icon

Zubárka tehotná: Ako riešiť prácu a materstvo?

Dnes o 10:33

Chcela by som sa trochu posťažovať a zároveň počuť aj Váš názor, pretože teraz sa stretávam s naozaj nepeknými reakciami. Mám svoju ambulanciu, svoj obvod, pracujem sama. Konečne som otehotnela, veľmi sa teším, budem musieť na pár mesiacov zavrieť ambulanciu (nájsť niekoho, kto by u mňa robil, je takmer nemozne, zubárov je malo a nikto nepojde na dobu určitú…). Hovorim na pár mesiacov, pretože už po cca 4m budem musieť aspoň na 2 dni chodiť robiť, mrzí ma to, že nezažijem takú peknú materskú. Lenže pacienti majú problém aj s tými pár mesiacmi. Už počúvam, že načo ku mne došli a kam teraz majú ísť. Tí, čo to nevedia, mi normálne povedia, že hádam nebudem chcieť teraz deti, keď sa o tom so sestričkou bavíme. Mám aj kopu zlatých pacientov, ale časť je dosť nepríjemná kvôli tomu, že to zistili. Je take ťažké pochopiť, že aj lekárky chcú mat rodiny? Odišli by ste od svojej lekárky, keby mala ísť na pár mesiacov na materskú ?

sisska96
Dnes o 10:38

Ak je zabezpečené zastupovanie tak ok, ak nie, tak čo mám robiť?

anonym_849369
Dnes o 10:50

Ked si zubárka musis vedieť... prídu odídu a zase prídu 🙂

anonym_bc1f59
Dnes o 10:56

@anonym_autor ty nerieš ostatných....ries seba. Pacienti boli aj budú, zubárov je málo. Ak sa ti bude dat po pár mesiacoch ísť na pár hodín/dní do ambulancie bude super, uvidíš, aj si hlavu vyluftujes, aj nevypadnes z pracovného kolotoča.
Ja napríklad aj s deckami chodíme k zubárovi raz za rok. Ak nájde kazy, objedná nás a spraví všetko naraz. Nemala by som problém počkať, dokiaľ zub neboli.
Chápem, ak má niekto bolesti, že už to taká sranda nie je. Nedá sa dohodnúť s nejakým kolegom, že takýchto akútnych ti na pár mesiacov zoberie?
Máš právo na svoj život aj na rodinu.
Držím palce ❤️

anonym_6b90e8
Dnes o 11:07

@anonym_autor Moja zubarka bola na materskej. V tom case zabezpecila, aby ju v jej ambulancii zastupoval iny lekar. Na materskej/rodicovskej bola cxa rok.

anonym_ae4a69
Dnes o 11:13

Nie je to tak, ze VUC ti urcil zastupujuceho lekara?
A netrap sa tym, ze ti pacienti odidu. Zubarov je malo jedni odidu, pridu dalsi. Uzi si matersku, kludne si ju uzi aj toho pol roka, co mas narok. Potom sa uvidi. Mozes ambulovat aj 2 dni v tyzdni po obede, ked bude s dietatkom otecko. Je velmi malo zubarov, ktori ambuluju po pracovnej dobe beznych ludi, uvidis, ze raz dva budes mat plny stav.

oceanahory
Dnes o 11:23

Ale no tak, ved sama pises, ze zubarov je nedostatok, to prave preto maju pacienti taketo blbe reci. Vyprdla by som sa na tvojom mieste na ambulanciu a uzila si materstvo tak, ako chem! Pacientov budes mat habadej aj potom, co sa vratis k praci...

sisa_s
Dnes o 11:24

Kde je malo zubarov? Neviem, ci je BA specificka, ale mam pocit, ze na kazdom kroku je zubna ambulancia alebo sukromna klinika 😀 teraz je obdobie, ked koncili absolventi, ti urcite nemaju peniaze hned na zriadenie ambulancie, zober si k sebe nejaku absolventku a ked pojdes na matersku, bude tam docasne sama

anonym_7f4c9d
Dnes o 11:27

@anonym_autor pre mňa nie je ťažké pochopiť že aj ty ako lekárka chceš byť na materskej a mať rodinu. Neodišla by som od teba ako pacientka ale očakávala by som nejaký zástup za teba. Musíš pochopiť aj ty že keď budeš na materskej tak ľudia budú mať aj vtedy dentálne problémy a kde majú potom ísť ošetriť zuby? Pokiaľ bude za teba zabezpečený nejaký zástup tak nevidím problém.

