Tehotná študentka a pracujúci otec

angieves
20. máj 2021

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na par vecí. Čítam si každý deň príspevky v tejto diskusii, viem na aké príspevky mám nárok - jednorazový príspevok, prídavok na dieťa a rodičovský po narodení, tehotenské štipendium.
Moja situácia je nasledovná - som študentka v 3 ročníku bakalárskeho stupňa a pokračujem na Mgr dennou formou. Termin pôrodu mám 12.10. So starostlivosťou o dieťa mi pomôžu rodička, starý rodiča a priateľ. Chcem sa Vás opýtať.. Mohol by priateľ nastúpiť na materskú dovolenku do 12.10? Lekár mi napísal v tehotenskej knižke nástup na materskú 31.8,čo náhodou super vyšlo lebo od 1.9 som študentka a štát platí zdravotné poistenie. A potom by som ja už poberala od 12.10 rodičovský príspevok, alebo nie? Daju sa dve dávky poberať ten istý mesiac? Rodičovské a materské len inými osobami? Alebo ako to je?
Materská by sa mu rátala vlastne z platu, 70 niečo percent, dobre tomu rozumiem?
Ďakujem za odpovede 🙂

lucka_ke
20. máj 2021

nemáš nárok na materské, len na nižší rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa
priateľ môže nastúpiť na materské najskôr keď dieťa bude mať 6 týždňov, a potom môže poberať aj rodičovský príspevok vo vyššej výške až do jeho 3 rokov

angieves
autor
20. máj 2021

@lucka_ke takže v podstate by prišiel o svoj plat len kvôli 100e vyššiemu rodičovskemu, dobre tomu rozumiem?

nafka0483
20. máj 2021

@angieves Otec dietata moze nastupit na matersku dovolenku najskor 6 tyzdnov po porode. Termi nastupu na MD pred porodom s atyka len teba a len v pripade, ze by si na matersku mala narok. Nemoze on sediet doma na materskej pricom dieta este nie je narodene.

Takze on moze nastupit na matersku 6 tyzdnov po porode, materska sa rata podla VZ, cize podla prijmu za minuly rok. Po skonceni materskej by sa mohol on prihlasit na poberanie rodicovskeho prispevku - mal by narok na ten vyssi.

Ty mozes poberat RP odo dna porodu do tych 6 tyzdnov - narok budes mat na ten nizsi.

nafka0483
20. máj 2021

@angieves A nepride o svoj plat. Len pocas materskej - kedze logicky je na materskej. Po materskej sa vrati do prace a rodicovsky prispevok bude poberat ten vyssi - ten sa pobera do 3 rokov bez ohladu na to ci rodic pracuje, ci sedi doma.

rachel36a
20. máj 2021

@angieves ak bude poberat RP tam moze pracovat...ale bhde pre vas vyhodnejsie ak si o RP po materskej poziada on, lebo bude mat narok na ten vyssi

any_soj
20. máj 2021

@angieves priateľ nepríde o svoj plat v žiadnom prípade - materská je cca ako čistá mzda (tie percenta sa rátajú z hrubej), pozri na nete kalkulačku materskej. Manžel je práve na materskej, dostáva toľko čo predtým. A 100€ mesačne je za 2,5 roka celkom dosť, určite sa to oplatí. Ale ty sa prihlas na prvých 6 týždňov na rodičovský, potom sa odhlásiš, a on na materskú.

angieves
autor
20. máj 2021

Prosim Vas a materska v prípade, že by bol on od tých 6 týždňov sa poberá po dobu 28 týždňov, ako som sa dočítala na sociálnej poisťovni. Po materskej sa poberá teda len rodičovský príspevok, áno?

angieves
autor
20. máj 2021

@angieves keď teda skončí to obdobie tých týždňov.

angieves
autor
20. máj 2021

Lebo bola aj taká alternatíva, že by posledný pol rok on poberal rodičovský a ja by som išla pracovať, lenže teda neoplatí sa to, keď môže popri pracovať, chápem to dobre?

angieves
autor
20. máj 2021

Takže v podstate po uplynutí materského keby som ja predtým pracovala hypoteticky, alebo on by išiel po tých 6 týždňoch sa prechádza plynulo na rodičovský príspevok? Alebo treba o to požiadať po skončení materskej?

angieves
autor
20. máj 2021

A môže byť na neho rodičovský príspevok napríklad ak by sme to spravili tak, že by nešiel na materskú po 6 týždňoch ale urobili by sme tak ze od narodenia by bol písaný na neho rodičovský príspevok, tým pádom o 100e vyšší, pracoval by naďalej a ja by som sa starala o dieťa? A po skole keby doštudujem tie 2 roky, ten posledný 3 by som sa musela niekde hlásiť na úrad, keď poberá rodičovský príspevok on?

angieves
autor
20. máj 2021

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede každej jednej z Vás ♥

nafka0483
20. máj 2021

@angieves Nie, nie, nie, miesas to cele.

