icon

Tehotná na Úrade práce

laura222
24. aug 2018

Ahojte, chcela by som sa poradit ako postupovat. Som evidovana na UP a dostavam nezamestnanecke. Kazdy mesiac sa poctivo hlasim a chodim na pohovory. V jednom som uspela a ponukli mi pracu. Ide vsak o to ze som tehotna. Pride mi to nefer nastupit niekam v druhom stave avsak stale to nemam potvrdene lekarom lebo termin na somo mi dali az neskor ked uz realne bude nieco vidiet. Ak pracu odmietnem, resp poviem pred podpisom zmluvy ze som tehotna, nemozu mi robit problemy na UP? Lebo pochybujem ze v tomto pripade by ma zamestnali. A zaroven, mam povedat na UP ze som tehotna? 🤷‍♀️

Strana
z2
whatever1
Autor odpoveď zmazal
ukulela
24. aug 2018

@whatever1 u nas je to tusim 270 dni za posledne 2 roky, akurat potom na MD musis nastupovat bud z aktivneho nemocenskeho, alebo z ochrannej lehoty. ak ma tych 270 dni, staci jej pro forma sa pred porodom zamestnat u znameho a z toho pracovneho pomeru ist na MD. (ak pisem kraviny, opravte ma ... )

whatever1
24. aug 2018

@laura222 aha, tak na sk je to asi inak..

evittam
24. aug 2018

@laura222 Fakt zalezi od toho pracovníka. Ja som mala šťastie-isla som po RD -tetuska má najskôr vychvalila ako si ja nájdem na základe životopisu rýchlo prácu a že prečo nejdem radšej na neplatenu predlzenu RD ked som s dcerkou doma-chcela sa ma zbaviť-jasne a necham tomuto štátu moju prvú max.podporu (dufam,ze aj poslednu) tak ostala ticho-skatula-ani by som tam nepachla kebyze to nemam tak zariadene. Potom mi stačilo raz za 3mesiace doniesť 3 potvrdenia,ze som napr.reagovala na inzerát mailom, potom som uz skor doniesla zmluvu..

evittam
24. aug 2018

@ukulela Dobre pises, btw.ako som už napísala aj ja.😉

evittam
24. aug 2018

@whatever1 Urcite je to všade inak.😉

ukulela
24. aug 2018

@laura222 pozri, ak mas narok na podporu, tak to stoji za to aj s nejakou tetkou sa handrkovat. ten pripad z rodiny - on chcel vycerpat prave podporu, lebo potreboval na ten cas byt doma a riesit ine veci, ako robotu, nebude mat problem sa zamestnat ... a jeho by aj na tych kysuciach vzali, ale dali mu po dohode stempel, ze nie ... ja verim, ze na tie tetule teraz tlacia zhora, nezamestnanost rekordne nizky a stale ju znizuju - ale aj na ukor ludi, ktory system nezneuzivaju systematicky, len potrebuju na cas vycerpat to, na co majuu narok :(
drzim palciaky, aby vsetko dobre islo. hlavne to pories tak, aby ti vysla MD, ak ju chce mat max, musis mat NP 90 dni pred PN v max vyske platene, ale zas oplati sa to. inac evittam ti urcite dobre poradi, ona sa vyzna 🙂

laura222
autor
24. aug 2018

@ukulela ja sa tam chcem zamestnat po tom ako skoncim na UP. Zamestnat sa na par dni, ukoncit pomer a potom na PN. Z coho bude ratana PN ak budem zamestnana menej ako 90 dni?

matulik212
24. aug 2018

@laura222 ja som od znamej pocula ze ako tehotna sa musela chodit hlasit co mi pripada hore zjanat peciatky a chodit sa hlasit ....

ukulela
24. aug 2018

@laura222 ak nebudes zamestnana 90 dni bez PN a OCR, tak by sa mala ratat z minuleho roka.
@evittam aspon daco som sa na koni naucila (okrem citania blbin a prokrastinacie 🙂

evittam
24. aug 2018

@ukulela Uz to riesime cez IP. Bohužiaľ takto to v takomto prípade nefunguje. Jej PP skoncil, ak sa znovu zamestna tak ak pojde skor na PN ako za 90dni tak SP žiada zamestnavatela o pravdepodobny VZ ale ak ten potvrdi aj vyssi ako je minimalny tak oni sa drzia minimálneho a vyssiu PN nedostane. Najnovsia info od SP

ukulela
24. aug 2018

@evittam ked ta tu mam (aj ked mierne mimo temu) - 1.9. nastupujem na MD, narok mam, ale zamestnavatel mi ponuka moznost pracovat nie len na rodicaku, ako som robila minule, ale aj z domu popri MD. Malo by to isb bud na inu pracovnu zmluvu s inym popisom prace, ale je to mozne aj na zmluvu o vytvoreni diela a licencnu zmluvu? (U nas sa take zmluvy uzatvaraju a vyplaca sa honorar - podla poctu vytvorenych diel - mne popri rodicaku tie honorare aj pausalne zdanovali a dake 2 percenta sli este do literarneho fondu, ale neodvadzali sa z toho ziadne odvody .... slo by to na tie zmluvy aj popri materskej? a nie je to obmedzene nejako vyskou prijmu? Pisala som aj do SP, ale este neodpisali ...

sticker
evittam
24. aug 2018

@ukulela Myslim,ze bez problémov ale "sicher je sicher"😉
@zalka

Strana
z2