Veľmi krátka materská - zahraničie
Milé mamky (hlavne tie žijúce v zahraničí), chcela by som poznať váš názor a skúsenosti s 3-4 mesačnou materskou dovolenkou. Ako na to reagovali deti, na odlúčenie, na opatrovateľku/jasličky, ako a či sa zmenil váš vzťah, ako ste vy to prežívali, atď...Spolu s manželom už dlhšie žijeme vo Švajčiarsku, kde ženy majú nárok na 3-4,5 mesačnú materskú dovolenku (hradenú 80-100% z platu). Ak chcú zostať dlhšie, tak už stratia príjem úplne. Tu je bežné, že ženy odídu zo zamestnania a celá rodina žije z jedného platu. My máme teraz dvojmesačného chlapčeka, ja som na materskej a pravdu povediac, netuším ako ďalej. Pracujem vo výskume a robím si doktorát, čo je práca psychicky a v mojom prípade aj fyzicky veľmi náročná. S prácou by som sa aj rozlúčila, ale keďže je spojená s doktorátom, k ukončeniu ktorého mi chýba už len rok (prerušiť, či znížiť pracovný pomer sa, bohužiaľ, v mojom prípade nedá), tak neviem, čo a ako ďalej. Navyše, z jedného platu by sme nevyžili, maximálne pár mesiacov a potom by som si musela hľadať novú prácu, čo je tu sakramentsky ťažké. Na jednej strane, je ťažké odísť z práce (financie) a zo školy, lebo ja som typ človeka, že čo začnem, tak aj dokončím (školu-doktorát), ale na strane druhej, nechcem prísť o to všetko spojené s materstvom, nechcem spôsobiť drobcovi stres a ani nechcem s ním stratiť vzťah, či ho nejako sklamať. Ja poznám zopár žien, ktoré sa vrátili po pár mesiacoch naspäť do práce, ale sú to väčšinou ženy, ktoré v tomto systéme vyrastali (Francúzsky, Švajčiarky, Španielky,...3-4 mesiace a dosť, naspäť do práce). Bola by som rada, keby mi tu písali mamky, ktoré s tým majú vlastnú skúsenosť (alebo keď poznajú niekoho, kto to prežíval). A budem rada, ak nebudete súdiť. Túžili sme po dieťati, aj som bola rozhodnutá odísť z práce a zanechať školu s tým, že nejako sa to vyrieši po materskej, ale teraz neviem, ako ďalej...ďakujem
@bluka2 ja som zas vystudovana cista biologicka a k tej biochemii som sa dostala "nahodou" 🙂 a co sa tyka nastupu/nenastupu. Stale to este zvazujem, ale robim vsetky kroky preto, ze keby som sa rozhodla nastupit, tak aby to bolo bez zbytocnych problemov navyse (vybavenie jasliciek, adaptacie, atd...) tak, asi som skor rozhodnuta to skusit a keby to neslo ci z moje strany, synovej alebo aj zo strany sefa, tak stale sa da rozhodnut inak, ale aspon by som si nevycitala, ze som to aspon neskusila...
@sense to viem, v Lausanne, kde pracujem sme boli zapisani od 3mesiaca tehotenstva, ale kedze v Lausanne nebývame, mali sme velmi malu sancu, aby sme dostali miesto. Nastastie, sa nam podarilo zohnat miesto tam, dke byvame...Ma to nevyhody, ze nebudem moct kojit cez den a tak, ale aspon to miesto bolo iste dost skoro a aspon sa nemusim kvoli tomuto stresovat...
Sranda, u nas to je rovnako. Do "crèche municipale" sa zapisuje v 3.mesiaci tehotenstva a do "crèche départementale" v 7.mesiaci.
P.S. Kedysi som byvala v Aubonne, takze canton de Vaud dobre poznam.

@nynna Haha, aby sme sa nahodou nepoznali, lebo tiez mam vystudovanu biochemiu, len som sa nejako dostala k inym veciam medzicasom 🙂
Uz mas nejaky predbezny plan na nastup alebo nenastup spat?