Vybavenie rodičovského príspevku

ni13
20. aug 2015

Ahojte vie mi niekto poradit o tom ze pocas tehotenstve bla som vedena na urade prace a pani kde hodim hlasit povedala ze ked narodi dietatko treba rodny list poslat a potom uz viradia ale budem poberat rodicovsky prispevok tak potom do zdravotnej poistovne treba nieco poslat ze poberam rodicovsky alebo ze narodila dieta? Aby za mnou platil stat? dakujem aj vopred

evittam
20. aug 2015

@ni13 Treba ísť na SP a vypýtať si doklad, že nemáš nárok na materskú. S týmto dokladom,vypísanými žiadosťami o rodičovský príspevok a rodinné prídavky a s kópiami rodného listu treba ísť na UPSVaR, následne znovu do SP - vybaviť dôchodkové a podobne a taktiež do ZP nahlásiť že si na RD a taktiež prihlásiť dieťatko. No a ešte po dožití sa 28 dní dieťatka treba ísť vybaviť príspevok pri narodení na UPSVaR - tam treba žiadosť - kde potrebuješ aj potvrdenie od gynekológa, že si riadne chodila na prehliadky, a taktiež potrebuješ potvrdenie od detského lekára. 😉

ni13
autor
20. aug 2015

@evittam a ze som na RD aky papier potrebujem odovzdat do ZP? Alebo od urade prace dostanem nejake rozhodnutie?

gapa
20. aug 2015

@ni13 teraz si bola na ZP ked ti prišlo rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamest, ti prišiel aj papier pre ZP, tj. teraz si zdr.poistená štátom ako uchádzač o zamestnanie
Po pôrode odnesiete na upsvar kopiu RL a vyradia ta dnom pred pôrodom. Na upsvar, odbor soc.vecí a rodiny si vybavíš po pôrode poberanie rodič.príspevku, ak nemáš nárok na materské zo soc.poistovne (ako bolo písané, že najprv treba na SP požiadať o materské a s rozhodnutím a rodným listom dieťaťa požiadaš o RP + aj ostatné príspevky, prídavok na dieťa, príspevok pri narodení dieťaťa+príplatok, či ako sa volá teraz).
Ked ti príde z upsvar, že ťa vyradujú + doklad pre zdr.poistovnu myslím tiež posielajú pri vyradení a ti príde rodič.príspevok, tak si vybav potvrdenie odkedy poberáš RP (príp. sa spýtaj hned pri požiadaní, či ti ho môžu poslať, či sa tak dá) a zájdi na ZP.
Po pôrode do 45dní vybav v sociálnej poistovni prihlášku, aby si bola dôch.poistená štátom, najlepšie pre seba si sprav kopiu prihlášky (na tlačive RLFO=registrač.list fyzic.osoby), treba aj kopiu RL dieťaťa a prehlásenie o riad. starostlivosti.

ni13
autor
22. aug 2015

@gapa a to este mozem opytatze som uz poslala kde som chodila hlasit rodny list ze narodila dieta ale papiere na rodicovskky a pridavok na dieta iba buduci tyzden poslem alobo za 2 tyzden tak dokedy nebudem vedena na urade prace ked som uz poslala som k pani rodny list? Alebo neviem ako to je? Do soc. Poist. Uz som poslala registracny list a vyh. Ze riadne staram o dieta

ni13
autor
22. aug 2015

@gapa a ked poberam rodicovske tak zamnou plati stat? Alebo to uz cez soc poistovne?

gapa
22. aug 2015

@ni13 nie celkom rozumiem, čo sa pýtaš. My máme len jedno poistenie povinné a to je zdravotné, to musí mať každý a nepretržite (ak nie je poistený v zahraničí a nedokladuje to), to je na lekárov, lieky a pobyt v nemocnici. To si musíš nahlásiť sama, každú zmenu, ked budeš mať doklady k tomu a bude za teba platiť štát (ale povinnost oznamovať to máš ty, nefunguje nejaké prepojenie nahlasovania zo soc.poistovne. Tj. nahlásiš ukončenie evidovania ako uchádzač o zamestnanie a začiatok poberania rodič.príspevku.

ni13
autor
24. aug 2015

@gapa ale ja uz rozumiem 🙂...dakujem....a este to vies ked narodila 14 augusta a ziadost poslem niekedy dokobca augusta alebo Niekedy 2 septembra tak ako to dostanem peniaze? este september alebi uz iba oktober?

gapa
24. aug 2015

@ni13 vypláca sa vždy mesiac pozadu. Za august najskôr v septembri, za sept. v oktobri. Neviem, či majú nejakú uzávierku, či ak napr. do napr. 4-ého septembra prinesieš, tak dostaneš ešte v septembri. To už sa priamo ich spýtaj, či majú uzávierku a samozrejme záleží aj, či nie ste najaký komplikovanejší prípad (napr. práca v zahraničí partnera ..., to by nevznikol nárok na SK ale predpokaldám v zahraničí, ak ty si nezamestnaná)