Úrad prace a nástup na materskú

nessmikulova
15. máj 2019

Ahojte, som evidovaná na úrade práce a som tehotná, o čom samozrejme pani na úrade vie. Mám už aj známy termín nástupu na MD ale nemám na ňu nárok . Dnes mi pani na úrade povedala že má bude posielať hľadať si robotu až pokial sa dieťa nenarodí. 3.6. Mám “nastúpiť na MD”. To naozaj budem musieť chodiť na úrad práce až do pôrodu ? Ďakujem 🙂

gabci_gabca
15. máj 2019

@nessmikulova tak vieš sa s paní dohodnúť, že si zavoláte lebo predsa vieme ako to na tých kontaktoch chodí. Prídeš podpíše knižku a dovi, hádam ťa tam tehotnú nebude ťahať.

martinaf154
15. máj 2019

@nessmikulova Ahoj. Ja som mala to iste. Chodit som sa hlasila az do vtedy kym mi nezacala materska co je tusim 6 tyzdnov pred porodom. Takze s bruchom, na 2 autobusy a a tvrdnutim brucha som tam chodila ako na hodiny klavira

nessmikulova
autor
15. máj 2019

Ďakujem vám, ale nerozumiem tomu, prečo mi "milá" pani na úrade povedala že aj po nástupe na matersku na ktorú nemám nárok , ma bude stále posielať hľadať si robotu. Veď to je smiešne.

nessmikulova
autor
15. máj 2019

@gabci_gabca Dnes som tam bola osobne a vysmiala ma, že ona ma aj po "nástupe" na MD bude posielať po pohovoroch, lebo nemám na ňu nárok :D

gabci_gabca
15. máj 2019

@nessmikulova a nie je to nejaká somarina? Nemáš nárok na MD a nastupuješ na ňu?

martinaf154
15. máj 2019

Mozno to myslela tak ze nemate odpracovanych tych 270 dni aby vam bola priznana materska, Ja som to tiez tak mala, pracovala som len na dohodu a vysla mi minimalna ciastka. Takze som matersku nedostala ale po narodeni dcerky mi SP vyplacala tu minimalnu ciastku a potom UPSVaR mi to doplatil aby som to mala v sume ako je rodicovsky prispevok

ivkazba
15. máj 2019

@nessmikulova no pozor, keďže nie si zamestnaná, tak ty nebudeš nastupovať na žiadnu materskú dovolenku. Na tú nastupuje len žena v pracovnom pomere. Ty nastúpiš až na rodičovskú dovolenku a to dňom pôrodu.

martinaf154
15. máj 2019

Presne tak som to myslela ako pisala pani predo mnou

ukulela
15. máj 2019

@nessmikulova lebo pani je protivna a mozno caka vsimne, neviem .... sestra nastupila na upsvar dakedy vo februari, v auguste rodila a stihlui ju poslat aj na vpp - prisla, otrcila brucho, ci s niom ma cesty zametat a ujko sa jej esteospravedlnoval .... ja rozumiem, ze oni maju pravidla, ale do pipiny, ked to ide proti rozumu - posielaju ludi na pohovory 200 km daleko a tak. len aby mali dovod vyradit z evidencie. ak by ma mesiac pred porodom daka uradnicka buzerovala a posielala po peciatku cez 3 okresy asi by som isla za nadriadenym.
@martinaf154 ona nenastupi, ide o to, ze asi stale musi byt evidovana az do porodu. potom poziada o rodicak. lekar ju vypise, ona poziada o MD, socialka ju oficialne zamietne. a stale bude zatial evidovana.

ivkazba
15. máj 2019

@ukulela aj kamoške toto robila, v BA, posielala ju pre prečiatky kade tade. Pritom každej normálnej stačí preposlať mailom že som niekam poslala životopis. Pravidlá sú jedna vec, ale všetko sa dá keď sa chce. Ale keď človek narazí na nafúknutú drblinu, má smolu.

