Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@zalka no tak v tom som dufala, preto som sa pytala, kedze sa nevyznam... Ale mna to totiz zarazilo teraz pri PNke - ze mi podla vsetkeho ratali narok na davku v PN len z toho zakladneho hrubeho prijmu, bez tych odmien, ale je mozne, ze som to len blbo pochopila 😅
takze matersku pri hrubom prijme (zaklad+odmeny) nad 1500e budem teda mat tu najvyssiu? vdaka 🙂
@zalka no na zivnost som mala v minulom roku co ja viem.. asi 3000e dokopy... uctovnicka mi urobila danove len s odratanim pausalu a teda stat mi este vracal asi 200e na daniach a teda neviem o tom, ze mam nieco platit od 1.7 - uctovnicka mi nic nepovedala 🙄
no jasne, ze nemam hruby vyssi ako 3930,-e 😅
tak ak mam nieco platit, tak to si radsej zivnost pozastavim, ja ju v zasade nepotrebujem 🙄
@usacek79 nie nevznikla ti povinnosť platiť odvody do SP, takže kludne si ju nechaj môžeš na nu pracovať počas MD ... počas RD by som už nie, lebo to by si už musela platiť odvody do ZP v riadnej výške kedže nebudeš pracovať v práci.
No a ešte pozri si výplatné pásky za min. rok .. lebo PN sa ráta z príjmov z minulého roka .. a na MD ak nastúpiš tento rok tak sa aj MD ráta z príjmov z min. roka.
@zalka teda...som zmätena..
lebo baby mi pisali ked som nedavno toto riesila (este som nebola tehotna) ze ked ostanem tehotna kym som este v praci teda do toho 31.8. tak mi automaticky plynie ta 8-mesacna OL. ale o tom DNP nic nehovorili...a tu podmienku nesplnam ze 270 dni poistenia v posledných dvoch rokoch ved teraz to boli dva roky co pracujem a teda odvody (aj nemocenske) platim...ja som len myslela ze ked si od septembra zaplatim DNP ze budem mat narok na vyššiu matersku , takze ked si DNP nezaplatim nebudem mat narok na matersku vobec ????
@iivuskaa zo zamestnania čo skončí 31.8. ti bude plynúť 8 m. ochranná doba ... ale od 1.9.13 do pôrodu nesmie vzniknúť žiadne poistenie ani DNP ... ak ti vznikne DNP, pôjdeš na brigádu ... tak dostaneš MD len minimálnu lebo si zrušíš OL ..
ja ti píšem založ si DNP 15.8. napríklad ... k tomuto DNP sa pripočíta to zamestnanie predtým čo ti skončilo 31.5.12 ... budeš mať dosť dní poistenia ale DNP musí trvať až do pôrodu ...
a takto ak to urobíš ... tak dostaneš MD zo zamestnania 65% z príjmov za rok 2013 teda z toho čo si zarobila do 31.8.13 ...
a aj z DNP z minima .. čiže len takýmto spôsobom budeš mať MD vyššiu o 255 eur ...
@zalka nieco podobne som nasla na stranke soc. poistovne a z toho som pochopila ze aj kesd si nezaplatim DNP tak budem mat narok na matersku... lebo budem v ochrannej lehote ale este sa pojdem popytat na socialnu poistovnu....
to bola otazka...
Ako sa mi vypočíta materská dávka, ak mi pracovný pomer skončí po piatich rokoch 31.12.2011? Na materskú mám nastúpiť dňa 15.03.2012. Vzťahuje sa na mňa vôbec ochranná lehota?
Nárok na materské je podmienený existenciou nemocenského poistenia, resp. plynutím ochrannej lehoty, v čase vzniku dôvodu na poskytnutie materského a trvaním nemocenského poistenia ku dňu pôrodu aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je osem mesiacov.
Ak Vám pracovný pomer skončí k 31.12.2011, od 1.1.2012 Vám z dôvodu zániku nemocenského poistenia v období tehotenstva začne plynúť osemmesačná ochranná lehota. Nárok na materské Vám vznikne od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom.
Výška materského je 60 % denného vymeriavacieho základu. Denný vymeriavací základ je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých ste zaplatili poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Nakoľko nárok na materské Vám vznikne v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie sa zistí ku dňu zániku nemocenského poistenia.
