro to zisti,ma moznost zrusit zivnost a prihlasit sa na dobrovolne nemocenske poistenie, zaplatit napriklad za tyzden z maximalneho VZ a ist na PN,PN bude z minima ale materska bude maximalna..
pri muzovi - je mozne aby si platil 270 dni aj skor ako musi a potom nastupit na matersku,treba si ale preratat ci sa Vam to vobec oplati
@lubik87 však jednoducho... ak si zvolíš platbu že: 1000 bude tvoj vymeriavací základ a mesačne budeš platiť cca 350 e do SP (čiže ako keby si zarábala 1000v hrubom) tak 75percent z toho bude tvoje materské po splnení podmienok,čiže 750 eúr cca..a iba nezamestnaný si môže platiť dobrovoľné nemocenské...a myslím, že sa to oplatí, ja by som po pol roku platenia dala si už len minimálny VZ.. čiže... 350*6mesiacov=2100e + minimálka je asi 150e na 3 mesiace=2550 eúr by bolo cca čo by si do toho dala a ak ti výjde,že budeš mať materské 750 e po dobu 34 týždňov to je 6,5 mesiaca?už neviem...to by bolo 4875 eúr, čiže by si zarobila 2325eúr...
Toto som potrebovala vedieť super ďakujem 🙂
@lubik87 predoslu spravu som zmazala lebo som sa trochu sekla . tvoj manzel je szco,ked si chce zacat platit odvody a chce ich mat teda z max tak bude musiet platit 33,15 % zo sumy cca 1850 ( presnu nikdy neviem) co je zaokruhlene 614 € mesacne po dobu 9 mesiacov ,cize zaplati dokopy priblizne 5519 € .. materska u muza trva 28 tyzdnov co je priblizne 7mesiacov cize by dostal 9712 € cize rozdiel je tam 4196.. je tam zisk ale nie kazdy ma nazvys 614€ mesacne nazvys a nie je to ani take vyhodne ako som ti poradila vyssie s kamaratkou..pretoze kamoska keby sa prihlasi na DNP by zaplatila povedzme 154€ za ten jeden tyzden,potom by isla na PN ktora by bola sice minimalna ( okolo 250) ale potom by dostala dokopy 11815€ , minus tych 154
ktore by zaplatila a bola by 11 660€ v pluse.. omnoho viac ako tvoj muz..Aj ked je pravda,ze zene trva materska 34 tyzdnov ale aj tak to je velky rozdiel a kamoska moze z maxima platit aj menej dni ako tyzden..napriklad aj 3-4dni a ist na PN,tym padom zaplati este menej
Prepacte, ze som sem vtrhla 🙂 ..chcem sa len nieco opytat. Moze moj manzel aKo SZČO poberat rodicovsky prispevok? Samozrejme po tom, ako si ho ja zrusim..ak niekto vie,,chcem len vediet, ci to bude OK....a este raz prepacte
@carrot_apple 34tyzdnov je 6.5mesiaca. Velmi zla kalkulacka.
@lubik87 No ano moze ale musi splnit podmienku naroku na MD t.j.270dni NP. Cize tvoj muz si chce platiť 9 mesiacov cca vyse 600 Eur odvody? Ak na to máte nech sa páči.
Teoreticky ich platiť nemusí-moze zaplatiť napr.mesiac a potom PN ale v tom pripade minimalna PN a ziaden iny oficiálny príjem.

z toho co si uviedla ti tazko niekto poradu.. prvá a hlavna podmienka naroku na matersku je mat 270 dni nemocenskeho poistenia ku dnu porodu za posledne 2 roky.. takze zalezi co si robila pred zivnostou, ci uz mas nejake dni NP zaplatene.. druha podmienka je mat aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote..