icon

Tehotenstvo a ďalšia materská

dominikamik12
30. apr 2020

Ahojte dievcata😊Mam rocneho chlapca a cakam znova babatko😊Chcem sa dat dobrovolne nemocensky poistit aby som mala narok na MD,viete mi prosim poradit aky je postup?Ako vypocitam kolko mam mesacne platit?DAKUJEM

Strana
z2
c_est_la_vie
30. apr 2020

@dominikamik12 ked si uz tehotna tak je neskoro 🙂

dominikamik12
autor
30. apr 2020

A kolko je potrebne teda platit?😊

mima1
30. apr 2020

Skus @evittam mozno je daka sanca
@dominikamik12 poistne to najmensie vychadzalo okolo 170€ mesacne.

evittam
30. apr 2020

@dominikamik12 Skus pochopiť ze ak uz si tehotna tak sa ti neoplatí platiť DNP nakolko nebudeš mat nárok na MD. Ak teda nesplnas hlavnú podmienku naroku na MD. Minimálne odvody su momentalne 178.02 Eur.

c_est_la_vie
30. apr 2020

@evittam ja ked citam tieto prispevky tak by som tie pravidla aj sprisnila aj na nemocenske, aj kolko mesiacov treba odrobit u posledneho zamestnavatela aby sa z toho ratalo materske😀.
Kazda co nepracovala by teraz chcela matersku a idealne maximalnu, na ktoru nemaju narok ani baby co roky robia :/.
Nejde ta z toho porazit? 🙂

dominikamik12
autor
30. apr 2020

Dievcata klud😊predtym som 8 rokov normalne pracovala,chcela som sa len informovat...DAKUJEM A PRAJEM PEKNY DEN!

evittam
30. apr 2020

@dominikamik12 No ved tazko radiť ak nenapíšeš presne tvoju situáciu. Kedy mas TP? Co bolo za posledné dva roky pred TP?

evittam
30. apr 2020

@c_est_la_vie Nie nejde. Pokial neviem súvislosti. Prepac ani nevieš jej situáciu a uz tu vypisujes podobne závery? Na základe coho?

dominikamik12
autor
30. apr 2020

@evittam ahoj😊Normalne som pracovala predtym na TPP mala som aj MD,Chceli sme babatko az neskor,ale uz cakam a tesim sa na neho😊Viem ze par mamin pisalo ze sa da pripoistit alebo nieco podobne(neviem nevyznam sa vobec v tom)tak som sa chcela len informovat ci nahodou tu nebol niekto v podobnej situacii...a DAKUJEM za odpoved😊

dominikamik12
autor
Autor odpoveď zmazal
evittam
30. apr 2020

@dominikamik12 Skus odpovedat na co sa pytam. T.j.kedy mas TP,co bolo za posledné dva roky pred TP? PP trvá ci skoncil?

mima1
30. apr 2020

@c_est_la_vie Tak ale nie vsetci zas premyslaju ze ako to okabatit. Ja mam napr skoro 20rokov odrobene a po rodicaku som ostala na urade prace kde som vycerpala max podporu a znova som otehotnela medzi tym cize preco by som nevyuzila nieco lepsie.
A zas je tu potom skupina ludi co nepracovala vobec a chceli by zaplatit od statu aj to ze vobec ziju. Takze treba aj rozlisovat

dominikamik12
autor
30. apr 2020

@evittam t.p.mam 10.10 a pracovny pomer stale trva,momentalne som na rodicovskej

dominikamik12
autor
30. apr 2020

@c_est_la_vie prepac ale vobec nevies o co ide.Ja som normalne pracovala 8 rokov TPP a 3 roky brigad..chcela som sa len informovat nakolko viem ze par mamin to tak malo a ja nevidim na tom vobec nic zle!

evittam
30. apr 2020

@dominikamik12 Tak potom mas normalne narok na MD. Subeh DNP a zamestnania nie je možný.

dominikamik12
autor
30. apr 2020

@evittam prepac,ale co je prosim DNP?

evittam
30. apr 2020

@dominikamik12 No dobrovoľne poistenie.

dominikamik12
autor
30. apr 2020

A prepac ze este otravujem,ale pokial som mala pracovnu zmluvu robenu na dobu neurcitu zamestnavatel ma nemoze.prepustit a ja sa potom mozem k nemu vratit alebo mozem dat vypoved a nastupit inde?
@evittam

evittam
30. apr 2020

@dominikamik12 Ano ako pises.

