icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

zuzyik
22. jan 2014

@dena1973 a bude sa to pocitat ako 65% z hrubej mzdy ked sa nemylim? A dakujem pekne za vysvetlenie ja som z toho jelen a kazdy tvrdi nieco ine...

dena1973
22. jan 2014

@zuzyik Je to 65% z VZ. Príjem (od 10.9. - 31.12.2013) : počet odprac. dní = 100 % z toho 65 % x počet dní v mesiaci (30,31,28) = materské za mesiac.

mys22
28. jan 2014

ahojte , chcela by som sa spytat , ci by ste mi vedeli poradit . Od roku 2011 som na meterskej , ktoru som poberala z UK a rok na to som dala v praci v UK vypoved lebo som sa rozhodla zostat tu na SK. automaticky som nastupila na rodicovsky prispevok, ktory mi teraz skoncil kedze maly dovrsil 3 roky . Popri rodicovskom som pracovala na dohodu od okt. 2012 do dec. 2013 a v januari 2014 som nastupila na plny uvazok avsak po mesiaci musim dat vypoved kedze maleho mi nezobrali do skolky a nema sa mi o neho kto starat . keby som teraz otehotnela mala by som narok na matersku tu na slovensku z toho ze som rok aj cosi pracovala na dohodu a mesiac na plny uvazok ???? dakujem za odpovede a rady

gapa
28. jan 2014

@mys22 ak nebudeš tehotná v čase ukončenia nem.poistenia (zamestnania), tak bez nového nem.poistenia ešte pred požiadaním o materské nárok na mateské nezískaš. Síce predpokladám budeš mať splnenú podmienku aspon 270dní nem.poistenia v období 2roky pred pôrodom (predpokladám tá dohoda bola s pravidelným príjmom tj. s nem.poistením!!!). Ale pre nárok na mateské je podstatné splniť aj podmienku trvania nem.poistenia v den nástupu na md, alebo byť v den nástupu na md v tzv. ochrannej lehote. A ak nebudeš tehotná v posledný den trvania nem.poistenia, tak je tvoja ochanná lehota len 7dní, pre tehotné je 8mesiacov.
Ale aj keby si bola tehotná, tak by sa ti matesrké rátalo z vym.základu v r.2013, z dohody (ak je to iný zamestnváatel ako tento),lebo z posledného nem.poistenia nesplnaš 90dní platenia poistenia. Tam uz záleží na viac okolnostiach aj podla výšky vym.základu.

mys22
28. jan 2014

dakujem moc....a este sa spytam ....da sa este doplatit si nemocenske poistenie alebo to uz zrusili ? dakujem

gapa
28. jan 2014

@mys22 dá sa platiť si nem.poistenie ale len s dôchodkovým spolu, tj. je to už drahé, miesto 4,4% je to tuším vyše 33% a samozrejme ak chceš vyššiu materskú, tak treba aby trvalo pred nástpom na md (najneskôr 6týž. pred termínom) aspon 26týž, ale môžeš byť aj na pn, poberať nemconské, ak je dôvod, ale treba aspon pár dní aj platiť dnp.

sviver
28. jan 2014

Ahojte chcem sa spýtať , že som v skúšobnej dobe, plánovala som oznámiť tehotenstvo ked budem mať po skúšobnej, čo je 7 marca ale vzhladom na rizikové povolanie, ktoré robím neviem, či to nepoviem skor, viete mi niekto so skúseností povedať či ma môžu prepustiť , zo zákona nie ale či si nenájdu niečo iné akože dôvod.... a ak ma neprepustia, čo by ma nemali budú mi PN platiť výšku platu... lebo mna nemajú kde preradiť... Ak mi viete poradiť budem rada. vdaka 😝

zalka
29. jan 2014

@sviver v skúšobnej dobe ti môžu ukončiť PP bez udania dôvodu, aj ked im oznámiš že si tehotná ... počkaj do skončenia skúšobnej doby a na PN by som nešla lebo o dni na PN sa predlžuje skúšobná doba
tj. ak by si šla na PN na 10 dní .. tak skúšobná doba ti bude končiť 17.3. ...

blavacka
31. jan 2014

Ahojte potrebovala by som poradit... Momentalne som na RD, ktora mi konci 14.3.2014 a nastupit do zamestnania by som mala 17.3.2014 . Som ale znovu tehotna a dalsia materska mi zacina 25.3.2014. To znamena, ze mi tam vznikne 6 dnovy rozdiel, ktory potrebujem vykryt bud PN alebo dovolenkou.
Na personalnom mi povedali, ze si mozem kludne cerpat dovolenku, ze mam starej dost, ze nemusim ist na PN. Jedna sa mi o to, ze z coho sa mi bude potom vyratavat vymeriavaci zaklad na druhu matersku, aby som
si ju nejakym omylom neznizila. Lebo som dostala info, ze keby som cerpala PN, tak ta sa mi nerata do odpracovanych dni a automaticky by sa mi ratala materska s predpokladaneho prijmu a to by som mala taku istu ako prvu. Len neviem, ako to je keby som si cerpala tych 6 dni dovolenky, ci by mi to nepohorsilo ten vymeriavaci zaklad. Neviem aky by mi tam dali na tych 6 dni plat a pod.
Pred tym som mala 1200 eur hrubeho + bonusy, takze som mala najvysiu matersku a teraz za tych 6 dni by som mala asi len hrubu mzdu aj to neviem aku. Poradte co mam spravit, uz som z toho jelen...

zalka
1. feb 2014

@blavacka čerpaj dovolenku ... MD bude rátaná aj tak z predpokladaného príjmu , takže to žiaden vplyv na výšku MD tá dovolenka mať nebude ... akurát si ustriehni mzdárku aby ona čosi v potvrdení nedokašľala.

