Vraciam sa do práce. Má muž, ktorý je SZČO nárok na rodičovské?

malicka_mysicka
29. sep 2020

Zdravim. Od 1.10.sa narychlo vraciam do prace. Maly syn ma rok a styri mesiace. Muz je SZCO, ale kvoli korone nema skoro ziadnu robotu, tak aby sme to financne vykryli, idem zatial ja. On bude s malym doma. Doteraz som poberala rodicovsky prispevok, moze ho od teraz poberat manzel? Aj ak ma aktivnu zivnost? Nechceme, aby isiel na matersku a poberal minimalne materske, lebo ja sa v marci na matersku vraciam s druhym babatkom (ak vsetko dobre dopadne). On by potom v marci ak vsetko dobre dopadne s babatkom, zrusil zivnost, isiel pracovat na TPP a eventualne stihol este matersku s oboma detmi. Dakujem za rady, hladala som v starych forach ale moju situaciu som zial nenasla.

s_a
29. sep 2020

ved rodičovský môžeš poberať aj ty a chodiť do práce..

fokuska
29. sep 2020

@malicka_mysicka Rodicak ti patri do 3 rokov dietata bez ohladu na to ci pracujes ci nie. Moze ho poberat aj manzel, pokojne ho prepiste na neho, ale je to zbytocne.
Navyse - ak si ty mala matersku, tak poberas ten vyssi RP a manzel ak by narok nemal, tak by dostal len ten nizsi.

ayanamirei
29. sep 2020

@fokuska ked je manzel SZCO a momentalne je bez prijmu (prace) , nieje lepsie aby isiel na rodicovsku? nebude musiet platit ani zdravotnu ani socialku

malicka_mysicka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
malicka_mysicka
autor
29. sep 2020

dakujem, toto je skvela sprava, som nevedela, ze mozem RP poberat aj popri praci, potesili ste ma 🙂 tak snad tuto pandemiu zvladneme 🙂 dakujem vam!

lucka_ke
29. sep 2020

muž musí ísť na RD v poradí MD, RD inak už na MD nebude mať nárok

simca06022011
29. sep 2020

@malicka_mysicka rodicovksy prispevok vam ostane, ak manzel ma platenu socialku a splna podmienky, nech ide na matersku...

misana84
29. sep 2020

a nemože ist na matersku? platil si odvody? ak ano ma narok na matersku!