Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@06lenuska09 MD ti vypočítajú z príjmu za rok 2012 teda od nástupu do 2 zamestnania po 31.12.12 je tvoje rozhodujúce obdobie na výpočet MD.
Ak budeš na PN do nástupu na MD tak sa nikam nemusíš nahlasovať ...z PN rovno prejdeš na MD.
@zalka aha a tam nevadí že som potom bola Pn? Lebo eraz mi jedna mamička napísala, že tá Pn sa neráta do tých odorbených dní. Tak som teraz nejak mimo keďže som iba minulý rok zmaturovala takže to je nejakých 6 mesiacov čo mam z toho roku odrobených a to ešte neurobí tých 270 dní. A ešte sa chcem opýtať hej ja by som mohla byť Pn až do nástupu na MD, ale som počula že ak by som išla priamo z Pn na matersku tak ak by som otehotnela behom troch rokov tak by som potom už nárok na materskú nemala. Ale tam by som asi aj tak nemala nárok na materskú ak by som išla na ďalšiu materskú či?
@06lenuska09 nie nevadí že si bola PN ... dni na PN sa ti započítajú do tých 270 dní ... to sa neboj ...
no ak si nenájdeš zamestnanie tak nárok na dalšiu MD mať nebudeš ... teraz kludne ostan na PN až do nástupu na MD ... u teba to už nič neovplyvní ...
Výborne ďakujem lebo to tu hladám na internete že či sa mi to tam ráta alebo nie a už som sa začínala báť že nebudem mať na ňu nárok tak mi teraz padol kameň zo srdca🙂 Ďakujem veľmi pekne🙂
@06lenuska09 rado sa stalo 🙂
@zalka Ahoj vidím ze sa vyznas a vies poradit, chcela by som ta poprosit o radu z coho sa mi bude pocitat Materska resp. z akeho vym. zakladu ak nastup na matersku bude v decembri 2013. Momentalne som na RD, predtym som bola od maja 2011 PN az do nastupu na MD oktober 2011a poberala som ju do juna 2012 z maxima samozrejme kedze som si platila dobrovolne nemocenske ktore ale zaniklo 31.1.12 Dakujem za odpoved
@jessy212 ak budeš na PN dlhšie viac ako 30 dní, tak môžeš dostať príplatok k dávke v hmotnej núdzi vo výške kolo 30 eur mesačne, takže zmysel to pre teba má.
Ak ide o občana v hmotnej núdzi s nepriaznivým zdravotným stavom trvajúcim nepretržite viac ako 30 dní, výška ochranného príspevku je 34,69 € mesačne.
ale budeš musieť kopiu PN dať aj na oddelenie čo ti vypláca dávku v hmotnej núdzi ...
@jessy212 Ak si na ÚP a budeš mať PN, nemocenské dostávať nebudeš, lebo nie si nemocensky poistená v SP (nepracuješ). Akurát by si sa zrejme nemusela hlásiť na ÚP (ak sa chodíš hlásiť), lebo si bola ospravedlnená tým, že máš PN. Dávky v HN by ti to ovplyvniť nemalo, pretože inú dávku poberať nebudeš (myslím tým nemocenské).
@jessy212 no @dena1973 sa v tomto mýli čítaj tu http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo... preto som ti písala, že prípadnú PN treba odovzdať kopiu aj na oddelení dávok v hmotnej núdzi a aj sprostretkovateľke aby ťa ospravedlnila.
Ochranný príspevok
patrí občanovi a každej fyzickej osobe, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, ak si z dôvodu nepriaznivej životnej situácie nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou a splnili podmienky na vznik nároku na dávku.
Podmienky vzniku nároku:
· nepriaznivý zdravotný stav občana, t.j. choroba alebo úraz, pre ktoré bol občan uznaný ošetrujúcim lekárom za dočasne práceneschopného na viac ako 30 dní alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie na viac ako 30 dní,
@jessy212 no ak nemáš nárok na nemocenské dávky zo SP tak ťa nemajú dôvod zo SP kontrolovať, môžu z UP prísť ale nevidím dôvod prečo by chodili .. UP má svoje tlačivá na PN , opýtaj sa na oddelení dávky v hmotnej núdzi, či potrebuješ mať vypísanú normálnu PN na tlačive pre SP, alebo stačí PN na tlačive z UP .
@miska10b primerane ... dvojnásobok asi ťažko, jedine že by si mala podpísaný nový platový výmer ...
Takze o stovku dve ? A ten novy plat. vymer mozem podpisat aj ked som stale na RD.
Oh no asi nie nesli, no a s tym novym PV by to bolo ako ? Nevadi teda ze som na RD ? Od akeho datumu by mi to mohli napisat ? Ako dodatok alebo ako nova zmluva ci ako ? Fakt ti dakujem 🙂

@zalka Ahoj vidím že ty sa do toho vyznáš a vieš poradiť aj ja by som sa ťa chcela opýtať keďže ja vôbec o tom nič netusím. Ja som minulý rok zmaturovala a v júly som nastúpila do roboty na TPP po troch mesiacoch som z taidal odišla a si týždeň som bola nezamstnaná. Po týždni som sa zamestnala v novej firme tiež na TPP ale na dobu určitú. Tam som boal až do konca marca a v apríli som nastúpila na Pn-ku. Teraz 30.9. mi končí tá zmluva a nástupujem na materskú až 13.10. čiže budem musieť ísť na tých 13 dní na úrad a byť ako nezamestanná a tak by som chcela vedieť že či aj tak mám nárok na materskú aj ked som bola tak dlho Pn a teraz budem 13 dní nemazamestaná. Neviem totiž či sa do toho ráta aj tá PN. A ak mám na ňu nárok tak z čoho mi budú rátať materskú? Ďakujeem 🙂