Výpočet materskej
Ahojte, nakoľko na SC mi nevedela poradiť, a povedala, že nevie, či mi to vyjde, tak by som chcela nájsť niekoho kto sa v tom vyzná (dokym mi nepríde rozhodnutie)
Alebo poprípade nejaký ekonóm?
Moje pracovne skúsenosti
Prvá práca Od 1.3.2023 do 20.2.2024
Druha práca 61 dní od 1.3.2024 do 30.4.2024
Posledná práca s ktorej mi chodi tehotenské som pracovala 83 dní od 21.5.2024 do 11.8.2024 (900€ v hrubom)
A na úrade prace som od 25.9.2024
@patta89 budem vďačná za každé rady 🙂 jedna pani mi povedala, že je jasne, že budem mať nárok. Ale rada by som sa uistila, aby mi to potvrdili viacerí.
Ano, podla tychto datumov by Ti mala vyjst - ak teda budes v najblizsej dobe rodit...
Áno, datum pôrodu mam 24.4.2025 o mesiac 🙂
@patta89 ďakujem pekne 🙂
mas mat 270 dni poistenia. mas?
Materské ti vyrátajú z platov od 1.3.23 do 31.12.23
@zalka veď na SC mi napísala do papieru o žiadosť poslednú prácu
To je v poriadku, z nej máš ochrannú lehotu. Ale rátať budú z roku 2023.
@zalka aha, Oki ďakujem 🙂
Ak to neboli dohody, nárok by ti mal vyjsť
@zalka no prišlo mi vyjadrenie a materskú mi budu počítať z posledného platu
zaujimave lebo si tam neodpracovala viac ako 90 dni...
Aj si si to reálne prepočítala alebo vychádzaš len z toho,že v rozhodnutí je uvedené,že máš nárok z ochrannej lehoty posledného zamestnávateľa (lebo to neznamená,že je dávka aj počítaná z VZ daného zamestnávateľa)?
@lilinka88 ako by som si to mala reálne prepočítať? Je to tam napísané čierne na bielom, tak netuším či to môže znamenať aj niečo iné 🧐
Ako v podstate je to jedno, pretože platy tam mam rovnaké ..
To,že je to takto naformulovane neznamená,že je vypočítaná z vymeriavacieho základu od uvedeného zamestnávateľa.... Nemáš u neho 90 dní, takže sa nemôže počítať z nich, ale vychádzali z r. 2023
@lilinka88 tiez sa mi to nezdalo ze z toho pomeru co trval menej ako 90 dni.
@lilinka88 tak prečo to tam nie je napísané, aby som vedela, že z akej prace to budem mať? Mám sa informovať niekde alebo?
Autorka tým ze si mala cca rovnaký plat tak ty nevidíš rozdiel ale keby máš v druhej robote plat napr. 2000e tak by si videla aj ty, že ta MD bola ratana z platu roku 2023.
nemas tam napisane obdobie, z ktoreho pocitali DVZ?
Či tá suma za deň je už ako vypočítaná, len to nemusi byt práve z toho posledného?
@zalka ďakujem pekne
Máš tam napísané paragrafy, podľa ktorých sa počítalo. Ty máš nárok od tohto zamestnávateľa, keďže je tvoj posledný čo sa nemocenského poistenia tuky, aj spĺňala podmienku ochrannej lehoty. Ale keďže u neho nemáš odpracovaných 90 dní, výpočet je urobený z predchádzajúceho roku z vymeriavacích základov od iných zamestnávateľov. Keď si prečítaš zákon o sociálnom poistení, konkrétne paragraf 54, ods. 3, uvidíš sama
@lilinka88 ďakujem

napis datumy odkedy- dokedy si pracovala...aj z akej mzdy si odvadzala poistne na NP