verus_16
Dnes o 11:29

❤️Gratulujem. Urcite by som neodisla. Mas teraz ten svoj najvacsi poklad. Ostatne sa casom spravi.

anonym_7fdc61
Dnes o 11:37

Tak ja neviem ja zubára potrebujem raz ročne, čiže mne by to bolo šum a fuk ... Keby to boli frfľoši s dezolátnym stavom zubov, čo potrebujú viac návštev, tak by som im navrhla, že do materskej by som ich uprednostnila a keďže píšeš, že ide o pár mesiacov tak ja neviem, veď niektorí pacienti si to podľa mňa ani nevšimnú ... Možno aj zbytočnosť oznamovať tehotenstvo skôr povedať, že čerpáš dlhšiu dovolenku, čo koho po tvojom stave ... Niektorí ľudia z toho zbytočne robia veľké hallóoo, veď zubára nepotrebuješ každý týždeň ... Sústredila by som sa na dieťa a kto chce, nech sa páči tam sú dvere ...

ria_sprout
Dnes o 11:37

Časom sa to upraví. Ja som niekoľko krát prišla o zubárku, lebo si zalozili rodinu a potom išli robiť niekam inam, nikdy ma nenapadlo im to vyčítať, praveze som sa tešila s nimi. Neries neprajníkov a keď sa vrátis uvidíš že o klientov nebudeš mať núdzu. Nech všetko dobre dopadne

anonym_3c2e1d
Dnes o 11:51

Neries. Takym ludom bude zla aj casnicka ktora neprinesie vcas servitku.
Mam kamaratku zubarku. Po 3-4mesiacoch sa veru vratila do ambulancie. Prv chodila 2dni. Potom si dala ze robila iba doobedu 4 hodiny.
Ano je to narocne. Ale aj ty si "len" clovek. Zena ktora má resp chce mat svoju rodinu ❤️

tiezjedna
Dnes o 11:55

@anonym_autor naša zubárka má tri deti, pravda, jej muž je tiež zubár, takže to nejako ošéfovali, ale výpadok tam bol 😉 Všetci hučia, nikto neodíde. A aj keby odišiel, tak prídu noví pacienti👍 Užívaj si svoje tehotenstvo a nerieš😉

anonym_9e215e
Dnes o 12:11

@anonym_autor otázka ci by som odišla? No keby som ta za ten čas co tam nebudeš, nepotrebovala tak nie. Cháp aj pacientov. Bolesť zubov nie je niečo, čo počká. Moja zubárka si to zariadila tak, že tam počas svojej MD prijala druhu mladú zubarku a tá tam zostala s nou aj keď sa vrátila z MD. A sú tam teraz obidve. Medzičasom už aj tá druhá bola na MD, prestriedali sa. Chápem ta ako matka a určite ťa neodsudzujem ale vedela si, že táto situácia príde...

anonym_03b072
Dnes o 12:13

Samozrejme ze ak nemas zastup a ja potrebujem zubarske osetrenie, idem inde. A ci uz tam zostanem alebo nie 🤷 zavisi ako sa mi tam bude pacit.
(A to Ti pisem ako doktor)

Na druhu stranu, dobre vsetci vieme, ze zubari nemaju nudzu o pacientov a ani o dobry financny zarobok (napriek vsetkym zavazkom). Takze ak sa Ti konecne podarilo otehotniet (ako hovoris), tak by som si normalne uzivala matersku a neblaznila sa po par mesiacoch do prace. Nestoji to za to. A ci to budu 4 mesiace alebo 10 alebo to budu 3 roky, dam ruku do ohna za to, ze ked zas rozbehnes, tak budes mat dostatok klientov aj zarobku.

(I tak si myslim, ze je na mieste zariadit si nejakym sposobom zastup, aspon na menej komplikovane ukony).

