Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@senta_sofia oki sorry ... vieš ak niekto dá málo info ťažko sa radí ... a hlavne ak potom nereaguje ... určite by som bola dovysvetlila dotyčnej ... ale to je jedno ...
pri tom ako každej druhej píšem to isté pomaly tak človek už má pocit, že by to mali všetky vedieť ... a asi viac budem využívať ctrl+c a ctrl+v 🙂
Ahojte kočky, moja kolegynka sa na mna obrátila s otázkou o materskej a ja neviem odpovedať, tak mi napadlo opýtať sa tiež. Momentálne je tehotná, termín približne 10. februára 2014. Do 07/12 pracovala v jednej spoločnosti, od 08/12 v druhej a od 02/13 v tretej. Jedná sa stále o to isté miesto, ale majiteľ (ako to už na SK býva) mení firmy. Zaujíma ju čo bude považované za VZ ak by nastúpila na MD ešte v 2013 alebo až 2014. Je tam dosť veľký rozdiel v sumách, lebo v 1. firme platila nem. poist. z max. VZ, v druhej oveľa menej a v tretej zas trochu viac. Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne a budem veľmi vďačná za odpovede. Ďakujem 🙂 🙂
@iva564 Ak mala stále novú pracovnú zmluvu a bola stále prihlásená na nové nemocenské poistenie tak sa jej príjem na výpočet materskej bude počítať z posledného nemocenského poistenia t.j. od 02/2013 (za predpokladu, že odpracuje 90 dní bez nemocenského, ošetrovného....) do mesiaca pred nástupom na materské 11/2013. Na materské by mala nastúpiť podľa pravdep. dátumu pôrodu (zrejme je to 10.2.2014) 30.12.2013 (t.j. 6 týžd. pred prav. pôrodom). Podmienku 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom splnenú má.
dobrý večer, prešla som si celú diskusiu ale takýto pripad som nenašla. od 1,1,2013 do 28,8,2013 som pracovala v nemenovanej firme kde som k 28 dostala vypoved kedze som tehotna. kedze neslo o TPP ale o dohodu a mzda tam bola priznana len okolo 80 eur (aj ked realita bola ina myslim financne). Takze aby som splnila podmienku 270 dni chyba mi nejakych 34 dni, aby som vobec mohla poberat matersku, Moja otazka znie co mam robit? termin porodu mam 27,3,2014.Vopred velmi pekne dakujem.
- dohodarske zmluvy mali poistne plnenie v SP
@martinaman prihlás sa na DNP ... minimálny VZ 393 eur ... zaplať tých chýbajúcich 34 dní ... potom môžeš DNP zrušiť .. kedykoľvek potom budeš potrebovať ísť na PN tak môžeš dostaneš ju zaplatenú cca 216e mesačne... a takisto ti potom vznikne nárok na MD z DNP 255 eur .
Ak si nájdeš zamestnanie kde odpracuješ bez PN 90 dní tak MD sa ti bude rátať z toho nového zamestnania .. tj. 65% z hrubej mzdy ... môže pri hrubej mzde 1179 eur vzniknúť aj max. MD 760 eur
Ahoj mam otazku ohladom materskej, a sice na matersku by som mala ist v januari 2014, takze by sa mi mala ratat zo mzdy za rok 2013, pracujem vo firme od roku 2010 a od 1.8. 2013 pracujem na novu zmluvu s vyssim vymeriavacim zakladom. Momentalne mam VZ 1500 €, bude sa mi materska ratat 65% z HM 1179€ alebo z 1500€, kedze tusim isiel VZ za rok 2013 na sumu 3930€? Dakujem.
VZ na odvody išiel hore, ale denný VZ na určenie výšky nemocenskej dávky nesmie byť vyšší ako DVZ určený z 1,5 násobku všeobecného VZ platného v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytovanie nemocenskej dávky.
Takže platíme viac ale viac nedostaneme 🙂
baby mám aj aj otázku. výška materskej sa vypocitava z hrubeho prijmu alebo z toho kolko sa plati nemocenské? lebo na výplatnej paske mam teraz ze hrubý príjem 821,88 a v kolonke nemocenske je 805,77, a v kolonke zdravotne 821,88 ako aj hruby prijem. dakujem 😉 viem že sa maju zrata za rok 2013 kedze v 2014 nastupujem na MD, potom vydelit a tak. len neviem ktoru sumu mam brat do ohladu, vdaka ☹
@zalka
no na kazdej paske mam inu sumu...iba odovdy zdravotne sedia s hrubou mzdou -
nemocenske, invalidne, starobne a v nezamestanosti su vzdy mensia suma ako hruba mzda a vsetky 4su rovnake no vraj kvoli tomu ez mam treti pilier a zamestnavatel mi tam tiez prispieva a to nejde do nemocenskeho iba do hrubeho prijmu...vedit to tak si to nedam... ale zase az taky rozdiel to neurobi...