nessmikulova
autor
15. máj 2019

Ach jaj, takže mala pravdu čo. To sa budem musieť trepať na úrad v práce až do pôrodu dieťatka ? Super to majú vymyslené. :/

ivkazba
15. máj 2019

@nessmikulova no asi si natrafila na ozaj "milú" osobu. Lebo keby chcela, tak by ťa tam vôbec nemusela ťahať.

nessmikulova
autor
15. máj 2019

@ivkazba takže dovtedy musím chodiť na úrad práce a hľadať si robotu ?

ivkazba
15. máj 2019

@nessmikulova technicky áno. Ale napr ja ked som bola pol roka na úrade práce (nehľadala som si prácu, lebo som išla potom podnikať, len som si chcela vyčerpať podporu), tak za pol roka som tam bola jediný krát, inak sa so mnou dohodla, že každý mesiac jej na mail pošlem, že som niekam poslala životopis. Vedela, že pôjdem podnikať, že žiadnu prácu nezoberiem, tak ma nikam neposielala. Lenže ono je to ozaj o tom, na akú osobu natrafíš. Ty máš evidentne smolu, keď píšeš, že ťa vysmiala a chce ťa mesiac pred termínom pôrodu niekam posielať, tak je to evidentne zakomplexovaná žena.

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
15. máj 2019

@nessmikulova ja by som sa možno skúsila obrátiť na nejakú jej nadriadenú. Ja som dosť asertívna, asi ak by som s ňou nepohla, tak by som skúsila inde. Je choré, aby ťa mesiac pred pôrodom posielala hľadať si prácu.

nessmikulova
autor
15. máj 2019

@ivkazba Dobre ďakujem, to teda mám. Nevadí, pár týždňov už musím vydržať.

etnatn
15. máj 2019

@nessmikulova ak mas problem a zdravotne problemy, tak sa daj vypisat a mas pokoj, ak si zdrava a sama, tak si to uzi a cestuj a prechadzaj sa..co je na tom zle...treba vidiet na vsetkom zlom aj daco dobre, mnoho buducich mamiciek co MUSIA byt s vylozenymi nohami by menilo, ver mi..

nessmikulova
autor
15. máj 2019

@etnatn máš pravdu, naštastie nemám žiadne zdravotné problémy a môžem byť len vďačná že jediné čo rieším sú "problémy s úradom".

etnatn
15. máj 2019

@nessmikulova a este ked dojdes za tou kravou na urade so sirokym usmevom a budes ukecana a "rada" za prehananie, tak ju naseries :D

kristinaanna
15. máj 2019

@nessmikulova treba doniesť papier o nástupe na materskú (kópiu -, org. ti bude treba na sociálnu poisťovňu, aby si si mohla uplatniť nárok na materskú a následne rodičovský príspevok. ) a od termínu kedy nastupuješ na materskú nemáš povinnosť hlásiť sa na úrade práce, niečo ako PN- 6 týždňou pred pôrodom, následne budeš vyradená dňom narodenia dieťaťa, treba doručiťť rodný list

nessmikulova
autor
15. máj 2019

@etnatn hihi spravím :D

saja1
15. máj 2019

@nessmikulova akoze uzasna pani uradnicka ma na to mozno zo zakona pravo, ale je to podla mna byrokraticka sikana. Chodenie po pohovoroch je vo vysokom stadiu tehotenstva absurdne.

evittam
15. máj 2019

@kristinaanna Ale ona na MD nenastúpi nakolko na nu nema narok.

tiumen
15. máj 2019

@nessmikulova to je čo za 🐄 na tom UP u vás? Ja som tiež bola evidovaná celé tehotenstvo, nosila som len pečiatky a v čase nástupu na MD (keby mám nárok) som už nemusela chodiť, až po pôrode som tam bola s rodným listom a dať si žiadosť o rp..

nessmikulova
autor
15. máj 2019

@tiumen volala som na iný úrad práce a tam mi povedali že žiaľ je to tak, musím chodiť až do dňa pôrodu po pohovoroch ale ďalej mi povedala že všetko závisí od pani úradničky. Že som žiaľ natrafila na veľmi konfliktnú a "dôležitú" pani úradničku. Keby natrafím na inú, tiež by som nemusela.