Vela radosti s babom zelam.

autor
Dnes o 12:16

Zástup určite bude, zastupujem sa lekári vrámci mesta. 🙂

luccija
Dnes o 12:21

@anonym_autor to si nevšímaj.Moja obvodná má tri deti a má za seba zástup a pracuje 2 dní v týždni už roky aj to len poobede, doobeda je ten zástup, pediatricka tiez a chodí len jeden deň v týždni.Najdi si niekoho namiesto seba...niektorí odídu, ďalší potom pribudnú.Ano, aj v tomto majú muži výhodu🤣

luccija
Dnes o 12:22
@anonym_autor

Zástup určite bude, zastupujem sa lekári vrámci mesta. 🙂

@anonym_autor ja som myslela zástup v tvojej ordinácii moje lekarky to tak majú majú tam mladších kolegov, ktori nemajú svoju ambulanciu

kvietok1233
Dnes o 12:54

@anonym_autor ser na nich ak si to finančne môžeš dovoliť zavri na tri roky. Pozeraj na seba a svoje potreby nie je ostatných . Naša zubárka keď otehotnela, robila zatiaľ miesto nej nejaká Ukrajinská lekárka, potom sa vrátila ...kto chce ostane kto chce odíde (pacienti), keď sa vrátis z materskej prídu nový klienti. Kašli na tých pacientov čo somru.

anonym_0aa91f
Dnes o 14:26

Neodisla😄, ale dnes je v mode si kopnut do lekarov alebo zubarov kvoli hocicomu, takze byt na tvojom mieste, nerobim si z tych ludi nic, lebo si to zbytocne odskace len tvoje zdravie.

anonym_b51ef0
Dnes o 14:43

Nám sa stalo to isté a odišli sme od nej.
Pre mňa je zubárske kreslo nenormálny stres. Bojujem s tým od detstva, preto je pre mňa veľmi dôležité mať stabilnú zubárku, ktorej dôverujem a ktorá pozná môj príbeh. Aj tá pôvodná taká bola. Chodila som k nej niekoľko rokov, chodili k nej moje deti, neskôr aj manžel. Bola to jej ambulancia, záležalo jej na spokojnosti klientov. Otehotnela po 40. Zástup, ok. Zvykla som si. No po čase tam bol niekto iný. A po čase zase. Vždy mladé kočky. A môj pocit istoty mizol. Keď sa konečne vrátila, čakala druhé. Rozhodli sme sa pre zmenu. Bola sklamaná, keď sme od nej odchádzali, ale ja som sa tam už necítila dobre. Pred každou návštevou som mala hnačky, zvracanie, vracali sa mi moje úzkosti z detstva. Môjmu manželovi je úplne jedno, do akého kresla sadne, ale mne nie. U mojej zubárky robia aj dve dentálne hygieničky. Chcem len jednu, pri tej druhej ma to neskutočne bolí. Myslím, že ma pochopia len ľudia, ktorý zažívajú v zubárskom kresle rovnaký stres ako ja. Toť pohľad z druhej strany.

janinah
Dnes o 14:54

Ak nespokojenci odídu môzes byť len rada,zbaviš sa najvacsich frflošov. Samozrejme,ze by som neodišla. Ale skoda celkom zatvorit amb.prifes o peniaze a min.najom musis platiť,ak nahodou nepracujes vo vlastnom dome.Skus sa opytat mladych z nemocnice zo stomatochir.ci nemaju zaujem.

anonym_bab20f
Dnes o 15:58

Za mna ok, ale ja chodim len raz rocne.. mne teraz na jar rodila zubarka a ona je od zaciatku 2x do tyzdna na ambulancii, na ostatne dni tam ma dentalnu hygienicku, ktora robi aj preventívky

anonym_462313
Dnes o 16:09

A to je tvoje prve ci druhe dieta? Ak druhe tak to druhe daj do skolky/skupinky a s prvym skus aspon rok doma

anonym_b983e6
Dnes o 16:46

Prosim ta neprehanaj. V ktorom kute slovenska je malo zubarov? Zubarov je naopak vela, este aj vo vacsich dedinach su ambulancie. Zubar mojich deti bol minuly rok na jar pri svojom dietati 5 mesiacov na materskej, pretoze si chcel uzit dieta a svet sa nezrutil, pacienti mu neodisli. Pediatricka mojich deti je na MD+RD 5-ty rok. Nedavno tu bola tema, ako chudera pediatricka si nevie naplanovat tehotenstvo, lebo si nemoze dovolit odist na MD. Ako tak zistujem, na MK su priam zazracni nenahraditelni lekari, ktori musia driet od svitu do mrku, lebo inych lekarov niet. Ver, ze si v pohode nahraditelna a pacienti sa zariadia.

