Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@avennka z dohody sa materská nepoberá
@karabashka dakujem
@avennka Od 01.01.2013 sa platia odvody aj za zamestnancov, ktorí pracujú na dohodu. Takže ak pracuješ na dohodu máš nárok z tohto poistenia na všetky nemocenské dávky t.j. aj na materské. Podmienku 270 dní poistenia pred pôrodom by si mala spĺňať, ak si nemocensky poistená od 1.1.2013. Akurát z tohto poistenia bude dosť malé materské....Mohla by si sa ešte dobr. nemoc. poistiť v SP, ale to by si sa musela poistiť do 7 týž. tehotenstva a to neviem, či niesi už tehotná dlhšie....Pre DNPO musíš byť tiež nem. poistená 270 dní pred pôrodom.
Ak materské je nižšie ako rodičovský príspevok môžeš po narodení dieťaťa požiadať na ÚPSVaR o doplatok do výšky RP.
@karabashka
Dobry den mam otazocku... Viete mi poradit? V jednej firme pracujem od januara 2012 a od zaciatku tehu tj. Od juna 2013 som na rizikovom cize PN... Na matersku by som mala ist od januara 2014... Z coho mi budu ratat matersku?? Budu do toho ratat aj ten polrok co budem PN? Dakujem za odpoved... 🙂
Dievčence aká je teraz max materská? ďakujem
AHojte, viete mi prosím poradiť? Som zamestnaná na TPP 225 dní, do odchodu na materskú mi to teda bez problémov vychádzalo na 270 dní, problém ale je, že ma chce dať lekár na PN. Ráta sa aj PN do tých 270 dní alebo kvôli tomu že pôjdem na PN nebudem dostávať materskú?
Ďakujem.
Ahojte poradíte aj mne? Prečítala som si tu všetko, ale na to čo hľadám ja som odpoveď nenašla a samozrejme, že na SP mi tiež nič nepovedali iba zahovorili moju dosť konkrétnu otázku sú na to asi školené.
Som povinne nemocensky poistená od 1.7.2011ako SZČO, dobrovolne poistená od 11.1.2012 ( 270dní uplynulo 6.10.2012), od 8.10.2012som bola na PN až do nástupu na materskú 21.2.2013 ktorú mám do 16.10.2013 ale idem požiadať na 37týž.takže asi do 6.11.2013 a nastupujem na rodičák.
A teraz moja otázka: tým, že mi končí materská mala by som si platiť odvody do SP ale aj do zdravotnej, ale kedže činnosť SZČO nevykonávam idem si podať prerušenie poistenia ako SZČO alebo SZČO zruším ešte neviem, lebo inak by som musela platiť. No a tu nastáva problém ak budem chcieť ísť na materskú znovu, ako sa mi bude počítať materská z čoho???( predpoklad rok 2015 chceme mať aspon 2-oj ročný rozdiel) - viem, že je to hypotetické,ale tieto informácie človek potrebuje mať dopredu, aby sa vedel zariadiť. Čo by som mala urobiť, aby mi mali materskú z čoho počítať aké mám možnosti a čo by bolo pre mňa najlepšie. Za rady veľmi pekne ďakujem.
@zalka No áno to som si aj myslela, ale za predpokladu, že by som sa zamesnala na TTP alebo dohodu v roku 2014 pred otehotnením a zrušila živnosť, koľko dní by som musela odpracovat v roku 2014 (270???) alebo sa mi tam zohladní obdobie materskej rok 2013 lebo počas nej som zo zákona poistená. Prípadne mám aj možnosť, že by som sa pred otehotnením prípadne aj počas neho dobrovolne poistila do toho 7 týž. či 8 týž. či ako to je a vtedy by som nemusela prerušiť ani rodičak či??? No v skratke to že nebudem mať nárok na materskú v roku 2015 som si aj myslela teraz to mám potvrdené, ale hladám nejakú najvýhodnejšiu možnosť, ako neplatiť (keď nevykonávam živnosť tak ani nie je z čoho)ešte teraz keď nechceme dieťatko hňeď a kedy začaťplatiť. Čo by si urobila na mojom mieste??? Ďakujem krásne za odpoveď
@lenka273 pozri DNP môžeš využiť 15 mesiacov od skončenia MD a zrušenia živnosti ... takže ak otehotnieš v tom období a prihlásiš sa na DNP medzi 6-8 týždnom tehu ... tak nárok na MD bude, ak poistenie bude trvať k dnu pôrodu , a bude aj nárok na platenú PN.
