Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
ahojte baby , chcela by som sa spytat. ci niekto dostane matersku, ked zisti ze zamestnavatel pocas celeho pracovneho pomeru neodvadza soc. ani zdrav. poistenie
Ahojte, je tu nejake mamina, kt. si platila DNP pred tehotesntvom a ukoncila matersku skorej, z dovodu navratu do prace??
@zalka Ahoj, vedela by si prosim poradit aj mne? V tychto veciach vobec nemam prehlad.
Teraz som v situacii, ze k 1.9. zrejme dostanem vypoved z dovodu zrusenia mojej pracovnej pozicie. Zamestnana som od 2/2011. Zaroven sa s mm pokusame o babatko. Tu pre mna nastavaju 2 situacie:
1. Ak by sa mi podarilo do podpisania vypovede otehotniet, mohol by ma zamestnavatel prepustit? musel by mi najst inu, pre mna vhodnu poziciu?
2. Ak by sa mi dovtedy nepodarilo otehotniet, podpisem vypoved a nebudem si schopna po skonceni vypovednej doby najst pracu, ako velmi sa mi pokazi matersky prispevok?
Kamaratka mi spominala, ze si mam dat pozor na to, aby som nebola ani jeden den bez pracovneho pomeru, lebo ze mi to riadne pokazi matersky prispevok. Neda sa to nejakym sposobom obist alebo inak vyriesit? Vopred dakujem.
Ahojte vyzná sa tu niekto vo vypocte materskej?Potrebujem vediet ci mam alebo nemam narok.Dakujem
@alexandrag1 ..... dala si málo informácií.... 😒 . Skús opísať situáciu, v ktorej sa nachádzaš.... 😉
@sonda2 kamarátke never ...nevie o tom nič ...
1. áno do prevzatia výpovede ak zistíš že si tehu a oznámiš to zamestnávateľovi tak ťa nemôže prepustiť ...
2. ak by si otehu počas evidencie na UP tak sa dá prihlásiť na DNP z maxima 1179 eur, do 6-8 týždna tehu .. zaplatiť pár dní a ísť na PN ... PN by bola 216 MD 760 e mesačne ... takže PP s tým nič nemá ... relatívne ...
Ahojte, preštudovala som si celú diskusiu, napriek tomu by som sa chcela spýtať: od roku 2011 pracujem u rovnakého zamestnávateľa. Moja mzda je podľa "slovenských štandardov"- oficiálne minimálna mzda, z ktorej sa platia i odvody.... DNP si zatiaľ neplatím. Budúci rok by som chcela otehotnieť a samozrejme si upraviť vymeriavací základ pre výpočet MD. V aktuálnom stave, ak by som otehotnela v roku 2014, materská sa mi bude počítať z VZ z roku 2013 = z min.mzdy a tých 250 EUR či koľko to je sa mi zdá veľmi biedne... Ako by ste radili postupovať.
1. je potrebné ukončiť PP k 31.12.2013 a k 1.1.2014 uzatvoriť nový PP a platiť si DNP aspoň 270 dní?
2. alebo stačí ukončiť PP skôr ako 90dní pred nástupom na materskú, uzatvoriť nový PP a platiť si DNP do dňa nástupu na materskú aspoň 90 dní?
3. alebo je ešte iná možnosť, ktorú som nezachytila? 🙂
Za radu vopred ďakujem.
@mattia_my Pravda je, že ak by si na materské nast. v roku 2014, tak sa ti materské bude počítať z príjmu terajšieho zamestnávateľa z roku 2013. Ak by si si našla lepšie platené miesto tak musíš u noveho zamestnávateľa opracovať aspoň 90 dní (dni sa počítajú bez PN, ošetrovného...), aby sa mohlo z tohto príjmu počítať materské. Ak odpracuješ menej ako 90 dní tak sa znova prihliada na predchádzajúci kal. rok, v tomto prípade zase rok 2013. Ak by si sa chcela DNP, tak to samozrejme môžeš, ale musíš mať tiež 270 dní poistenia....
ahojte chcela by som sa spytat materska davka sa vyratava na kalendarne dni alebo len pracovne?dakujem.