dominikamik12
autor
30. apr 2020

@evittam velmi pekne dakujem za odpoved 😊

luciab19
30. apr 2020

@c_est_la_vie veď materskú rátajú na základe odvodov. Nie že zaplatíš mesiac a dostaneš cely čas materskú maximálnu. Niečo vždy musíš zaplatiť. Ak by bol štát na tom stratový, určite by to nebolo možné... píšeš ako keby človek čo ma maximálnu materskú nič do štátu neodviedol

c_est_la_vie
30. apr 2020

@luciab19 clovek co ma maximalnu matersku z dlhodobeho prijmu si ju plne zasluzi.
Ale je tu milion for kde maminky planuju ukoncit pp, nastupit do rodinnej firmy na 3 mesiace a podobne spekulacie.
Ak by sa sledovalo obdobie pol roka, uz by sa to podobnym spekulantom menej oplatila.
Mne to pride spravodlivejsie ze ked rok zarabam a danim 1500 brutto, budem mat materske z toho a ked som rok predtym zarabala a danila 600 tak sa to vyrata zo 600 🤷🏼‍♀️

luciab19
30. apr 2020

@c_est_la_vie Lenže aj keď chces aby sa Ti to rátalo z tých 90 dni tak musíš odrobiť tých 180 minimálne predtým. A odviesť z toho odvody... Čiže to nie je že len 90 dni platíš veľké odvody a mas maximum. A keď sa niekto zamestná v rodinnej firme aby mal max materskú väčšinou tie odvody musí zaplatiť sám, pochybujem, že nejaký môj známy ujo by mi dal rýchlo veľký plat a všetko by aj za mna zaplatil... prečo by to asi robil, keď by som mala z toho ja profitovať

c_est_la_vie
30. apr 2020

@luciab19 ja viem ako to funguje, ja pracujem v oblasti 😀.
Normalne, dohodnes sa s ujom ze na ten plat a naklady mu prispejes a ty doplacas vlastne 3 mesiace rozdiel medzi superhrubou a cistou mzdou. No ked ti za to vyjde materske 1400, tak sa ti to oplati.
Ja by som napr tiez mohla spekulovat- manzel je freelancer v malej firme a vedel by si dohodnut aby miesto jeho platu na zivnost davali vyplatu mne na 3 mesiace ( nie ze by sme to vyuzili).
Ludia su v tomto vynaliezavy a naozaj staci popozerat fora😀🤦🏼‍♀️

evittam
30. apr 2020

@luciab19 Pozor co pises, nic nemusís odrobiť. Musis mat 270dni NP.😉

mima1
30. apr 2020

@c_est_la_vie a preco by nemali byt? Ja som to urobila tiez. Zamestnala som sa na tri mesiace a platila odvody. Neboli male ale tak aby som mala narok na matersku bola to asi jedina moznost v mojom pripade. A predtym som za 20odrobenych rokov nevyuzila ani raz podporu ci inu vec. Neviem ci tak3krat som bola za tie roky PN. Z prace som musela dat vypoved lebo som nemala kde nechat syna po rodicaku par mesiacov

luciab19
30. apr 2020

@evittam áno, pravda...

luciab19
30. apr 2020

@c_est_la_vie lenže problém nie je v ľuďoch, čo to “vyuzivaju” ako si napísala, ale v tom, ako je nastavený zákon 😊 každý, kto je podľa Teba takto vynaliezavý, ma podľa mna len recht, že nenechá lezat na ceste peniaze, keď ich môže mat doma vo vačku.

c_est_la_vie
30. apr 2020

@luciab19 no a to je problem Slovenska. Ze ludia nemaju zmysel pre sebakritiku, spravodlivost, od tych najnizsich az po politicke “spicky” hladia len na svoje vrecka.

Ludia sa snazia oklamat zakony ( alebo najst medzery) a pritom sa v inych situaciach cuduju, aky mame nespravodlivy system.

Prepac ale tvoj vyrok mi usmevne pripomenul komunisticke heslo: Kto nekradne okrada rodinu.

luciab19
30. apr 2020

@c_est_la_vie pozri nebudem sa tu s Tebou hádať. V určitom zmysle mas pravdu, ja Ťa aj chapem a uznavam. Lenže ak je možnosť, zákon to teda umožňuje, nie že niekto ho obchádza a pod, prečo niečo nevyužiť vo svoj prospech. Prepáč ale podľa mna okrádanie vyzerá inak - napr ak živnostník faktúruje narocky len to minimum, ktoré je hraničné na neplatenie odvodov a ostatne zarába načierno. Alebo ak niekto zdravy, je na invalidnom dôchodku a zarába veselo. Toto s materskou, je podľa mna najmenší problém. Niečo do systému dáš, a potom dostaneš. Nie že len tak zadarmo. A druha vec, tá dávka nie je doživotná, je na par mesiacov. A opakujem sa, ale nejde o kradnutie. Ale davam Ti za pravdu v tom, že klamanie, kradnutie a obchádzanie zákonov je veľký problém tohto štátu. Ale opakujem, toto kradnutie isto nie je... verím, že chápeš aj Ty mna a zelam Ti zároveň všetko dobre a pekný večer. A vidím, že tiež čakáš babatko, tak Ti prajem, nech všetko dobre dopadne 😊

Strana
z2