V akej výške dostanem rodičovský?
ahojte maminy.prechadzala som z rodicovskeho na rodicovsky...len teraz netusim ani kolko mi pride.starsia dcerka mala 26.5.2014 3roky vtedy sa mi rodicovsky skoncil mladsiu mam poziadane od 27.5.2014.pokial dobre viem rodicovsky sa vyplaca za cely mesiac,je jedno ci sa dieta narodi 1 alebo 31dna v mesiaci.cize do toho 26 by som mala dostat na starsiu 203eur..a ked od 27 mam poziadane natu mladsiu tiez by som mala dostat za cely mesiac podla ich zakonov.co si myslite budu sa toho drzat a poslu mi dva prispevky.pani na urade mi tvrdila ze ano,ale iba tento mesiac
@barbara088 pani na urade nevie zakony. Rodicovsky prispevok ti bude sice priznany od 27 maj, ale vyplateny ti bude az od 1 juna.
Rodicovsky prispevok sa vyplaca iba na JEDNO dieta.
myslím, že by si mala dostať 2... lebo sa platí za celý mesiac a dátumovo sa Ti to neprekrýva...
no tak ja neviem vsak uvidim ja som sa len chcela opytat co si myslite
@cicimotinka ano, plati sa za cely mesiac. Ale iba raz.
@cicimotinka no vsak to mi aj ta pani vravela..no bodaj by mi poslali 2
@barbara088 je jedno co si myslime - zakon nepusti a je taxativne dany.
@kaktusik007 ja viem, ale keď je takáto situácia, to to jedno dieťa o mesiac ukrátia?
@barbara088 no veď bodaj by...
@barbara088 na stopercent dostanes len jeden RP ... tam fakt neni o com ani system by to nepustil ... take su nase zakony ...
rodicovsky je prispevok pre rodica ... jedneho a je jedno o kolko deti do troch rokov sa stara ... ak teda nie su to dvojicky ...
normalne dostanes RP tak ako doteraz ... a na dalsi mesiac tiez .... 😉
@cicimotinka rodicovsky je statna socialna davka ktora ma nahradzat prijem RODICOVI .. na dieta resp. na pocet deti sa viazu rodinne pridavky ... 😉
treba si to pozriet v zakone ... 😉
@cicimotinka ako ukratia??? Ja mam deti do roka - cize podla tvojej logiky som mala mat dva rodicaky, co je hlupost.
Narok na vyplatu RP je proste iba na jedno dieta.
A osobne byt nadriadenou tej pani na urade, co vypustila z ust tuto hlupost, by som okamzite vyhodila. Nevie zakladny pravny predpis ktory sa tyka jej prace. Des.
vsak ako mne je jedno kolko dostanem len som bola zvedava co si myslite o tom a co mi pani povedala.ked mi pride dam vam vediet
paragraf 3 odsek (6) Ak je v rodine viac detí podľa § 3 ods. 2, vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody.
zakona 571 z roku 2009 v.z.n.p. o rodicovskom prispevku
@maznacik007 aj ked su dvojcata je jeden RP - akurat zakon v tychto pripadoch hovori o jeho zvyseni. Ale ide o jeden RP.
@kaktusik007 to ja viem ze sa navysuje tam ta suma ale toto neni ten pripad ... tak nechapem o com ..
proste tu je narok na jeden RP ... a hotovo ... mozno zadavatelka otazky len nepochopila tu pani na urade ktovie .. mozno si to pomylila s narokom na materske a rodicak v jednom mesiaci .. ktovie ...
@kaktusik007 tak som to nenapísala, kukni si to dátumovo, čo napísala, by to sedelo... nepísala som o dvoch malých deťoch súčasne... a že jej to povedali na úrade...
@cicimotinka ale ona ide na rodicak s druhym preto tak krasne datumovo, pretoze jej ten prvy skonci. Proste jeden den skoncil rodicak na starsiu, druhy den zacal na mladsiu. Ale vyplateny bude za cely mesiac na starsiu a na mladsiu az ten dalsi mesiac.
A to, ze to povedali na urade - nie je argument. 😀 hovorim, ja byt sefka tej pani, ma vypoved pre neznalost zakladneho pravneho predpisu k svojej praci.
Urcite nedostanes, pretoze ked mas jeden, ten je do konca mesiaca, a druhy nemas narok, lebo nesplnas podmienky, zase az od noveho mesiaca, cize od prveho...
Ine je, ked prechadzas z materskej na rodicak, materska je na dni a keby vysiel len jeden den na rodicak, mas narok za ten jeden den rodicovskeho na celu sumu.
podla mna urcite nedostane 2 rodicovske - to je mylne ponimanie. ved ked je matka na rodicovskom naraz sdvoma detmi, tiez dostava len jednu ciastku, nie krat dvat. toto o prekryvani su len spekulacie. keby to tak bolo, uz by to urcite fungovalo vo vybranych vychystranych v socialnych vyhodach zorientovanych komunitach :P
@barbara088 ked si porodila tretie dieta dostavala si matersku? lebo ak ano tak si vlastne bola akoby ukratena o RP na druhe dieta na ktore si do nastupu na matersku brala RP. Po porode si mala myslim narok na pridavok k RP.....ale to je pomimo tvoju otazku. Prispevok ako taky podla mna dostanes iba jeden. Bolo by ine ak by si riesila ci dostanes prispevok aj matersku v jeden mesiac...
nie nemala som narok ze vraj na matersku,
Tak ako tu bolo povedané, jeden mesiac, jeden rodičovský! To sú naše zákony.
a zas by som trošku brala s rezervou, či je tá úradníčka úplne že blbá, alebo sa len nepochopili. Lebo to čo tu barbara088 píše nie je tiež celkom zrozumiteľné.

Pokial viem, tak platia nase zakony len na jedno dieta! Alr ak Ti tak bolo povedane, tak mozno dostames. Ja lenvim podla seba, ze mne bol jednemu rodicovsky zadtaveny a nabehol tomu druhemu, cize mladsiemu.