Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
prosím Vás ako sa vypláca MD? od 1.2 som na materskej a dnes mi prišlo rozhodnutie, že mám na ňu nárok. Ale nie je tam spomenuté v aký dátum mi bude vyplatená,,dostanem peniaze až v marci?
@jarmilka86 áno peniaze ti prídu až v marci za celý február ...
@zalka a niekedy začiatkom ako mzda? či každému chodí inak?
@jarmilka86 nie tak cca v polke mesiaca, ako chodí PN ...
@zalka ok ďakujem
@jarmilka86 rado sa stalo
Ahojte potrebovala by som poradiť ohľadom materskej dovolenky... vo februári 2010 sa mi narodil syn predtým som pracovala 2 roky na materskej som bola 3 roky čiže do februára 2013 pred tým ako som išla na materskú som dala v práci výpoveď. po skončení materskej som si otvorila živnosť na jeden rok, teraz som sa zamestnala vo firme a zistila som že som tehotná. Budem mať nárok na materskú ked som si ten rok ako som bola živnostníčka neplatila dobrovolne poistenie? termín pôrodu mám v septembri. ďakujem za pomoc 🙂
@mjsjd102 Zrejme, keď si mala otvorenú živnosť na 1 rok, tak si nemala povinnosť byť nemocensky poistená. Ak nebudeš mať v posledných 2 rokoch pred pôrodom spolu 270 dní nemocenského poistenia, tak nárok na materské ti nevznikne. Kedy si presne nastúpila do posledného zamestnania? Ak si sa zamestnala napr. v 2/2014 a pôrod by si mala napr. v 10/2014, tak sa 2 roky počítajú od 10/2012 do 10/2014. V takomto prípade by si mala (od 2/14 do konca 9/2014 = 242 dní a od 10/12 do 2/13 = 151 dní) na materské nárok (všetko je to za predpokladu, že ti PP bude trvať).
Dobry den. Chcela by som sa spytat na moju situaciu. Som v sucasnosti na RD pricom stale som v PP . V oktobri bude mat dcera 3 roky a teda mi konci RD. pokusame sa o dalsie dieta ale este neuspesne . Chcela by som sa spytat ak by sa mi podrailo otehotniet a napr. Termin porodu by bol v decembri . Tak tie dva mesiace co by som mala v podstate pracovat po skonceni RD by som vyriesila tym ze by som isla na PN , potom by som mala narok na matersku a ci v takej istej vyske ako predtym ( nakolko moj plat sa nezmeni resp by som bola na Pn ). Dakujem moc za odpoved
@sasena29292 Ak by si nastúpila na 2. materské v tomto roku (2014), tak príjem by bol pravdepodobný. Ak by si nastúpila na materské v r. 2015, tak by to bol príjem za rok 2014 (bude to z pravdepodobného príjmu v prípade, že by si nenastúpila do práce, resp. z príjmu od nástupu do práce po rodičovskom až do konca roka 2014) - pracovný pomer musí trvať.
@dena1973 veľmi pekne dakujem . Teda ak som mala pred nástupom na 1. MD príjem maximálny t.j . Ako je maximálny vymeriavací základ pre vypocetmaterskej a teda dostala som maximálnu výšku materskej . Možem predpokladať že by som aj teraz pri nástupe na 2. MD dostala takú istú výšku materskej teda maximálnu . Dakujem sasa
@sasena29292 Najlepšie by bolo nastúpiť na materské ešte do ukončenia materskej, vtedy by išlo z predpokladaného príjmu, ktorý by mal byť taký istý ako pred 1. materskou. Ak by si mala po ukončení RD ešte PN, tak príjem by bol pravdepodobný, ale aj tak by sa počítalo iba z minima. Lepšie by bolo, keby si po RD nastúpila do práce, (ak ešte v tom čase nebudeš tehotná, resp. ti to tvoj zdrav. stav bude dovoľovať), lebo v takomto prípade by si mala príjem pre výpočet materského z roku 2014 pri nástupe na materské v r. 2015, čo by bolo výhodnejšie ako z minima....
