Tehohotná a zmluva na dobu určitú

25. nov 2023

Ahojte, som tehotná akt v 12tt. V zamestnaní to ešte nevedia. Lenže mám zmluvu 2x predĺženú na dobu určitú, kt končí 31.12.2023. Len sa bojím že keď im to oznámim ešte v decembri tak mi nepredlžia zmluvu a tým pádom budem bez práce, chcela som im to povedať až keď budem mať novú zmluvu podpísanú, lebo teda že ju určite dostanem. Ale viem že keby im oznámim tehotenstvo tak sú schopní mi ju nedať.
Ako by ste sa vy zachovali? Čo by ste vy robili?
Ďakujem.

ajdika
25. nov 2023

Urcite by som pockala s oznamenim a nechala si zmluvu na dobu neurcitu.

simca06022011
25. nov 2023

No v tomto prípade by som počkala s oznámením..

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinkatinka
25. nov 2023

Tak voci zamestnavatelovi je to teda nefer, ale ak sa tam planujes po rodicaku vratit, asi by som oznamila az po predlzeni zmluvy.

lneviemmeno
25. nov 2023

ja som tak rada, ze moj zamestnavatel je super. Ja som otehotnela v maji, v auguste mi mala koncit zmluva, mali mi ju predlzit na dobu neurcitu, narovinu som pred podpisom povedala, ze som tehotna a vrchna sa ku mne super zachovala ze mi predlzila zmluvu na urcitu na rok, ze nech nepridem o peniaze ❤️

hama_ba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajdika
25. nov 2023

@martinkatinka vzdy som si take aj ja myslela. Ale uz casom, cim clovek viac do toho vidi a ma moznost s tym pracovat - vie, ze ked ide o zamestnanca, nikto sa s nim hrajkat nebude. Ano, je vela firiem, kde ferovi su, ale zial, vacsine zamestnavatelom ide v prvom rade o seba a vymenia cloveka ako ponozku.

domiklik
25. nov 2023

@martinkatinka a keď mu ona oznámi, ze je tehotná a on ju vyhodí bude to fér? Toto je obľúbená prax niektorých zamestnávateľov, predlžovať ženám PP na dobu určitú do aleluja, aby ju bolo jednoduchšie vyhodiť počas materskej, alebo pre istotu rovno keď otehotnie.
Ja by som dovtedy nejako vydrzala a myslela v prvom rade na seba

titla
25. nov 2023

Povedala by som az po predlzeni zmluvy. Nie si tam tyzden, pracujes tam uz asi viec ako rok, ked ti zmluvu uz predlzovali. Nevybabravas so systemom, ale normalne zijes svoj zivot a k tomu v urcitom veku patri aj tehotenstvo a deti. A je dobre mat sa kam po MD a RD vratit.

martinkatinka
25. nov 2023

@ajdika ved pisem, ak tam chce ostat, tak by som cakala... No ak po rodicaku nechce ist nazad, adi je znytocne to predlzovat. Na matersku narok bude mat....

martinkatinka
25. nov 2023

@domiklik nevyhodi, nepredlzi zmluvu.... No ak tam ona chce robit aj po rodicaku, cakala by som.... No ak sa tam neplanuje vratit, naco predlzovat?

medda_beda
25. nov 2023

Ja som si radšej počkala na dobu neurčitú až tak som riešila tehotenstvo, ale to človek neovplyvní kedy to príde.
Ja by som to povedala až po predĺžení zmluvy.
Zamestnávatelia sa vždý fér, dodržujú vždy ZP? Nie, takže ani ja by som ohľad na nikoho nebrala.
Pokiaľ sa tam však po RD vrátiť nechceš tak načo čakať, o materskú neprídeš.

nivea777
25. nov 2023

Ja by som pravdepodobne počkala až do podpisu aj keď je pravda,že to nie je veľmi fér. Môže aj nemusí sa to odzrkadlit potom po rodičovskej na prístupe ku tebe ci už z pohľadu vedenia alebo kolegov.Najhorsie co sa môže stať,že ta po rodičovskej prepustia lebo už na tvojom mieste bude niekto už kto možno bude lepší a ferovejsi alebo sa to nemusí stat vôbec 🤷‍♀️

januska12323
25. nov 2023

Ak je práca vhodná aj v tehotenstve tak nemusíš nič oznamovať. Ja by som počkala na zmluvu, pracovať budeš ešte pár mesiacov a potom si niekoho nájdu.

mirka438
25. nov 2023

Ja som bola v takej situacii, ostala som PN este dokonca pred MD a velmi som sa sama cudovala, ze mi predlzila zmluvu vtedy nadriadena na dobu neurcitu. Pracujem tam doteraz, bude to o 3 mesiace uz 10 rokov.

autor
25. nov 2023

ďakujem za vaše názory, veru počkám kým budem mať podpísanú zmluvu a keďže sú aj oni (zamestnávateľ) v tomto ľahostajní pretože kolegyni dali podpisať zmluvu až 15dní po plynutí novej zmluvy, tak sa to dozvedia asi keď budem už cca 20tt. Dalo by sa to aj skor vyriešiť ale určite v decembri to riešiť nebudú až v januári ako ich poznám.