blavacka
1. feb 2014

@zalka vsak to neviem ustriehnut, lebo mi mame externych mzdarov firmu Lugera a makler...tak neviem co mam spravit...

zalka
1. feb 2014

@blavacka tak skús zistiť u zamestnávateľa kto z nich má na starosť mzdy firmy, a zavolaj priamo tej dotyčnej osobe

chiechie
2. feb 2014

Ahojte, chcela by som sa opytat, nevie niekto, ci pri vybavovani materskej sa pocita aj praca v zahranici?myslim tych 270 odpracovanych dni, v dvoch rokoch alebo iba zo Sr, skor asi tak, iba z toho co sa platilo do socialky na slovensku

zalka
2. feb 2014

@chiechie malo by sa zarátať , ale tuším potrebuješ potvrdenie zo zahraničia ... podporu si si vybavovala na SVK? ak áno a ti priznali nemal by byť problém ani s MD, Napíš cez kontaktný formulár na SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s odpovedia cez pracovné dni do pár hodín.

dena1973
2. feb 2014

@chiechie počíta sa doba poistenia, keď si bola riadne nemocensky poistená aj v zahraničí (platilo sa na nemocenské poistenie, ale nie na zdravotné - pretože zdravotné poistenie a nemocenské poistenie je rozdiel). Musíš z tej krajiny doložiť potvrdenie o tejto skutočnosti.....Podľa mňa iba krajiny EÚ.

chiechie
2. feb 2014

Ahoj, nie, este som v zahranici, teraz sa chystam domov, takze nie som zahlasena ani na urade, a vlastne ak by aj sedeli tie odpracovane dni na narok materskej, problem by som mala skor so zdravotnkou, tam mam dlh, alebo by sa to dalo mozno poriesit spolu so splatkovym kalendarom, no neviem, dakujem za radu

chiechie
2. feb 2014

@dena1973 ,,, a rata sa aj zmluva na dohodu, ci nevies?ved pojdem do socialky na sr ked uz budem, lebo tu neporiesim aj tak nic,,,, 🙂 😀 😖

dena1973
2. feb 2014

@chiechie To závisí hlavne od toho, či si bola nemocensky poistená a či ti má kto z inštitúcie - ako je u náš SP (o nemocenskom poistení) v zahraničí kde si pracovala vydať takýto doklad.....

slawustek21
2. feb 2014

Ahojte baby do tých 270 dní sa ráta len hlavný pracovný pomer alebo aj ked som robila na dohodu.. v zákonníku je totiž písané že sa ráta všetko kde za vás odvádzali prachy do socialnej poistovne,,tak som z toho taká trošku mimo... teraz mám zmluvu od apríla 2013 a ak by som teraz šla marodiť asi mi to nevidá teda neviem či sa to ráta do narodenia dieťatka,alebo do vtedy pokial idem marodiť.. viete mi to vysvetliť? Ďakujem krásne. 😖

zalka
2. feb 2014

@slawustek21 ak si na PN počas pracovného pomeru tak PN sa ti ráta do splnenia podmienky 270 dní poistenia.

chiechie
2. feb 2014

@slawustek21 jelen som aj ja, asi zalozime novu temu, stado, hehehehe

slawustek21
2. feb 2014

No ti poviem,lebo bola som s aj na socialke na to pytat vsak mi dali asi tri tel .cisla a nic.... kazdy mi povedal cosi ine...asi ani oni sami nevedia....

zalka
2. feb 2014

@slawustek21 napíš cez kontaktný formulár v SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s a príde ti odpoved do pár hodín v pracovné dni ... a budeš vedieť.

slawustek21
3. feb 2014

@zalka Dakujem... skusim no vari sa cosi dozviem. 😉

zalka
3. feb 2014

@slawustek21 rado sa stalo

gapa
3. feb 2014

@slawustek21 ak ti ide len o nárok na materské (nie spôsob výpočtu) a teda splnenie podmienky aspon 270dní nem.poistenia v období dva roky pred pôrodom, tak napr. ak porodíš 1.7.2014, tak sa rátajú dni nem.poistenia v období 1.7.2012-30.6.2014. AJ dni akéhokolvek ukončeného nem.poistenia sa podla výkladu soc. poistovne môžu prirátať k tvojmu nem.poisteniu, tj. ak si v období po 31.12.2012 robila na dohodu s pravidelným príjmom, kedy sa platí aj nem.poistenie, tak aj tieto dni sa ti k trvajúcemu môžu prirátať.
Pre výpočet materského je podstatné, či tvoje posledné nem.poistenie trvalo pred nástupom na md (najneskôr 6týž.pred očakávaným termínom) aspon 90dní s platením poisteného (dni napr. pn, očr ... sa do toho nerátajú).

misacina
4. feb 2014

@zalka ahoj prosim Ta mozes mi vyratat ci mam narok na nejaku dovolenku? 20.3.2008- 2.9.2008 MD, potom RD od 15.1.2011- 25.9.2011 znova MD a RD ktora mi konci teraz 13.2.2014 dakujem.

zalka
4. feb 2014

@misacina v roku 2008 pred MD si bola na PN alebo si čerpala dovolenku? Bez týchto údajov ti neviem túto dovolenku povedať a za rok 2011 máš nárok na celú dovolenku nekrátenú.

misacina
4. feb 2014

@zalka nebola som PN, dovolenku som cerpala pred MD

zalka
4. feb 2014

@misacina ak si vyčerpala celú dovolenku tak za rok 2008 už nemáš nárok a za rok 2011 ako som napísala máš nárok na celú dovolenku