icon

Tehotenská a materská dávka

25. okt 2021

Dobrý deň prepáčte za zakladanie témy, viem že tu je takých veľa. Ale chcem sa opýtať .. minulý rok som mala pracovnú zmluvu 6/2020 do 9/2020.. potom hneď som mala dohodu o pracovnej činnosti dva tri mesiace a kôli korone som prišla o robotu a trištvrte roka som bola na úrade práce, poberala som dávky v nezamestnanosti aj SOS dotáciu.. teraz som už pol roka zamestnaná ale tak isto len na dohodu, zmluvu mi nechcú dať vôbec.. pracujem v gastre.. a s priateľom chceme dieta, preto sa chcem spýtať či mám alebo nemám nárok na davky.. do 4/2020 som pracovala na pracovnú zmluvu vyše dvoch rokov.. ďakujem za odpovede

lilinka88
•
26. okt 2021

Pýtaš sa otázky na hypoteticku situáciu, čiže všetky odpovede môžu dnes platiť,ale kým budeš reálne tehotná, už nie.
Pokiaľ máš dohodu s nemocenským poistením, aktuálne spĺňas podmienku aktívneho nemocenského poistenia. Pokiaľ by si pracovný pomer ukončila už ako tehotná, máš ochrannú lehotu, z ktorej si môžeš nárok uplatniť. Ďalšou podmienkou je 270 dní nemocenského poistenia v prípade tehotenského k 13tt a v prípade materskej ku dňu pôrodu

autor
•
26. okt 2021

@lilinka88 niesom zatiaľ tehotná, len som chcela vedieť že či budem mať nárok na materskú alebo tehotenské , keďže momentálne som len na dohode, odvody mi platia