icon

Ukončenie pracovného pomeru.Na akú materskú mám nárok?

priadka
2. sep 2010

Rada by som sa poradila o možnostiach poberania podpory v nezamestnanosti/nemocenského a následne priznania materského príspevku za takýchto podmienok:
1. od mája 2005 nepretržite až do dnes som zamestnancom u toho istého zamestnávateľa,
2. pracovný pomer by som ukončila dohodou (prípadne výpoveďou) k 30.09.2010,
3. som v 14. tt a predpokladaný termín pôrodu je 08.03.2011, predpokladaný odchod na MD teda v januári 2011.

Otázky:
1. Mám nárok na podporu v nezamestnanosti aj v prípade, že by išlo o ukončenie pracovného pomeru výpoveďou?
2. Ak ostanem 6 mesiacov (resp. 4 mesiace = do nástupu na MD) registrovaná na úrade práce ako poberateľ podpory v nezamestnanosti, budem mať následne nárok na priznanie materského príspevku? Predpokladám, že keďže splním podmienku odpracovaných 270 dní počas 2 rokov pred odchodom na MD, mala by som dostať materské. Nie som si však istá, či nezamestnanosť od októbra do januára 2011 nebude mať vplyv na poberanie materského príspevku.
3. Ak by ma lekár (po skončení pracovného pomeru) uznal práceneschopnou, mám nárok na poberanie nemocenského? V tom prípade by sa dal aplikovať paragraf 50 b) zákona o sociálnom poistení a materský príspevok by mi mal byť priznaný. Ale práceneschopnosť sa nedá od ošetrujúceho lekára vymáhať, preto ma zaujíma ten status "nezamestnaná".

§ 50 zákona o sociálnom poistení:
Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak
a) jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu alebo
b) ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu poberala nemocenské alebo ošetrovné.

Ďakujem za rady.

Strana
z2
kaktusik007
6. sep 2010

@zuzuula neurcita je lepsia, kvoli dovodom ako som spominala vyssie @mrauco na teba plati detto, pretoze ak mas zmluvu na dobu urcitu, ochudobnila by si sa presne o to iste 😉

mrauco
6. sep 2010

@kaktusik007 jaj, ty si zlata. Som v osku, ja fakt taketo veci vobec neviem a som povdacna za ozrejmenie toho vsetkeho. Takze po tych troch rokoch ak mi daju vypoved oni,( a dufam, ze dovod bude z nadbytocnosti musia mi dat aspon odstupne.)nemam narok na podporu v nezamestnanosti, alebo mam? trochu som sa zamotala s tym tehotenstvom. dik

kaktusik007
6. sep 2010

@mrauco 😀 ak ti ju daju oni, alebo ju aj das aj ty, tak to na podporu mat vplyv nebude.. doelzite je, aby si ku dnu evidovania na urade prace mala za posledne 3 roky 730 dni poistenia nezamestnanosti.... co ak s nimi teraz nerozviazes pracovny pomer ale az potom mat budes 🙂

mrauco
6. sep 2010

Tak potom musim vydrzta to ich citove vydieranie. aj ked mi to lezie na nervy. A mozno naschval pojdem na matersku s dalsim. Dnes mi na ucet prislo vrja omylom 45 eyu, lebo ma vyhodiol system ako zamestanu a potom mi volal, z eje to nemusim posielat spat, ale odrata mi to z dovolenky. Silou mocou ma chcu vydrbat ☹

kaktusik007
6. sep 2010

@mrauco hej, presne tak...
oznam to banke, ze tieto peniaze ti prisli navyse, alebo im posli list, ze kde a ako ich mas vratit.... pretoze ak si ich nechas, jedna sa o bezdovodne obohatenie sa 🙂
aj ked zase... dovolenku ti preplatit mozu.... co ti potvrdili na papier pre rodicovsky prispevok??? tam sa vyjadrovalo k dovolenke, k datumom, k preplateniu....

kaktusik007
6. sep 2010

@kaktusik007 trpezlivost holka, trpezlivost... a hlavne nedaj sa zlomit a neustupuj 😉

kaktusik007
6. sep 2010

@mrauco pisem sama sebe 😀 to ta tehotenska demencia sa uz prejavuje 😀 😀 😀

mrauco
6. sep 2010

@kaktusik007 papiere na rodicovsku mi vypisovala socialna poistovna, nie zamestnavatel. A dnes sa mi ta nasa sekretarka volala dvakrat. Druhykrat kvoli tomu, ze ci mi tie peniaze neodrata z dovolenky a ja , ze sak ju vyberam az po rodicovskom a bleskurychle zlozila. Vobec nechapem o co im ide. normalne horuce linky so 🙂 m dnes mala.

mrauco
6. sep 2010

@kaktusik007 kolkorocneho synceka mas? Nas sa mal tiez narodit koncom marca, ale prisiel skor🙂tak mame doma rybky 🙂)) ale tak skoro asi dalsiu radsej nie, aj ked to by som im narobila nervy v robote 🙂

kaktusik007
7. sep 2010

@mrauco kolkorocneho synceka??? noooo.... budeme mat 5 mesiacov 😀 😀 😀
ale myslim ak si bola potom si dat ziadost o rodicovsky prispevok na urade prace, soc. veci a rodiny, tak tam je ako priloha potrebne jedno tlacivo, ktore potvrdzuje zamestnavatel a tyka sa dovolenky.... a potom je tam dalsia priloha, ktoru potvrdzuje socialna poistovna ohladne materskeho, jeho vysky a tak.... toto ti zamestnavatel este nepotvrdil???