- ano, na matersku ma narok na 28 tyzdnov
- po skonceni materskej sa nikde neprechadza plynulo, musi mesiac vopred oznamit zamestnavatelovi ze mu materska konci a vracia sa do prace
- tak isto si treba ist na UPSVaR poziadat o rodicovksy prispevok - to ti nikto neposle len tak automaticky sam od seba
- aky ma zmysel aby posledny polrok on poberal rodicovksy? Ked ho moze poberat uz skor a vyssi?
- na vyssi RP bude mat narok ked pojde na matersku, nie len tak, ze matersku vynecha

zuzki1
20. máj 2021

Ešte dodám že materskú môže poberať len keď nemá aktívne nemocenské poistenie z ktorého mu nárok vznikol - čiže počas materskej nemôže pracovať , jedine na dohodu kde bude uvedena ina pracovná činnosť, hoc aj u toho istého zamestnávateľa .
Rodičovský príspevok prináleží aj pracujúcim rodičom , čiže ak po materskej nastúpi spat do prace , a zažiada o rod. Príspevok , môže súbežne pracovať a poberať rodičovský príspevok

angieves
autor
20. máj 2021

A teda vyšší rodičovský príspevok môže poberať len vtedy, ak predtým poberal materskú dávku? Nemôže napríklad poberať rodičovský on od narodenia dieťaťa a popri pracovať?

zuzki1
20. máj 2021

@angieves toto presne neviem ale zdá sa mi že musí ísť aspoň na jeden deň na materskú

markaterka
20. máj 2021

@angieves nie. Musí počkať tých 6 týždňov, potom si požiadať. A keď mu bude schválený, tak po skončení materskej, môže požiadať o rodičovský.

markaterka
20. máj 2021

@angieves pochop že na to, aby mohol poberať vyšší rodičovský príspevok, musí predtým poberať materskú dávku. Ak to nesplní, tak máte nárok len na ten nižší rodičovský príspevok.

angieves
autor
20. máj 2021

Áno už chápem 🙂 tak v podstate je najvýhodnejšie, aby on išiel na materskú, po nej sa vrátil do zamestnania požiadal o ten vyšší príspevok. Ja budem zatiaľ študovať, čo by mi veľmi pomohlo, keby bol na materskej tých 28 týždňov. Tým pádom, keďže on ma narok na všetky dávky a ja budem ešte 2 roky študentka, je všetko v poriadku, pretože štát za mňa platí zdravotné poistenie. Čo však ten posledný 3 rok keď bude poberať ten vyšší rodičovský príspevok a ja už nebudem študent? Musím sa zahlásiť na úrade alebo začať pracovať?

dzejsik
20. máj 2021

@angieves ahoj, ešte dodám, že priateľ môže popri poberaní materského aj pracovať, ale na inú zmluvu ako je tá z ktorej nastupuje na materskú ... ale samozrejme môže aj ostať doma s dieťatkom, len aby ste vedeli, že je taká možnosť

a ešte tebe odporúčam v škole si vybaviť individuálny študijný plán vrámci denného štúdia

a áno, ten tretí rok, buď prejdete na nižší rodičák na teba alebo si necháte vyšší naňho a ty sa zamestnáš/prihlásiš alebo dáte dieťa do škôlky

nafka0483
20. máj 2021

@angieves Ten treti rok bude muz normalne pracovat a poberat RP a ty sa prihlasis na zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a tym budes mat pokryte zdravotne odvody (jedine tie su povinne).

nevenka
20. máj 2021

@nafka0483 a tusim, ze este sa moze prihlasit ako poistenec statu do socialnej poistovne, kym teda nebude pracovat...ci to uz trepem zas volaco dalsie? 😆

nafka0483
20. máj 2021

@nevenka Do SP ako poistenec statu? To je co? Moze si platit sama dobrovolne poistenie.

lucka_ke
21. máj 2021

štát platí dôchodkové matke/otcovi do 6 rokov dieťaťa ak má nárok na materské alebo rodičovský príspevok https://www.pravneprerodica.sk/podmienky-pre-pr...