Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@littledesire
1) ak si zamestnaná od roku 2013 tak asi rozhodujúcim obdobím by bol rok 2014 ťažko povedať .. ešte som to nezistila
2) tak sa MD bude rátať od 2/2015 do mesiaca pred mesiacom v ktorom nastúpiš na MD.
@katren bez presnejších info neviem presne poradiť ... ked nevie kedy otehotnela ... tak mi je ťažko povedať či jej MD výjde aj zo zamestnania zo školy .. alebo nevýjde ...
ale je šanca mať MD z oboch zamestnaní , tj. môže pracovať a druhé zamestnanie menšie odvody lebo menší plat by bol ... neplatila si švagriná kdesi tak 15m do zadu dáke dobrovolné poistenie? ak áno napíš kedy.
@zalka dakujem za odpoved.
Este jednu doplnujucu.. ak teda berieme moznost ze nastupim do noveho zamestnania 1.1.2015 alebo 1.2.2015 .. tak ak by som isla na matersku 1.11.2015 .. tak je sanca ze mi vyjde vyssia materska z 1000 eur hrubeho mesacne?
@littledesire áno prečo by nemala .. ak budeš mať taký plat a odrobíš za to obdobie 90 dní
@zalka hehe dakujem... no kamosky ma strasia ze aj po zmene zamestnania by sa mi vypocitavala materska z predchadzajuceho roka.. 🙂 tak preto ... okej, dakujem velmi pekne za odpoved.. si ma potesila 🙂
@littledesire len v prípade, že by si odrobila menej ako 90 dní
@zalka okej, super super 🙂 dakujem velmi pekne.. este viem teda ze pocas tych 90 dni by som nemala mat PN alebo paragraf..
@littledesire 90 dní nemusí byť v kuse ... len od začiatku PP do nástupu na MD musí byť 90 dní minimálne bez PN a OCR ...
@zalka otehotnela koncom septebra, zistila to az v 6.tyzdni, takze ked nastupovala do sucasneho PP uz bola tehu, len o tom nevedela. teraz je v 8.tyzdni. Sucasny PP jej stale trva, je v skusobnej dobe 3 mes. predtym si neplatila nic dobrovolne.
Nie je mi ceklom jasne ako je to so subehom 2 PP, ak 1 je uz v 2014 a druhy zacne az 2015. Moze stale dosiahnut vypocet MD z maxima ak v 2014 nema vysoku mzdu? Nebude lepsie ak sucasny ukonci a zacne iba novy v 02/2015, tak aby jej vyslo 90 dni poistenia u noveho PP.
@zalka jaaaaaj, ja som myslela, ze to pocas tych prvych 3 mesiacov ako je skusobna doma .. dalsia novinka pre mna :D super.. :D a tych 270 dni do toho ete ako zapada?
@littledesire 270 dní za posledné 2 roky.
@zalka a este otazka.. ak by som zmenila od 1.1.2015 .. a otehotnela v januari teraz tiez... tak nastup na matersku vychadza v jul/august.. tak tiez by sa vypocitavalo z platu od 1.1.2015 - 31.7.2015 napr ?
@littledesire áno presne tak .. aj keby si teraz otehotnela a nástup na MD by bol 5/2015 tak by sa ti MD rátala z platu 1.1.-30.4.2015
@zalka hm a preco april? A aj tak by vysla vyssia materska? Nebola by som ukratena?
@littledesire a ukrátená na čom by si mala byť ... základ na MD je mať dosť dní poistenia 270 dní v posledných dvoch rokoch. A dalšia podmienka je mať v novom zamestnaní odpracovaných 90 dní bez PN a OCR ...
A prečo apríl ak by niekto nastupoval na MD v máji? Lebo tak je postavený zákon ... ráta sa len ukončený mesiac do výpočtu rozhodujúceho obdobia ...
@zalka aha.. jj chapem .. jasom predtym uvadzala priklad ze nastup na matersku by bol 1.augusta napr 🙂 ale uz tozumiem ;) dakujem este raz velmi pekne za info a za trpezlivost ;) zatial nemam dalsie otazky 🙂
@zalka ahava ukratena som myslela v tom ze tam nebude sa brat 12x mesacny plat ale iba 5x mesacny plat z ktoreho by sa to pocitalo..
@littledesire nerozumiem tomu čo si napísala ...
@katren rado sa stalo
@zalka hm, uz pozeram ze som hovadinu napisala :D sorry, som bola vcera unavena dost a uz som zaspavala 🙂
Ale dakujem ti velmi pekne este raz, uz mam v tom jasnejsie.. 🙂
@littledesire rado sa stalo
Mozte mi prosim poradit?Z coho sa mi bude vypocitavat materska.Do 31.8.2013 som bola na rodicovskej,tak som nastupila do prace od 1.9.2013.potom som prestupila do inej prace u ineho zamestnavatela od 7.11.2013.kde pracujem az doteraz ,od 1.1.2014 mam inu pracovnu poziciiu kde sa mi zmenila aj mzda,ale som na rizikovom od 1.8.2014 a na matersku mam nastupit od 17.12.2014.Termin porodu mam 28.1.2015.Dufam ze sa najde niekto mi poradi,hlavne vyjde z toho co som tu popisala 🙂.DAKUJEM

@zalka to keby mala aj nove zamestnanie aspon 90 dni a potom by sa zratali oba prijmi dokopi? a za ake obdobie? aj 2014 aj 2015?