mrauco
7. sep 2010

no ja osm dala len cestne prehlasenie, z eoms nevyberala dovolenku. Nic ine nechceli. Pytam sa preto, ze cakas dalsieho drobca. Nas ma tiez 5 mesiacov 🙂 a asi by som sa zrutila , kebyze cakam dalsie 🙂
mas moj obdiv 🙂))a ako to, ze s atak super vyznas v tychto veciach?

gapa
7. sep 2010

@zuzuula
pre nárok na materské je to jedno. Ale kvôli väčšej istote (zákon od 1.1.2010 sa mení) aby TRVAL PP aspon 31kalend.dní (nepíšem, že ich musíš odpracovať). Vzhladom na to, že dni poist. v nezam. sa berú z posledných troch rokov (čo je v prípade, že sa zaregistruješ po dosiahnutí troch rokov dieťaťa obdobie od jeho narodenia, tak nie je rozhodujúce, či bude PP trvať 31dní alebo 3mesiace pred narodením dieťaťa. Ale samozrejme je najlepšie ak trvá PP aj počas MD a RD.
Ak by si chcela dalšie dieťa, tak píšeš aj tak si platíš DNP.

A ak by si napísala presné dátumy trvania PP a vznik DNP a z akého VZ (predpokladám max), tak možno by bolo pre teba lepšie z DNP čerpať nemocenské (takto to neviem bez PRESNýCH údajov posúdiť), hlavne ak to bude po upl. 26týždnov od prihlásenia na dNP.
Alebo lepšie skús zistiť sama: Dni ukonč. zamestnania sa ti k dnom trvajúceho DNP prirátajú a ak je to v posledných dvoch rokoch pred vznikom PN aspon 270dní, tak máš nárok na nemocenské z DNP. Ak vznikne PN až po uplynutí 26týž. od prihlásenia na DNP, tak sa ráta materské zo "skutočného VZ v rozh. období. Tak si skús prerátať (bohužial nemám vela času, tak môžem prehliadnuť príspevky a aj v IP mám cca 17neodpovedaných príspevkov).

kaktusik007
7. sep 2010

@mrauco ved sa ma tykaju, tak sa v tom snazim vyznat 😉 a nezrutila by si sa, zvykla by si si a zacala sa tesit... teda po prvotnom soku 😀

mrauco
7. sep 2010

no tykaju sa veru, ale ja asi nemam chut ci cas , ci nervy hladat v zakoniiku a novelach co ako. Esteze su tu take dobre duse ako ty. No ja by som ten sok rozchadzala si celych devat mesiacov. 🙂

kaktusik007
8. sep 2010

@mrauco tak ked chces dostat peniaze od statu, musis si zistit, na co mas narok a ako z toho vytlct maximum.... zadarmo ti nikto nic neda, ani ten stat ti nepovie toto a toto sprav a tak ti zaplatime o 1500€ viac ako keby si spravila iba toto, co robia vsetci... pretoze nikoho nenapadne tam hladat v tych § rozne skulinky 😉
ale 1500€ za asi tyzden prace sedenia nad zakonmi, na internete a konzultacii, je celkom dobra mzda, nie??? 🙂

zuzuula
8. sep 2010

@gapa no ja si platim DNP iba od maja, cize mam iba nejakych 20 tyzdnov, a na PN idem od oktobra tak mi to nevyjde, tak preto sa musim jedine zamestnat s tym max vymeriavacim zakladom a zamestanie bude trvat az kym nepojdem na matersku. A matersku si budem cerpat len z toho DNP. Ja uz mam v tom taky gulas :D

nika222
8. sep 2010

Čaute baby, tiez som vsetkym tym presla, ratanie dni z Dobrovolneho soc. poistenia a pravda je ze ked si to dobre nastudujete a mate este cas do nastupu na MD tak môzte z toho pekne vysť 🙂 a este sa da zarobit aj na pn. Len nerozumiem jednej veci... ked mi skonci MD kde si budem uplatnovať narok na rodičovsky prispevok? Volakedy sa to robilo na miestnych uradoch ci uradoch prace uz si nepamatam....

gapa
8. sep 2010

@zuzuula
nepíšeš nič o tvojich predchádzajúcich zamestnaniach= ukončených nem.poisteniach dva rokky dozadu

zuzuula
9. sep 2010

@gapa no ja som robila od septembra 2008 do decembra 2009. Od januara som bola len na dohodu a od maja si platim DNP. Tych 270 dni by som mala mat splnenych ak to plati za posledne 2 roky

gapa
9. sep 2010

@zuzuula
aha, takže nárok na nemocenské by si mala, ale len na minimálne. Ale nemusela by si už platiť poistné z maxima z DNP. A bolo by menej papierovačiek. Ale prac.pomer má aj viacero iných výhod, trvajú aj iné poistenia (viac či menej podstatné)

zuzuula
9. sep 2010

@gapa a mozem si platit stale to DNP aj ked budem na PN? ja budem na PN vlasne az do materskej. Dakujem ti inak velmi pekne za rady

gapa
10. sep 2010

@zuzuula
ak budeš platiť dnp počas poberania nemocenského "z DNP" (je jedno že poberáš dávku z minima), tak ti bude vznikať v SP preplatok na DNP. Aj počas takéhoto neplatenia DNP ti samozrejme plynie potrebných 270dní a aj 26týždnov DNP. Takže v čase nástupu na MD v r.2011 už predpokladám oboje splníš zo samotného DNP a materské sa bude rátať z VZ od posledného prihlásenia na DNP v r.2010 do dna pred PN. Sammozrejme že nepredpokladám, že sa z DNP už odhlásiš.

zuzuula
11. sep 2010

@gapa nie nieodhlasim sa, a to materske sa mi bude potomn ratat z toho vymeriavacieho zakladu 1080euro, platim si 47,7euro. Dakujem velmi pekne

Strana
z2