@zalka dakujem za odpoved. ale este jedna otazka od 14.8.-6.9. som bola PN, vzdy mavam okolo 805 ten mesacny VZ teraz za august bol na paske 567 tam som bola 12 pracovnych dni PN a v septembri 5 pracovnych dni... ako sa potom materska vypocita? mesacne rataj 805 okrem augusta to bolo 567 a september este neviem...vdaka
@zalka cize jan805+feb805+mar805+apri805+maj805+jun805+jul805+aug567+sept567+okto805+nov805+dec805= 9184 z toho 365dni v roku - 17PN = 348 , cize 9184:348=26,39 je denny vymeriavaci zaklad. z toho 65% cize =17,15€ na den...v pripade 30dnoveho mesiaca 514,5€? takto je to spravne ci?
@zalka Cize ak spravne rozumiem najlepsia z moznosti je byt zamestnana niekde n TPP na 90 dni bez PN z najvysmim VZ 1179 eur? Potom sa mi do tej rovnice na vypocet MD ta dohoda nerata alebo rata? Este raz dakujem chcela by som to stihnut cim skor lebo to vyzera ze to stihnem len tak tak s odretymi usami. Dakujem za cenne rady.
@zalka môžem sa opýtať.........................som zamestnaná od roku 2003....nepretržite....20.11.2011 som išla na matersku, potom na rodičovsku a v apríli 2014 pôjdem znovu na MD.....chcem sa spýtať z čoho mi vypočítaju matersku, z akého roku..........lebo pri prvom som si doplácala dobrovolné, tak neviem aká by bola bývala výška materskej bez doplácania..........lebo v roku 2010 som mala väčšiu mzdu (odmeny) ako v roku 2011...Ďakujem
toto stále platí?: Záleží kedy nastupuješ na materskú a či si pracovala u toho istého zamestnávateľa celé obdobie. Ak pracuješ u toho istého zamestnávateľa tak sa berie celý predchádzajúci rok. Príklad: moja kamoška nastúpila 1.11.2010 ale ako vymeriavací základ sa jej bral celý rok 2009, kedy max vym. základ bol ďaleko menší ako v roku 2010, takže má aj o to menšiu materskú (o cca 50 Eur). Ak by kamoška nastupovala 1.1.2011, bral by sa do úvahy celý rok 2010. Atď.
Ak si však nastúpila k tomuto zamestnávateľovi tento rok, tak sa berie počet dní a súčet vym. základov za toto obdobie do nástupu na materskú ak nastupuješ na MD tento rok. Ak by si nastupovala budúci rok, tak odo dňa nástupu do zamestania do 31.12.2010.
ahojte dievčatá...potrebujem pomôcť,a myslím že vlastná skúsenosť každej z vás vie najviac. Planujeme mať bábätko, v poradí druhé, ale neviem ako sa mi bude rátať moja materská, ak sa podarí a pôjdem na materskú v roku 2014, ráta sa mi materská z príjmov z r.2013, však? ja som mala rok 2013 taký rozhádzaný, prvé 3 mesiace som bola na rodičovskej dovolenke s prvou dcérou, a od 1.4.2013 pracujem na prac.zmluvu aj som nadalej na rodičovskej dovolenke. ako sa mi vyráta materská? Prvé 3 mesiace som bola aj na úrade práce zároveň, ale už podporu som nepoberala. Ďakujem za radu.
@martinaman no ak boli z dohody platené nemocenské poistenie ( pozri si pásku či to tam máš ) tak nárok na MD budeš mať ... po splnení podmienky 270 dní ... a či si nájdeš potom zamestnanie na 90 dní ( kalendárne dni tj. 3 mesiace ) alebo si zaplatíš DNP z minima ...
@anetkaadamko v tvojom prípade pôjde o reťazový pôrod, takže ak tento rok nebudeš mať žiaden VZ .. ( žiadnu mzdu ) tak sa tvoja MD vypočíta z predpokladaného príjmu ( tj. z toho čo napíše mzdárka do papierov ) z DNP ak si si neplatila nárok už nemáš.
@zalka viem že z DNP nemám.......ale som myslela,že mi dajú to isté ako pri prvom....ale zrejme to, čo by som dostala,keby som nastúpila....
@anetkaadamko ak do konca roka 2013 nastúpiš do zamestnania tak MD v roku 2014 sa ti bude rátať z toho príjmu ...
nenastúpim, malý má 21 mesiacov...

@zalka nechapem, preco hned reagujes podrazdene, napisala som, ze upresnujem tebou podanu informaciu, lebo si sa nezmienila o tych 26 tyzdnoch, iba si napisala, ze bude ak si bude platit dobrovolne z maxima, tak bude mat taku matersku... tym, ze zakon dava moznost vyberu casu nastupu na matersku v rozmedzi 6-8 tyzdnov, za predpokladu, ze nie je zenaPN, nerozumiem, co je na tom vynimocne.