Vaša Sociálna poisťovňa
@iivuskaa len sa nechod pýtať na SP čo máš robiť , lebo ti povedia takú kravinu a ty si budeš mlátiť hlavu o stenu ...
počúvni mňa ... máš technicky 3 možnosti
1) mať MD len zo zamestnania z OL 65% z hrubej mzdy.. tko v prípade ak ti od 1.9. do pôrodu nevznikne žiadne poistenie
2) mať MD len z DNP cca 255 eur .. to v prípade, že ti niekto múdry poradí založiť v čase od 1.9. do pôrodu DNP .
3) mať MD zo zamestnania z OL 65% hrubej mzdy + MD z DNP 255 eur ... a toto v prípade, že založíš DNP pred koncom PP, ideálne v polkde augusta aby si bola ešte v limite .
môžeš si vybrať ... ale na tú tretiu možnosť musíš sa prihlásiť na DNP 393 eur ( minimum ) okolo 15.8. a toto DNP platiť do nástupu na MD ... alebo ak by si šla napr. v oktobri na PN ... tak PN si dáš vypísať zo zamestnania + z DNP .. a aj PN budeš mať vyššiu kvôli DNP o 216e a platiť odvody nebudeš musieť ... a podpora sa Ti pozastaví ... ak máš na nu nárok ...
už rozumieš?
@zalka si zlata si mi to teda tak polopatisticky vysvetila 😀 aby som to konecne pochopila... 😀 platit si DNP 393 e mesacne je pre mna dost tak asi to vidim len na tu 1.moznost. ze si nebudem nic platit a budem mat MD z tej ochranej lehoty teda...65% z hrubej mzdy...(a medzi tym budem poberat podporu...narok mi na nu vznikne lebo som za posledné 3 roky 2 roky zamestnana..)
Ahojte...tiez sa chcem opytat ohladom materskej...Minuly rok v decembri som dostala vypoved v praci po 20 tichrokoch,v januari som sa prihlasila na urad prace ale este v ochrannej dobe 7 dni sa mi stal uraz a odvtedy som PN az doteraz..Postastilo sa mi otehotniet a teraz neviem ci po porode mam narok na matersky prispevok. Termin porodu mam az na februar 2014.Dakujem za odpoved.
@danujka nie nemáš nárok na MD, nakoľko si nebola tehotná pri skončení PP .
Ak chceš mať MD tak sa musíš prihlásiť na DNP , ak si tehu menej ako 6-8 týždnov tak sa môžeš prihlásiť na DNP 1179 eur VZ , platí sa mesačne 414,41 eur .
Ak ukončíš PN, túto čo máš teraz a prihlásiš sa na DNP a na druhý den pôjdeš na PN novú tak PN dostaneš 216e .. ale MD bude 760 eur. Za den takého poistenia zaplatíš cca 14 eur.
Ak by si PN neukončila, tak odvody tých 414,41 eur by si musela platiť aj počas PN.
Ak si tehotná dlhšie ako 8t .. tak sa ti neoplatí poistiť sa DNP zo sumy vyššej ako 393 eur. To sa prihlás na 7 dní potom toto poistenie zruš, ak by si šla neskôr na PN tak to môžeš využiť ...
Alebo ak si nájdeš zamestnanie a bude trvať menej ako 90 dní tak MD bude minimálna 255 eur, ak bude trvať viac ako 90 dní bez PN tak bude rátaná zo skutočného VZ.
Ty v roku 2013 nemáš žiaden zdaniteľný príjem, takže preto by sa ti MD rátala z minima, ak by bolo zamestnanie menej ako 90 dní ...
dakujem velmi pekne za vycerpavajucu odpoved.. uz sa veru nejako zariadim.
mam tam napisane termin porodu februar 2014....okolo 20teho mozem spresnit...na matersku sa da nastupit asi 6-8 tyzdnov pred terminom?
to by bolo pre mna veru najlepsie riesenie...uvidim co sa bude dat robit....ak by som si nasla pracu muselo by to byt na dobu neurcitu? alebo staci aj na dobu urcitu?
a este ma napadlo...mozem si aj ja ak by som ziadnu pracu na december nenasla zaplatit za ten mesiac nemocensku poistku?aby som mala narok na ten matersky prispevok...

@usacek79 no to je hlúposť čo píšeš, lebo z každého príjmu okrem diet sa platia aj odvody do SP, takže aj z odmeny ... si vezmi minuloročné pásky a sama to uvidíš ... MD sa ti bude rátať z príjmov z min. roka.
a čo sa týka živnosti? aký si mala príjem tržby v roku 2012? nie si povinným platcom odvodov od 1.7.13? ... lebo odvody zo živnosti by si neplatila v prípade ak by tvoja hrubá mzda v zamestnaní bola 3930 eur ... čo asi nie je ... kedže spomínaš okolo 1500 e .