@dena1973 ahoj a keby mi to vychádzalo že by som pracovala len 2 alebo 3 mesiace tak aj tak by sa mi to teda viacej oplatilo . A výška materskej by sa mi počítala len z tých troch odpracovaných mesiacov alebo teda za cely rok . Ked by som mala za tie 3 mesiacě plat v maximálnom vymeriavacom základe tak by aj materská bola maximálna . Alebo by sa to delilo nejako mesiacmi co som v rámci roka pracovala a bola na RD? Dakujem ešte sasa
@sasena29292 Ak by si nastúpila do práce po RD napr. 15.10. do 31.12.2014 nástup na materské by bol v roku 2015, tak by sa ti počítalo z tých 2,5 mesiaca, ktoré by si odpracovala....
@dena1973 uz chápem . A nedá sa to riešiť aj tým že by som si teraz počas Rd platila dobrovoľne nemocenské poistenie . Ktoré by mi ovplyvnilo výšku tej materskej ?
@dena1973
@sasena29292
ešte doplním, že ak by si v r.2014 mala dni RD a po RD hned išla na PN až do konca roku 2014 a v r.2015 išla na pn, tak by predpokladám materské bolo rátané z minima, kvôli tomu, že len v prípade, že v r.2014 by si nemala vym.základ z dôvodu čerpania RD, tak sa berie pravdepodobný vym.základ, ale nie už ak tam je aj PN, tj. potom odporúčam čerpať dovolenku aspon nejaký den a vhodne začať pn, teda začat to tak, aby medzi RD a PN bolo čo najmenej dní víkendu, lebo vymeriavací základ medzi RD a PN sa rozráta na počet KALENDáRNYCH dní medzi RD a PN, aj ked napr. by končila RD v piatok a ty by si išla na pn v stredu, tak mzda za pondelok+utorok, teda za dva dni sa rozráta na 4dní (sobota až utorok), tak pozor na takéto prípady, vtedy najlepšie nástup na md v sobotu (ak sa dá) alebo v piatok alebo sa dohodnúť skončiť RD o nejaký den skôr.
@gapa dakujem moc sasa
@sasena29292
jejda, tam som sa pomýlila. Na konci som chcela napísať, že .... vtedy najlepšei nástup na PN v sobotu (ak sa dá) alebo v piatok alebo sa dohodnúť skončiť RD o nejaký den skôr.
nemyslela som MD (tam nie je problém nástupu v sobotu, s pn môže byť, aj ked lekár môže dať začiatok pn myslím 3dni dozadu), to je jedno v tom konkrétnom prípade, tak idete na md v r.2014 a berie sa vym.základ z r.2013, podstatný je dátum nástupu na pn
@gapa dakujem moc . Pekny den sasa
ahojte chcem sa spytat ak je žena v ochrannej lehote 8mesiacov, ta ochranna doba plati do dna porodu ci nastupu na matersku? a PN sa zapocitava do tých 270dni co je potrebne platit ? a ked mi skonci pp v tej ochrannej dobe, tak potom by som mala sa ist evidovat na urad prace, či nemusim?vdaka
@luk25 Ochrannú lehotu 8 mes. musíš stihnúť do nástupu na materské. Nástup na materské je v ochrannej lehote presne 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom určeným gynekológom. Do 270 dní nemocenského poistenia sa započítavajú aj dni PN vtedy, ak si ešte v dobe PN v prac. pomere (nemocensky poistená). Ak PN trvá už po ukončení prac. pomeru, tak sa do 270 dní už dni PN nezapočítavajú. Ak ukončíš PP, tak sa na ÚP nahlásiš, ale ak si po ukončení PP ešte PN vtedy sa hlásiť netreba (PN v ochrannej lehote).
@marianita17 V každom prípade máš nárok na materskú.
@marianita17 vypočítáva sa z denného vymeriavacieho základu.

@nika82 V terajšej situácii, v ktorej si (5 mesiac nezamestnaná) nárok na materské ti nevzniká-nestihla by si už ochrannú lehotu po ukončení PP, ktorá je 8 mes. pre tehotné. Nárok ti v takom prípade vzniká na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Aby ti vznikol nárok na materské musela by si byť znova zamestnaná alebo dobrovoľne nemocensky poistená (dobrovoľné nemocenské poistenie môže mať inv. dôchodca, ktorý má mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 %) a pĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom....