icon

Tehotenstvo a dohoda o rozviazaní pp

lugkaemy
9. feb 2019

Ahojte, potrebovala by som radu. Pracujem ako administr. zamestnankyňa na trvalý PP od 09/2008. Keďže zamestnávateľ plánuje zrušiť našu pobočku, bojujem už dva roky s určitou nespokojnostou mojej nadriadenej. Každý rok dostávam upozornenia na neplnenia pracovných povinností. Moje odpovede a vyvracanie týchto skutočností neboli brané do úvahy. Zaslo to až tak ďaleko, že som doslova buzerovana za každú maličkosť. Nakolko som ostala tehotná a toto som zamestnávateľovi oznámila v polovici januára 2019, buzerovanie trosku dostalo na obrátkach a skončilo to tým, že nadriadena mi doniesla dohodu o skončení PP k 31.3.2019 s tým, že si to mam rozmyslieť. Uviedli mi tam, ze dostanem aj 5 násobok priemernej mesačnej mzdy ako odstupné. Nie sú spokojní s mojou prácou, nakoľko robím momentálne dosť chýb, som vo veľkom strese, riešim problémy okolo tehotenstva.
Prosím o radu, či podpísať túto dohodu alebo radšej nepodpísat, odísť na PN až do začiatku MD. Bolo mi povedané, že ak sa rozhodnem pracovať až do nástupu na MD, bude odo mňa očakávaná 100% práca a nasadenie. Co bude s dovolenkou? Pri podpísaní dohody by som skoro o celú dovolenku prišla nie? Mam zostatok starej dovolenky 3 dní a novú by som mala mat 25 dní. Budu mi dovolenku krátiť keď budem čerpať pnku? Vyplatia mi ju, keď sa budem chcieť vrátiť po rodičovskej dovolenke? Keďže zamestnávateľ mi zruší miesto, nebudem sa môcť už vrátiť a ani s tým nepočítam, budem mať stále nárok na trojmesacnu
vypoved( podľa dĺžky zamestnania)? Ako to prebehne potom?

veronice
9. feb 2019

Takto. Dohodu ti priniesla preto, lebo vyhodit ta nemozu nakolko si im oznamila tehotenstvo a si v ochrannej lehote (predpokladam ze si im to oznamila pisomne a mas kopiu...) takze vypoved ti nemozu dat. Cize je to ozaj na tebe ci podpises alebo nie. Ja by som nepodpisala lebo oni sa ta bez prace zbavia a ty sa budes musiet hlasit na urade prace takze robota naviac pre teba. Ja by som sa radsej dala pn. Ale zas ak ti nevadi behat po uradoch tak predpokladam ze tvoj priemerny mesacny plat je vyssia ciastka ako by si z toho dostala pn a nemusis dodrziavat vychadzky takze aj to stoji za zvazenie...
K tej dovolenke - 3 dni ak mas z minuleho roka a ukoncis pracovny pomer tak ti ju musia preplatit. A tych 25 dni mas narok na tento rok ale preplatili by ti len alikvotnu cast dovolenky k 31.3. (Na tych 25 dni mas narok len ak by si u nich odrobila cely rok).
No a ked zamestnavatel zrusi tvoje pracovne miesto pocas tvojej materskej tak myslim ze nebudes mat narok na 3mesacnu vypoved (resp myslis odstupne, ze?), @evittam by vedela presnejsie napisat

lugkaemy
autor
9. feb 2019

@veronice ďakujem. Takže pred ukončením RD by som zamestnávateľovi dala vedieť, že sa chcem vrátiť, oni mi dajú vedieť, že sa nemé kam, lebo mi zrušili miesto a tým pádom mi preplatia vlastne celú dovolenku za rok 2019 a zostatok za 2018. Lebo v 2019 by som tým pádom mala nárok na celú dovolenku keďže cca od polovice júna by som mala čerpať MD. Oznamenie o tehotenstve som poslala doporučené poštou. Zvažujem.. Lebo je lepšie keby som mala nárok na podporu až po ukončení RD nie?