Ak otehotnieš napr. 17 mesiacov od skončenia živnosti a MD , a prihlásiš sa na DNP tak to už nestihneš mať 270 dní poistenia ani nárok na platenú PN ... proste na nič ...
ahojte,potrebovala by som poradit,ci mi niektora neviete....som teraz na RD so synom,ktory bude mat v auguste 3 rocky. v maji 2014 ale by sa nam malo narodit babo.
netusim ci dostanem na dalsie babo matersku,alebo nie. pri synkovi ,ktory v lete dovrsi tri rocky som mala matersku - ale z DNP,ktore som si platila pred jeho narodením. k 31,8. 2008 mi totiz v praci skoncil PP na dobu urcitu. cize odvtedy som vlastne bola nezamestnana-avsak realne vlastne ani nie, alebo ako to napisat 🙂 lebo 19.8. 2008 sa nam narodil druhy syn. takze pri tom druhom synkovi sa mi ratala materska z prace,kde som bola zamestnana. tam som teda bola na dobu urcitu do toho 31.8.2008, pri tretom synkovi som si platila DNP a matersku som mala z toho. takze teraz asi o matersku pridem uplne..................kedze DNP som si neplatila. vie mi to niekto "odobriť" ? VDAKA
ok,vdaka, a teraz je uz neskoro si platit DNP? uz by nevydalo asi tych 270dni? alebo ako by mi ciste teoreticky vznikol narok na MD? je nejaka moznost,alebo uplne je to tatam.
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu.doktor mi vypísal papier na nástup na materskú s dátumom nástupu 1.10.2013 a TP 8.11.2013. Chcem sa Vás spýtať ktorý dátum je smerodajný pre soc.poisťovnu na vyplácanie materskej, kedže 6 týždnov pred termínom pôrodu je 27.9.2013, ale doktor mi uviedol dátum nástupu 1.10.2013 a posledný odpracovaný deň budem mať 30.09.2013.Ďakujem za radu
@sd29 Lekár ti nevypísal správne dátum nástupu na materské. Tým, že máš TP 8.11.2013 a nástup (6. týždňov pred pravdep. pôrodom) je 27.9.2013, tak dátum 1.10.2013 je menej ako tých 6 týždňov pred pôrodom. Ak chceš mať platené riadne materské (37 týždňov), tak nástup musí byť 6-8 týždňov pred pôrodom. Ak je nástup menej ako 6 týž. pred pravdep. pôrodom budeš mať materské krátené....
ZÁKON 461/2003 § 48 ods. 6) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, ako je uvedený v odseku 5, má nárok na materské do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu, ale najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské; osamelá poistenkyňa má nárok na materské do konca 31. týždňa odo dňa pôrodu, najdlhšie do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské a poistenkyňa, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské do konca 37. týždňa odo dňa pôrodu, najdlhšie do konca 43. týždňa od vzniku nároku na materské.
ods. 5) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov alebo materské sa jej nevyplácalo, pretože pôrod nastal skôr ako určil lekár, má nárok na materské do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské; osamelá poistenkyňa má nárok na materské do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské a poistenkyňa, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské do konca 43. týždňa od vzniku nároku na materské.

Ahojte, mám otázku! Od 11.2010 som zamestnaná na dohodu, na výplatnej páske mám 70€. V 2014 idem na MD a teraz neviem či budem dostať materskú alebo nie!? Alebo viem ešte urobiť niečo aby som mala materskú? ďakujem