Vyplácanie Kindergeld, keď nežijeme v spoločnej domácnosti
Ahojte. Mamičky, prosím o radu tie, ktoré majú skúsenosti s nemeckými prídavkami na dieta. Muž platí niekolko rokov v Nemecku dane, má tam firmu. Mám vedomosť o tom, že Kindergeld sa dajú vybavit aj spatne. Dieta má 3,5 roka. Moja otázka znie, či je sa vyplácajú aj keď nemáme spoločnú domácnosť, či je to podmienka a druhá otázka je, komu budú vyplácané, ak vôbec. On má prechodný pobyt v Nemecku, ja na SR. Presviedča má, že v Nemecku sa vyplácajú len na účet matky. A nijak inak a že sa nemám bát. Oklamal ma už velakrat, takže si to potrebujem overiť. Neverím mu však. Čaká nás súdne pojednávanie ohladom výživneho a starostlivosti o dieta. Dakujem za každú informáciu.
@sofijana Nikde neargumentujem neslusne. Napisala som vlastne skusenosti s nedávneho vybavovania RP. Takze mam v čerstvej pamati ako nam tu na SVK nemal zaujem nikto nic potvrdit. A to sme potrebovali potvrdit ,ze nase deti su nasimi, zijeme v spolocnej domacnosti a starame sa o ne. Proste byrokracia neskutočna a nezaujem a to clovek od tohoto štátu nechcel ani o cent naviac....
Ale zelam ti vela šťastia pri vybavovaní, možno ho budes mat viac ako my a natrafis na viac napomocnych ludi.😉
@alexandra523 Este raz. Ja nikde netvrdim,ze musia mat spolocny trvaly pobyt. Co od nas chceli potvrdit som uu napísala vyssie. Dokonca od DE uradu mame potvrdenie,ze RP nam patria kym tam muz bude pracovat, cize ziadne dalsie dokladovanie. Ale vy ste mozno iný prípad. Ak je on dokonca iný štátny prislusnik....Neprisla som sa sem hadat, len som napísala vlastne skusenosti.
@sofijana no mozno muzovi uz vyplacaju, kedze v de neoverovali donedavna, kde a s kym dieta zije....ja by som najprv napisala na famillienkasse, ci na vase dieta uz nie su vyplacane pridavky na tvojho muza...a po novom pojdu vyplacat pridavky iba detom, ktore maju trvaly pobyt v de (len netusim, kedy bude ta novelizacia, kedze v poslednych rokoch toho dost menili...)
@vevesh ak mal rodné listy deti, je to možné,ale bez rodných listov deti nevybavil určite nič.
@alexandra523 vybavit novy rodny list nie je problem, pretoze na predlozenie v zahranici musi byt RL maximalne 6m "stary"... a navyse samotna familienkasse da najlepdie info, co a ako postupovat..
Asi je to iné prípad od prípadu.😎😀
dakujem za info. ex este nebol vybavovat nic,len zhromazduje papiere, ale bez toho zo socialky nic nezmože. v DE podnika, nie je zamestnanec. na urade ako pise evittam mna takisto rovno vyponklovali.. nemaju o tom ani paru, a to si vravime, že sme EU.
@evittam presne...asi tak by som to tiež zhrnula. 😀
@vevesh veru, to je pravda. Ak je úradník "pako", tak Boh uchovaj, vybaviť je potom veľmi ťažko. Aj u nás je to tak... Ja som, zdá sa, mala šťastie aj na našich úradoch, aj v DE. Držím teda palce všetkým ostatným pri vybavovaní a hlavne to hneď nevzdať 😉

A prídavky na deti poberá vždy osoba, ktorej boli deti zverené do starostlivosti. Tak ako na Slovensku, tak aj v Nemecku.