anonym_ae1412
Dnes o 16:53
@anonym_b51ef0

Nám sa stalo to isté a odišli sme od nej.
Pre mňa je zubárske kreslo nenormálny stres. Bojujem s tým od detstva, preto je pre mňa veľmi dôležité mať stabilnú zubárku, ktorej dôverujem a ktorá pozná môj príbeh. Aj tá pôvodná taká bola. Chodila som k nej niekoľko rokov, chodili k nej moje deti, neskôr aj manžel. Bola to jej ambulancia, záležalo jej na spokojnosti klientov. Otehotnela po 40. Zástup, ok. Zvykla som si. No po čase tam bol niekto iný. A po čase zase. Vždy mladé kočky. A môj pocit istoty mizol. Keď sa konečne vrátila, čakala druhé. Rozhodli sme sa pre zmenu. Bola sklamaná, keď sme od nej odchádzali, ale ja som sa tam už necítila dobre. Pred každou návštevou som mala hnačky, zvracanie, vracali sa mi moje úzkosti z detstva. Môjmu manželovi je úplne jedno, do akého kresla sadne, ale mne nie. U mojej zubárky robia aj dve dentálne hygieničky. Chcem len jednu, pri tej druhej ma to neskutočne bolí. Myslím, že ma pochopia len ľudia, ktorý zažívajú v zubárskom kresle rovnaký stres ako ja. Toť pohľad z druhej strany.

@anonym_b51ef0 Presne, aj ja potrebujem mať "svoju" zubárku a nielen ju. Ja som odišla aj od gynekologičky. Prešla som k nej od inej, lebo samé pozitívne recenzie som na ňu počula a čítala. Prvé vyšetrenie som bola u nej a bola super a to ja moc gynekologické vyšetrenia neobľubujem, ale keďže sú potrebné, tak ich prežijem. Potom išla na MD a bola tam iná, tak som si zvykla a bola celkom fajn. Len, keďže mám problémy tak tam chodím častejšie, ako raz ročne. Išla som po pár mesiacoch a opäť iná. A takto to bolo stále vždy iná. Čo bolo úplne neznyselné, tak jedna nevedela čo robí druhá a každá ma inak liečila. Až som sa naštvala a išla inde. A problém nová pani doktorka vyriešila behom 2 návštev. A mám istotu, že vždy tam bude iba ona.

anonym_0aa91f
Dnes o 17:11
@anonym_b983e6

Prosim ta neprehanaj. V ktorom kute slovenska je malo zubarov? Zubarov je naopak vela, este aj vo vacsich dedinach su ambulancie. Zubar mojich deti bol minuly rok na jar pri svojom dietati 5 mesiacov na materskej, pretoze si chcel uzit dieta a svet sa nezrutil, pacienti mu neodisli. Pediatricka mojich deti je na MD+RD 5-ty rok. Nedavno tu bola tema, ako chudera pediatricka si nevie naplanovat tehotenstvo, lebo si nemoze dovolit odist na MD. Ako tak zistujem, na MK su priam zazracni nenahraditelni lekari, ktori musia driet od svitu do mrku, lebo inych lekarov niet. Ver, ze si v pohode nahraditelna a pacienti sa zariadia.

@anonym_b983e6 vies mi, prosim, poslat link na tu diskusiu? Dakujem.

anonym_f58c96
Dnes o 17:51
@oceanahory

Ale no tak, ved sama pises, ze zubarov je nedostatok, to prave preto maju pacienti taketo blbe reci. Vyprdla by som sa na tvojom mieste na ambulanciu a uzila si materstvo tak, ako chem! Pacientov budes mat habadej aj potom, co sa vratis k praci...

@oceanahory presne tak. Dieťa je dar,túžili ste po ňom. Uži si materskú,dieťatko a potom sa uvidí. Držím palce 🌹a na reči ostatných sa vykašli
Ľudia frflu stále. Budú vždy. Ty si uži bábätko 🌞