lubik87
9. feb 2019

@lugkaemy nepodpís , daj sa vypísať PN to sa ti oplatí 100*viac ...dovolenku by ti na tento.rok.vykratili.len za odpracované dni/mesiace ..ja som bola PN a ukoncovala som zmluvu deň pred nástupom na md..vyplatili mi dovolenku aj za pn aj keď.som.si.myslela že vtedy sa to.nerata ale naša.ekonomka čistá katastrofa :D keby som.ostala tak by mi nabiehala aj počas md nie počas RD..za.mna..nech ti milá pani fúka práškový cukor do zadku donesie.pn užívaj si tehotenstvo a.zbytocne sa nestresuj....

lugkaemy
autor
9. feb 2019

@lubik87 asi pôjdem na tu PN... Viem ze dovolenka nabieha za odpracované dni a aj za obdobie materskej... Chcú ma odtiaľ dostať zrejme akokoľvek preto sa pýtam a zvažujem všetky možnosti... Práve, mam 40, 4-té tehotemstvo ale 3-tie dieťatko a trosku by som si to chcela vychutnať už asi naposledy a nie sa ešte stresovať a doslova sa trápiť v práci 😥

evittam
9. feb 2019

@lugkaemy Nepodpísala by som. A suhlas s uz napisanym. A na podporu mas narok do dvoch rokov od skončenia PP cize ak by si podpisala tak buď PN alebo podpora. Ak PN tak podporu vycerpat po MD a RP na otca dieťaťa.

lubik87
9. feb 2019

@lugkaemy určite PN držím palce 🙂

lugkaemy
autor
9. feb 2019

@evittam a ako by to bolo pri návrate do prace po RD v prípade ze nepodpíšem a pôjdem teraz na PN? Na čo budem mať nárok keď moje miesto zrušia a nebudú ma chcieť už zamestnať? Mam ešte potom vôbec nejaké práva?

evittam
Autor odpoveď zmazal
lula313
10. feb 2019

@lugkaemy ja by som podpísala, lebo ti chcú dat veľké odstupné. Potom tá môže nejaký kamarat zamestnať a mozes ist na PN, alebo brat podporu a na konci sa na par dni zamestnať, aby si mala aktívne NP a vnikol ti nárok na matersku.
A ešte k Pn ja som mala v tehu aktívne autoimunitne ochorenie(krvavé hnačky), robila som robotu za dvoch ludi(lebo má dali na nový projekt a polroka za mna nevedeli na povodne miesto zohnat náhradu)-to znamená, že som robila niekedy aj 18hodin vkuse(vykrývali som Európu, aj Mexiko), bola som anemicka a gynekologička má len polutovala, gastroenterologička mi povedala, že ona má na pn vypisat nemôže, obvodacka mi povedala, že potrebuje na vypísanie odporučenie od gynekologicky a keď som ju na posledný mesiac ukecala(čo som mala aj úraz nohy, vracala som), tak mi vypísala PN, ale nedala mi žiadne vychadzky, takze neviem baby, kam na tých ochotných doktorov chodíte😀

lubik87
10. feb 2019

@lula313 odstupné jej musia dať aj potom ..pokiaľ.nrda výpoveď ona sama ale oni kôli rušeniu miesta napr....

lubik87
10. feb 2019

@lula313 odstupné jej musia dať aj potom ..pokiaľ.nrda výpoveď ona sama ale oni kôli rušeniu miesta napr....

evittam
10. feb 2019

@lula313 Narok na MD uz ma,nikto ju nemusi znovu zamestnat ak sa rozhodne ukoncit PP. Je totiz v OL.

3petka
10. feb 2019

@lugkaemy nič nepodpís. Keď skončíš Rd a tvoje miesto nebude buď ta musía prehodiť na iné alebo ti dajú výpoveď s odstupným a preplatia všetko čo k tomu patrí.

evittam
10. feb 2019

@lugkaemy Ked tvoje miesto zrusia tak ti musi zamestnávateľ ponúknuť ine adekvátne predchádzajúcemu ak ti nebude vyhovovať mozete sa dohodnúť na skončení PP dohodou. Po RD si dokonca mozes zariadit maximálnu podporu.

lugkaemy
autor
10. feb 2019

Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za odpovede, veľmi ste mi pomohli 🤗