@cypercanka1 materské sa vypláca za kalendárne dni 🙂
dakujem velmi pekne...
@zalka ahoj, potrebovala by som poradit. od januara 2010 do 31.1.2012 som si platila DNP (v jan. 2012 to rusili) matersku som mala slusnu 🙂 . 3. 11. 2010 som nastupila na matersku, potom rodicak, ktory mi konci 30.11. 2013. od 20.12. 2013 mam znovu nastupit na matersku. stale som zamestnana. chcem sa spytat co mam teraz robit aby som dostala aspon akotak dobru matersku? z coho sa bude pocitat? ked nastupim od 1.12. do 20.12. naspat do prace tak z tej vyplaty, by mi tam mohli aj dvihnut VZ. niekde som citala ze z poslednej pred nastupom na matersku, len teraz neviem ci nie z tej vyplaty pred prvou materskou. alebo mam ist radsej na PN? lebo ta posledna vyplata nebola bohvie co :( dakujem za radu
Viete mi poradiť ako je to teraz s DNP? Ďakujem
Zaujíma ma, kolko sa musí platiť mesačne. Minimálne a maximálne. Ďakujem!
Zdravim, vie mi niekto prosim poradit? prave sme zistili ze cakame babo, predpokladany termin porodu je zaciatkom maja,a chcela som sa opytat ci budem mat narok na matersku ak som zamestnana od 1.9.2013 a pracovny pomer bude do 30.juna 2014, pocas leta,t.j jul, august, som bola evidovana UP a predtym som takisto bola zamestnana na 10 mesiacov,cize od 1.9.2012,do 30.6.2013
tak ci materska vyjde? dakujem
Ahoj, potrebujem poradit. Teda som len vopred zvedava. Onedlho nastupujem na matersku, teraz som na rodicovskej dovolenke s dcerou. Patri mi materska? predtym som pracovala a prac.pomer stale trva. Doplacala som si vtedy DNP, takze matersku som mala krasnu...DNp s novym zakonom zaniklo, neplatila som viac. Materska mi patri v akej vyske? iba podla platu? ktory uvedie ekonomka na papier?
@marikac Ak si v pracovnom pomere a ideš plynule z RP na materské (reťazový pôrod), tak sa ti bude príjem počítať z pravdepodobného vymeriavacieho základu (PDVZ). PDVZ ti určí zamestnávateľ pri nástupe na materské. Je to príjem aký by si mala, keby si nastúpila do práce v mesiaci, v ktorom nastúpiš na materské.
@bzuco86 neplatenie poistneho zamestnavatelom nema vplyv na narok na davku, je to tak priamo v zakone, takze dostanes
@zalka @sonda2 trosku upresnim k tomu 2.bodu, moze si zacat platit dobrovolne, lebo do ukoceneho poistenia z predchadzajuceho pracovneho pomeru sa jej budu ratat dni z dobrovolneho, ale ak by chcela, aby sa jej materska pocitala z toho vyssieho vymeriavacieho zakladu, tak musi byt splnena podmienka nepretrziteho trvania dobrovolneho poistenia v dlzke 26tyzdnov a to uz len tak lahko nevychadza, lebo tato podmienka sa skuma ku dnu vzniku naroku na materske, t.j. 6-8 tyzdnov pred datumom porodu
@senta_sofia a čo iné som ja napísala? mimochodom na MD sa nastupuje 6t pred pôrodom ... 8t je skôr výnimočné .. a baba kt. je DNP a kt. počíta každý den do uplynutia 26t poistenia nepôjde na MD 8t pred pôrodom ...

@lenka2602 hm... no na DNP je neskoro ... jedine to risknúť ... tj. nájsť niekoho kto ťa dnes alebo pondelok zamestná .. nejaký kamarát ... a prihlásiť sa na DNP ... ísť na PN zo zamestnania i z DNP ...
možno to výjde takto ak nie tak doplatíš DNP cca 130,27 eur za mesiac ... ak by ti nepriznali PN resp. MD z DNP tak ho potom hned zruš a uhrad všetko