Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@gapa no tie odvodové prázdniny platia od roku 2013 .. ak zamestnal z.teľ niekoho kto bol v evidencii viac ako 12 mesiacov a príjem neprevýšil určenú hranicu ( nesom si istá marí sa mi 576 eur v hrubom ) tak nemusel vôbec platiť odvody za zamestnanca a ani zamestnancovi sa nesťahovali odvody.
To máš tak ako u žien čo sú na ID, nevedia to, ale ak sa zamestnajú na dohodu tak odvody na nemocenské a napoistenie v nezamestnanosti sa za nich neplatí. Tam pomôže len pracovná zmluva.
Nie je to fér.
Ale zase ruku na srdce človek by najradšej neplatil nič, a dávky od štátu dostával.
dakujem musim si nejako niekde vyzistit ako je to s tym zahranicim
Ahoj @zalka, prosím neporadila by si mi? Švagriná nám akurát oznámila že čaká bábo. Termín je začiatkom augusta. Do 30.09.2014 bola na RD s druhým dieťaťom, od 01.10.14 pracuje na polovičný 4h.úväzok, vo firme kde pracovala aj pred oboma deťmi ( bol to reťaz.pôrod ). Ak by okrem súčasného prac.pomeru začala pracovať súbežne aj v novej firme ( a splnila by min.90 dní, bez PN ), pomohlo by jej to k lepšej materskej alebo nie?
Myslím že tým že neukončí terajší prac.pomer, mala by mať vym.základ z roku 2014, a tento nový PP tým že v ňom nemá 270 dní poistenia výšku MD neovplyvní. Ak by súčasný PP ukončila, tak by sa jej MD rátala z nového. Ak je tak, dá sa jej ešte nejako pomôcť? Ďakujem pekne vopred 🙂
Dobry den, potrebujem radu od zeny ktora bola alebo je v podobnej situacii ako som ja a to je: Pracujem este v Rakusku, koncom juna rodim a vraciam sa na Slovensko. Socialna poistovna na Slovensku ma informovala velmi rychlo a strucne ze narok na matersku na Slovensku nemam, kedze som si neplatila soc.poistenie na SK.Takze sa chystam na urady a poistovnu v Rakusku vyzistit, aky narok mi vznika, kedze som pracovala tu, ale vraciam sa na Slovensko.Neviete mi niekto poradit? Dakujem
@zalka @gapa kocky prosim o radu: podobny pripad ako pisala emrazik. TPP trva od 2013, VZ je 500eur, termin porodu 31.7. okrem moznosti ukoncit PP a zacat novy PP (aspon 90dnovy) . je este ina sanca na maximalnu matersku? ako je to v pripade PP+subeznej dohody ? teda aby sa dosiahlo potrebnych 270dni poistenia bolo by mozne mat subezne PP +2 dohody, ? akoby to vyslo finance, oplati sa? srdecne diiik
@mandelka no možno by sa dalo súbeh dohôd 2 a ešte 1 PP .. aby sa z týchto nových nazbieralo 270 dní ale pozor dohody musia byť ukončené ešte pred nástupom na MD .. a či sa oplatí .. treba zvážiť .. zo všetkého sa platia odvody, treba si nájsť kalkulačku na výpočet mzdy dohodárov na nete a rátať.
