Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@tamarka9 1. Ak si zamestnaná (zamestnanie trvá), tak musíš najprv zájsť za zamestnávateľom, aby ti žiadosť o materské potvrdil (deň kedy si naposledy pracovala pred materskou + pečiatka a podpis zamestnávateľa. Ty sa na zadnej strane musíš podpísať a uviesť akým spôsobom chceš, aby ti materská bola zasielaná (účet resp. adresa). Potom to môžeš zaniesť resp. zamestnávateľ na SP.
2. Ak si zamestnaná (zamestnanie trvá), tak nástup na materské môže byť 6 až 8 týždňov pred poravdepod. pôrodom. Presne 6 týždňov musí byť vtedy, ak by už nebola zamestnaná a nárok na materské by ti vznikol v ochrannej lehote.
@tamarka9 Ahoj, drž sa výpočtu lekárky, ak by sa aj pomýlila nič sa nedeje, nie je to tvoja vina. A čo sa týka toho dokladu, dones ho zamestnávateľovi nech si spraví kópiu a dá ti tam razítko a podpis - myslím, že to tam je a pýtaj si ešte potvrdenie o príjme pre účely SP a spolu to zanes radšej sama na SP, nakoľko by to mal spraviť zamestnávateľ ale ja sa radšej spolieham sama na seba 😉 . Kamarátke sa stalo, že na to mzdárka zabudla a dostala materskú až o 2-3 mesiace neskôr....
@evittam No nie je to úplne tak, že ak by sa lekárka pomýlila, že je to vina lekára......nejde tu o vinu, či nevinu, ale je to o tom, že ak by tam bol dátum menej ako 6 týždňov, tak by SP mohla materskú krátiť resp. by musela poistenkyňa zájsť za lekárom a žiadať o opravu dátumu..... 😉
Lekárka v tomto prípade dala dátum 6 týž. + 1 deň pred pôrodom, čo v prípade @tamarka9, ak zamestnanie ku dňu nástupu trvá - tak to môže ostať aj s dátumom nástupu 1.1.2015.
ahoj ja neviem raz pochopit, ked nema niekto odrobene 2 roky dokopy ledva 5 mesiacov ide na PN otehotnie a dostane 250 eur ja pritom mam odrobene takmer 2 roky bez par dni a nedostanem ani fuka, kde to zijeme zhnusilo sa mi komplet vset
@julichen a ako to, že máš odrobené 2 roky a nič nedostaneš? Neplatil zamestnávateľ odvody za teba? Pracovala si na dohodu s nepravidelným príjmom?
Lebo niekto nemusí pracovať ani 2 dni .. hned prvý den môže ísť na PN a dostane zaplatené ak má normálnu zmluvu....
Takže nenadávaj a definuj prečo n emáš nárok na PN a prečo nič nedostaneš?
Ahojte, chcem vás poprosiť o radu - akurát som sa vrátila do práce po rodičovskej (od 1.11.2014) - Pracovný pomer mam na dobu neurčitú... A teraz ma tak napadlo, že keby otehotniem a idem na PN - koľko musím odrobiť aby som mala nárok na PN aj Materskú? Toto som nejak nedomyslela 🙂 ďakujem za odpovede 🙂
@greschnerka Ak by si nastúpila na PN ešte v r. 2014, tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu (lebo si celý rok 2013 nepracovala, ale si bola na RP). Ak by si išla na PN v r. 2015, tak sa počíta z príjmu, ktorý dosiahneš v r. 2014. To platí aj pri materskej.
Ahojte, chcela by som sa opytat - v auguste som nastupila na MD, vysku materskej mi vypocitali podla prijmu na rok 2013. Matersku budem dostavat este do cca aprila 2015. V roku 2014 som mala vyssi prijem ako v roku 2013, bude mi materska v roku 2015 prepocitana podla prijmu za rok 2014? Alebo to uz nechaju tak ako mi to priznali podla vysky prijmu za rok 2013?
Dakujem.
@mamina1501 vyska nemocenskej davky sa neprepocitava. az keby si v roku 2015 nastupila na dalsiu matersku
@majusqa77 Aha, tak som si aj myslela, co je vlastne aj skoda, par eur navyse by potesilo ☹
Dakujem velmi pekne za odpoved.
ahojte dnes som volala do socialky mam splnenych 379 dni DNP poslednych 14 dni nemam zaplatene este lebo som nevedela ze aj pocas PN to musim platit a dnes mi zahlasili ze nemam narok na matersku ani ked zaplatim tych 100 eur nedoplatok. Akoze sila nie? ze kvoli tomu ze som nezaplatila na cas sa mi rusi cele DNP a nedostanem vyplatenu matersku.
a pritom pred dvoma rokmi ked som mala nedoplatok (a ten bol vyse 2000eur) a zaplatila som do nastupu na MD nebol problem viete mi poradit co mam robit?

ahojte baby, dostala som na poslednej poradni od lekarky ziadost o materske, kde mi vypisala datumy a povedala ze mam odovzdat v praci a mam dve otazky 1) nemala by som to odovzdat priamo do socialnej poistovne? Staci zamestnavatelovi? 2) termin porodu mam 13.2 a nastup na MD 1.1.2015- pocitala to takym kolieskom, no mam pocit ze urobila o jeden den chybu, myslite ze to nevadi, lebo ak termin porodu mam 13.2, tak by nemal byt nastup na MD 2.1? Nerada by som mala potom nejake natahovacky so socialkou...