Tehotenská dávka pri reťazovom pôrode
Ahojte žienky, chcem sa Vás spýtať. Mám doma 23 mesačnú dcérku a plánujeme mať druhé dieťatko (snáď sa to podarí 🙏) kým bude mať dcérka 3 roky. Bude sa teda tak jednať o reťazový pôrod, budem mať teda rovnako nárok na rodičovský príspevok na druhé dieťatko vo výške 378,10 € tak ako doteraz? Lebo pred prvým pôrodom som mala odpracovaných 270 dní, akurát že od začiatku tehotenstva som musela byť na PN kvôli rizikovému tehotenstvu. Zamestnaná však stále som!
A zároveň sa chcem spýtať, ak by som otehotnela, tak tehotenská dávka sa môže vyplácať počas celeho tehotenstva (teda keď o to požiadam lekára) aj popri rodičovskemu príspevku (378,10) ktorý dostávam za dcérku?
Mám v Tom trošku zmätok teraz 🙂🙂🙂
Ďakujem Vám vopred za Vaše odpovede. ☺️🙏🙂
@klarissa25 od 13tt
"Bude sa teda tak jednať o reťazový pôrod, budem mať teda rovnako nárok na rodičovský príspevok na druhé dieťatko vo výške 378,10 € tak ako doteraz? "
Ak mas narok na MP, co mas, budes dostavat vyssi RP
"Tehotenská dávka sa môže vyplácať počas celeho tehotenstva (teda keď o to požiadam lekára) aj popri rodičovskemu príspevku (378,10) ktorý dostávam za dcérku?"
Od 13tt, ano spolu s RP
@summersunny94 tehotenská dávka sa vypláca od 13tt až do pôrodu a áno spolu s RD.....
@veronikaszabova áno mám narok na MP ale musí sa jednať o reťazový pôrod čo znamená že dieťatko sa musí narodiť ešte kým dcérka dovŕši 3 Rôčky. Kebyže to je napríklad čo i len mesiac po Tom ako už bude mať 3 roky tak už nemám znovu nárok na vyšší RP však? Musela by som znovu odrobiť 270 dní?
@summersunny94 nie, nemusela........počíta sa ti do tých 270 dní aj rodičovský......
@summersunny94 nemusela ale materska nebude taka ako priprvom dietati
@juliatriscova ďakujem
@klarissa25 materská nie, ale rodičovský by už bol znovu tých 378,10?
@summersunny94 nemusis nic odrobit - ked ti skonci RD a nez pojdes na matersku - PN, dovolenka, atď...
@veronikaszabova ďakujem pekne za vysvetlenie 🙂☺️🙏

Ak sa jedna o ratazovy porod bude narok na matersku pri druhom dietati a teda aj na vyssi rodicovsky prispevok, a tehotenská davka sa bude vyplacat az od nejakeho tyzdna tehotenstva nie od zaciatku, a ano moze sa poberat aj s rodicovskym prispevkom