icon

V akej výške mám platiť nemocenskú a po akú dlhú dobu, aby som mala nárok na materskú?

jackie_1992
10. feb 2021

Baby, viete mi niektorá poradiť s týmto mojim osobným peklom?

Som tehotná, asi 5t.

Od minulého roka, od apríla som na Úrade práce a mám prerušenú živnosť. Keďže som predtým tri roky bola SZČO, nepoberám dávku. Nemám nárok.

Od októbra 2020 mi schválili SOS dotáciu - 300€. Teraz som zistila, že som tehotná a že mi chýba 110 dní do min. 270 dní nemocenského poistenia, aby som mohla dostať materskú. To isté musím splniť, aj ak chcem dostávať tehotenskú.

1. otázka je: Mám nárok na tehotenskú, ak som na Úrade práce? Ak nie, čo urobiť, aby som na ňu nárok mala aj s dotáciou SOS? Vylučuje sa navzájom dostávať SOS dotáciu a tehotenskú dávku?

2. otázka je: V akej výške mám platiť nemocenskú a po akú dlhú dobu, aby som mala nárok na materskú? Prípadne, ak si chcem zvýšiť materskú, môžem platiť viac? Ako si vyrátam, o koľko mám platiť viac, aby som dostala väčšiu sumu?

Pripadá mi to byť veľmi komplikované a čím viac si čítam, tým viac sa v tom strácam. Nech nájdem akékoľvek riešenie, je tam vždy nejaký háčik.

Budem rada, ak pomôžete,
ďakujem 🙂

draik
10. feb 2021

1. Nie. Museli by ste mať mať 270 dní NP. SOS sa vylučuje aj s dávkami z nemocenského poistenia (ak sú nižšie ako SOS, tak v ich výške).
2.Tak, aby ste mali dohromady aspoň 270 dní poistenia v období 2rokov pred pôrodom. Nie je možné platiť samostatne len NP. Na to, aby sa Vám počítalo materské z DNP, muselo by toto do nástupu na MD trvať aspoň 26 týždňov, inak sa bude počítať z minima.

juliatriscova
11. feb 2021

@jackie_1992 pracovný pomer ti trval od kedy do kedy? keď si na úrade práce, tak nárok na teh. dávku ti nevznikne........súbeh SOS dotácie a teh. dávky nie je možný.......

jackie_1992
autor
12. feb 2021

@juliatriscova Ahoj, no ja som bola živnostníčka, nemala som TPP. Ale ďakujem, chápem už, že ak budem mať SOS, tak nemôžem mať tehotenskú. SOS mi trvá zatiaľ do júna. Tehotenskú by som dostávala od apríla, tak uvidím, ako sa to vyvŕbi 🙂

Ak ale budem naďalej na Úrade práce aj v apríli, tehotenskú dávku nedostanem? Veď to je predsa kravina nie? Potom si budem musieť platiť zdravotné poistenie, ak sa odhlásim z Úradu práce. Tomuto nerozumiem.

jackie_1992
autor
12. feb 2021

@draik Ďakujem draik, už som podala žiadosť o Dobrovoľné poistenie na Nemocenské, dôchodkové a do Fondu Solidarity. 🙂

A ešte k tým 26. týždňom. Ja som len v 5t., takže mi to vychádza do nejakého júna a termín mám najskôr v septembri. To by malo byť ok 🙂 Ale asi sa mi materská bdue tak či tak rátať z minima, keď si platím poistenie z min. vymeriavacieho základu?

juliatriscova
12. feb 2021

@jackie_1992 keď si začneš platiť DNP tak tým pádom ti vznikne nárok na teh. dávku..........automatický ak si uplatníš teh. dávku, zanikne ti SOS dotácia........

jackie_1992
autor
12. feb 2021

@juliatriscova Takže o tehotenskú dávku musím požiadať?

veronikaszabova
12. feb 2021

@jackie_1992 treba si dat ziadost potvrdit u gynekologa

juliatriscova
12. feb 2021

@jackie_1992 áno........gynekológ ti potvrdí tlačivo......

jackie_1992
autor
12. feb 2021

@veronikaszabova Ďakujem 🙂 Tak ja si rozmyslím, čo sa mi viac oplatí. Inak, tiež ste počuli, že ak si platíte Dobrovoľné nemocenské poistenie, že SOS sa dvihne na 800€?

jackie_1992
autor
12. feb 2021

@juliatriscova Ok 🙂 Som zas o niečo múdrejšia. Ďakujem 🙂

ketrin
12. feb 2021

@jackie_1992 ahoj, pozri toto:

https://www.youtube.com/watch?v=WxJs5X2qiww

právnička hovorí presne o materskom, nároku naň a pod. tiež o materskej dovolenke a rodičovskom 🙂

jackie_1992
autor
12. feb 2021

@ketrin Ďakujem, pozriem 🙂

vandica
12. feb 2021

@jackie_1992 ahoj, prosím kde si sa dozvedela o tej SOS dotáciu 800€?

vandica
12. feb 2021

@vandica moc sa mi to nezdá keďže je uvedené že môže byť max 300€.

vandica
12. feb 2021

@juliatriscova prosím ťa, môžem sa spýtať? Ja si chcem začať platiť budúci týždeň DNP (90dni už mám zaplatených min rok z minima, teraz chcem z maxima). Budem mať nárok na tú tehotenskú dávku od 13tt? Tých 270dni musím mať zaplatených do toho 13tt však?

jackie_1992
autor
12. feb 2021

@vandica Jedna referentka soc. poisťovne mi o tom povedala. Ale tiež neviem, či si to náhodou nesplietla s tými živnostenskými dotáciami z leta. A ževraj sa SOS a tehotenská nevylučujú. Ale je pravda, že dve referentky mi povedali dve rôzne veci :D V každom prípade si aspoň platím Dobrovoľné poistenie od dnes, nech mám nejakú materskú.

juliatriscova
12. feb 2021

@vandica výška DNP sa dá zmeniť až po 6 mesiacoch...nárok na teh.davku máš vtedy, ak splnas 2 podmienky.....270 dní nemocenského za 2 roky a aktuálne nemocenské...

vandica
12. feb 2021

@juliatriscova ja som si to DNP po tých 90dnoch zrušila v septembri, teraz sa budem prihlasovať znova, dám si to maximálne.

juliatriscova
13. feb 2021

@vandica ok , no je to vysoký odvod...áno budeš mať nárok...

vandica
13. feb 2021

@juliatriscova áno, viem, že je to veľa, no mám maximálnu podporu, takže to bude v pohode 🙂 ďakujem