Tehotná v ČR

ruzicka1989
8. aug 2018

Zdravím, ocitla som sa v takejto zvláštnej situácii 🙂 S manželom žijeme v ČR, som v prvom mesiaci tehotenstva. Pracujem v školstve a veľmi často bývam chorá. V škole, kde momentálne pracujem maám zmluvu na dobu určitú do 30.11.2018 (ďalej sa nebude predlžovať, pretože sme sa sťahovali a predtým ako som otehotnela som v škole oznámila, že si budem hľadať prácu v mieste bydliska).
Trochu počítam s tým, že pôjdem po nejakom čase na rizikové tehotenstvo z dôvodu častých chorôb. Ako toto riešiť?? Ocitla sa tu nejaká budúca mamička v podobnej situácii? Lebo ak sa mi ukončí zmluva k 30.11., na tých pár mesiacov si myslím že ma nikto nezamestná.. ak už nebudem na tom rizikovom.

Ďakujem za odpovede 🙂

lavender21
8. aug 2018

@ruzicka1989 ja som pracovala v ČR, tam som bola tehotná a aj na PN-ke, materskej aj rodičovskej dovolenke. Teraz som zas na PN-ke a chystám sa na materskú. Len v jednej veci si nie som istá, kedy musíš nastúpiť na PN-ku, či ti ešte pracovný pomer trvá, alebo môžeš po skončení. To by bolo najlepšie overiť si priamo na OSSZ. No, ale k veci. Ak máš nemocenské poistenie v ČR pred materskou 270 dní za posledné dva roky a pracovný pomer ti trvá, alebo si v ochrannej dobe 180 dní, tak máš nárok na materskú. Musíš si to teda vypočítať ako ti to vyjde. Na materskú ideš 6-8 týždňov pred pôrodom, vypočítaj či budeš v lehote tých 180 dní od skončenia pracovného pomeru. Ak áno, máš nárok na materskú, na tú môžeš ísť rovno z PN-ky. Keď ti skončí materská máš nárok na rodičovský príspevok. Na pôrodné pravdepodobne nárok mať nebudeš, lebo v Čechách je to ako sociálna dávka, tvoj a manželov príjem by musel byť veľmi nízky. Predpokladám teda že ostávate naďalej v ČR, áno? Tam budeš aj rodiť?

ruzicka1989
autor
8. aug 2018

Ďakujem za odpoveď. Nemocenské poistenie minimálne 270 dní spĺňam, ochranná doba 180 dní mi taktiež vychádza. Zľakla som sa aj toho, že pri vybavovaní rodičovského príspevku v ČR vraj musím dokladovať že mám zmluvu na dobu neurčitu v práci?! Lebo to mať nebudem. V ČR ostávame aj naďalej a budem tam rodiť.

lavender21
8. aug 2018

@ruzicka1989 fu, tak tú info o rodičovskom príspevku nemám. Mne pracovný pomer trvá. Ale ak by boli problémy tak mi napadlo že môže poberať rodičovský príspevok manžel. Popritom klasicky chodiť do práce. A za teba by do troch rokov mal platiť zdravotné poistenie štát, keď sa staráš o dieťa. To ti ale zas najlepšie povedia na úrade práce. Skús im pokojne aj napísať mail, ja som teraz veľa komunikovala so sociálnou poisťovňou, úradom práce a zdravotnou poisťovňou a vždy mi bez problémov odpovedali. My žijeme momentálne na Slovensku tak ja tam všetko len na diaľku vybavujem...

ruzicka1989
autor
8. aug 2018

Ďakujem, už som im napísala. Uvidíme...

lavender21
8. aug 2018

@ruzicka1989 ešte mi napadlo, že mne na úrade práce vraveli, že rodičovský príspevok vypláca tá krajina kde žiješ. Lebo ja mám teda pracovný pomer v ČR, ale keďže sme sa vrátili na Slovensko musela som si požiadať tu. Potom som požiadala v ČR, aby mi to dorovnali do takej výšky ako je tam. Keďže je vyšší. Takže podľa mňa by ti mali tam vyplácať, aj keď tam už nebudeš pracovať, ale budeš tam žiť.

ruzicka1989
autor
8. aug 2018

@lavender21 čiže tým pádom by mi mal stačiť prechodný pobyt napríklad..tak snáď 🙂

lavender21
8. aug 2018

@ruzicka1989 My sme na slovenský úrad práce dokladovali kopec papierov - manželovu pracovnú zmluvu, kópiu dokladu o zdravotnom poistení, papier od pediatričky, že má malá absolvované poradne - jednoducho sme zdokumentovali že tu žijeme. Tak možno niečo podobné budú chcieť aj v ČR. Jednoducho aby mali papiermi podložené že naozaj žijete tam... Ale to ti naozaj najlepšie povedia oni, že čo presne im treba a na čo máš, alebo nemáš nárok... Ale určite rodičovský príspevok dostávať budeš. Ten dostáva každý ako na Slovensku, tak v ČR.

ruzicka1989
autor
8. aug 2018

@lavender21 Ďakujem veľlmi pekne, som pokojnejšia 🙂

lavender21
8. aug 2018

@ruzicka1989 ale je super že si to zisťuješ všetko vopred. Je fajn mať informácie a byť pripravený 😉 hlavne si ozaj zisti ako je to s tou PN-kou, lebo na Slovensku napríklad musíš do 7 dní od skončenia pracovného pomeru nastúpiť, inak ti ju nezaplatia. Tak aby si niečo neprešvihla 🙂 a potom si len spokojne užívaj tehotenstvo. Hlavne v práci žiadne stresy 😉 držím palce aby všetko dobre dopadlo...

ruzicka1989
autor
8. aug 2018

@lavender21 no pravdupovediac keď si predstavím čo všetko si budem musieť obehať, pozisťovať, povybavovať tak mi je zle a to ešte ani nemám tehotenské nevoľnosti :D preto začínam už teraz... ďakujem, snaď to dobre dopadne 🙂

lavender21
8. aug 2018

@ruzicka1989 ale neboj, dá sa to zvládnuť... Ja som to absolvovala dvakrát. Raz v ČR, potom na Slovensku keď sme sa presťahovali. Sťahovali sme sa keď mala malá dva mesiace... A teraz ma ten kolotoč čaká zas, lebo čakáme druhé. Ale zas keď každý mesiac prídu peniažky tak to poteší. Takže to stojí za tu námahu. Ak by si mala ešte nejaké otázky a viem pomôcť, tak kľudne napíš... Ešte ťa bude čakať vybavovanie českého a následne slovenského rodného listu a buď pasu na ambasáde, alebo náhradného cestovného dokladu aby ste mohli ísť s bábom na Slovensko... Ale to je ešte ďaleko, to si dovtedy určite všetko pozisťuješ 😉 teraz hlavne pohodové tehotenstvo bez komplikácií 😉

ruzicka1989
autor
8. aug 2018

@lavender21 dakujem, aj tebe drzim palce a zelam vsetko dobre 🙂

lavender21
8. aug 2018

@ruzicka1989 ďakujem 🙂