Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Dobry den prajem. Som zamestnana od 9/2014. Predtym som bola konatelkou vo vlastnej sro, bez zamestnaneckeho vztahu.
Chceli by sme mat babatko. Ak by som otehotnela v tejto, alebo blizkej dobe, ako by to bolo s materskou a jej vyskou?
..ahojte,
u súčastného zamestnávateľa som zamestnaná od 2/2013 a snažíme sa otehotnieť, chcem sa ale opýtať ako sa mi bude vypočítavať MD v prípade ak pôjdem na PN. povedzme, že otehotniem ešte v tomto roku. Vopred ďakujem za každú radu.
Ahojte, 14.1.2014 som začala pracovať u zamestnávateľa na TPP, pomer trval do 30.6.2014. Potom som následne začala pracovať u iného zamestnávateľa - od 1.7.2014 - doteraz. Mám už nárok na materskú? A ako sa bude vypočítavať ak by som v blízkej dobe otehotnela? Ďakujem za odpovede 🙂
@saaajmonka na materske potrebujes 270 dni v poslednych 2 rokoch, takze to by si uz splnala
a je to 65% z priemernej hrubej mzdy za rok predchadzajuci tomu, kedy je stanoveny predpokladany termin porodu, cize ak by si rodila v roku 2015, tak sa ti materske bude ratat z prijmov za rok 2014
@liz_lemon Dakujem a bude to priemer u oboch zamestnavatelov? a este mam taku specificku otazku, u aktualneho zamestnavatela mam fix + variabilku tak ako sa to berie? 😀 som mimo z toho diky
@saaajmonka spocitaju sa vsetky hrube mzdy (teda aj odmeny a pod.), a z toho sa to vyrata,
@liz_lemon Velmi pekne dakujem 🙂 tak uz len dufat, ze sa zadari 🙂
@liz_lemon podľa mňa je to hlúposť, príjmy sa nezrátavajú. Z každého poistenia sa ráta MD zvlášť ak sú splnené podmienky, tj. 270 dní poistenia a aktívne poistenie alebo OL ... @mona333 a 90 dní odpracovaných v novom PP alebo dohode bez PN a OCR prispeje k tomu, že MD alebo PN sa ti bude rátať z toho posledného PP alebo dohody , takže ak je tam vyšší plat tak sa to pozitívne podpíše pod výšku PN alebo MD ...
a popíš presne ako si pracovala .. dátum vzniku, dátum zániku dohody a hrubá mzda ... od toho 1.9.2013 aby sa dalo určite či a v akej výške budeš mať MD .. či sa s tým niečo dá urobiť aby to bolo vyššie poprípade.
@zalka ahojki. Uz ste mi odpovedali.ale stale som z toho jelen...takze predpokladany porod je 25.februar 2015.. PP na skrateny uvezok je od 31.12.2012 do 31.12.2013...nastup na matersku je 6 tyzdnov -v polke januara 2015...dostanem matersku? Myli ma zo zakona z akeho obdobia sa teda v sucastnosti vypocitava-udavaju 12 mesiacov pred porodom...a tu je druha otazka-ak by som si dala ziadost na 8 tyzdnov pred porodom -co vychadza 31.12.2014. ...tak by sa na vypocte a poberani matetskej nieco zmenilo?..
som ID viac ako 70 per. V sucastnosti nezamestnana avsak mam moznost este nastupit na PP trvaly...zmeni sa tym nieco okrem toho ze budem mat moznost ist 8 tyzdnov pred porodom na matersku?..dakujem
@zvolsiinylogin nemáš aktívne poistenie, nie si v ochrannej lehote MD nedostaneš ak sú dátumy čo si napísala správne.
MD môžeš dostať ked sa zamestnáš alebo ked sa prihlásiš pred MD na DNP ... a kedže si ID viac ako 70% tak sa nemôžeš prihlásiť na DNP .. takže ak chceš materskú .. tak sa musíš zamestnať a nárok na MD bude ... aj 8t pred termínom aj 6t pred termínom len musíš byť zamestnaná.
@zalka a ako si to mam dat...na 31
12.2014alebo 14.1.2025?....myslim nastup na matrrsku....inac v roku 2014 som pracovala brigafne ns zmluvu v tedcu 10 hod na tyxden...ovplyvni mi tato brigada matersku?...dik..
@zvolsiinylogin ak si pracovala na dohodu, a si na ID tak za teba nebolo odvádzané nemocenské poistenie .. takže neovplyvní nič dohoda.
Ak chceš MD musíš sa zamestnať na pracovnú zmluvu ... bez toho to nepôjde .. a na MD môže ísť človek 6t-8t pre pôrodom ak má aktívne poistenie ... 6t pred pôrodom v prípade že je v ochrannej lehote.

@zalka Dobrý deň, prosím, potrebujem radu. Som zamestnaná od 1.7.2013, začiatkom roka chceme začať pracovať na bábätku, takže termín pôrodu cca september, oktober. Budem mať nárok na materskú alebo nie? Ďakujem za odpoveď.