@zalka, takze uvaha, za ak jej vzniknu 2 (a viac) dohod z ktorych pred porodom nazbiera dokopy min.270 dni je spravna? alebo len ako pises 'mozno by sa dalo"? teda takto by dostavala materske aj z PP aj z dohody?konkretnejsie prosim nevies poradit? aka by mala byt hruba mzda (VZ) u tychto 2 dohod, ked z PP ma 500brutto? ma zmysel ak 1 z dohod bude dlhsie trvajuca, no s mensim VZ (napr. 180 dni a 300 brutto) a ta druha kratsia s vyssim VZ(napr.90 dni 500 brutto)? obe potom ukonci v juni pred nastupom na MD. (preco vlastne to musi ukoncit pred nastupom?) velka vdaka este raz zalka 😉
@zalka - oooooo, ty si uuuzasna 🙂 tak som ta v tom predoslej sprave nepochopila (ale to uz s nami neznalymi tak byva😀 ). Takze rekapitulujem: TPP(A) od r 2013, kt. bude trvat (a z kt. ziada MD) + dalsiu MD ziada z: TPP(B), kt. ma trvat ako dlho?je jedno kedy zacne?(termin porodu 31.7).a na aku sumu ma byt TPP(B), ked TPP(A) je na 500eur? (aby sa dosiahlo max.materske), je jedno ci to bude 1/2 uvazok? + nutne je mat subezne 2 dohody s hociakym platom, len aby sme z tych 2 dohod dostali spolu aspon 270 dni pred nastupom na MD (nezabudnut dohody ukoncit pred MD),sedi? (este otazocka nech vidim suvislost - z tej predoslej spravy, kde pises "súbeh dohôd 2 a ešte 1 PP .. aby sa z týchto nových nazbieralo 270 dní " mi vyplynulo, ze dve dohody spolu s novym TPP mi maju dat min.270 dni ? (alebo si to len zle vysvetlujem a samotne 2 subezne dohody jej musia nazbierat aspon 270 dni? Ak sa dohoda(A), kt. bude trvat napr. 150 dni na sumu 20 eur/mes, ukonci a s tym istym zamestnavatelom zacne od nasledujuceho dna ten pozadovany TPP (B) napr. na 600 eur je to v poriadku? ak by TPP (B) trval menej ako 90dni, bude sa jej VZ pocitat zo sumy, kt mala v TPP (A) alebo zo sumy v TPP(B) alebo sa to priemeruje s dohadami a TPP(B)? straaaaaaaaaaasne ti vopred dakujem za odpoved zalka, si sikulka, pomahas 😵
@mandelka
TPP B - 1.2.2015
dohoda 1 - 12.1.2015
nástup na MD ... cca 19.6.2015
ukončenie dohoda č. 1 tak 15.6.2015 získaných 154 dní poistenia
TPP B trvá k nástupu na MD 138 dní poistenia ( pre istotu čo ak by porodila skôr ) ... zamestnanie B musí trvať 90 dní bez PN aby bol nárok na PN a MD z hrubej mzdy v tomto zamestnaní ....
na max. MD treba dokopy príjem 1236 eur v hrubom
@zalka a moze byt ten TPP(B) 1/2 alebo 1/4uvazok? zmeni to nieco (okrem vysky odvodov)? je asi schodnejsie, aby tehotna zena robila 8+4 hod. denne ako 8+8. takze rekapitulujem: dohoda(A) od 1.2 do 31.3 (59 dni) VZ 20eur + dohoda (B) od 15.1 do 31.5 (133dni) VZ 30eur + 1/2 uvazok TPP (B) najneskor od 15.3 (92) s VZ 700eur + TPP{A) od r.2013 s VZ 500 -sedi? nastup na MD cca 15-19.6 .. co povies zalka, obstoji to? 😅
Zienky ja som v tomto uplne trdlo...planujeme dietatko ale ako je to s materskou??niekto vravi ze musim odpracovat dva roky vkuse a inde ze 270dni....ja som od 1.10.2013 zamestnana a kebyze otehotniem tak mam matersku??mam pracu ktoru ako tehotna robit nemozem...dakujem
Ahojte baby,
chcela by som poprosit o radu... do maja 2014 som bola s prvym synom 3 roky doma, poberala som najprv matersky, potom rodicovsky príspevok. Od maja 2014 som so synom ostala doma (schvalili nam na rok predlzeny rodicovsky príspevok, cize som poberala nieco vyse 200e). Teraz mame druhe dietatko, aj ked mam so synom este do maja 2015 stale predlzenu matersku (davaju to na rok), teraz si idem vybavit s druhym babom matersku... viete mi prosim poradit, ako mi bude pocitana materska v tomto pripade? Stale mam zamestnavatela od ktorého som odisla na 1.matersku a mam informaciu, ze by mi aj druha materska mala byt vypocitana z platu, ktory som mala v praci naposledy, (vraj sa mi tam ten rok predlzenej materskej ratat nebude)... ak by sa pocital, plat som mala dobry, ale poberala som 200e od statu 1 rok... nebude mi to novu matersku nejako "kratit", resp.znizovat? Ma niekto prosim skusenost s vypoctom 2.materskej po predlzenej rodicovskej? Vopred vdaka za akukolvek radu...
A pekny den vsetkym 🙂
@petulda333 Podmienky nároku na materské:
1. podmienka je 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom (nemusí to byť v jednom kuse) počíta sa každé nemocenské poistenie za 2 r. dozadu (zamestnanie, DNP...)
2. podmienka je aktívne nemocenské poistenie resp. splnenie ochrannej lehoty, ktorá je 8 mes. po ukončení poistného pomeru. Ochranná lehota je aktuálna vtedy, ak zamestnankyňa otehotnie ešte v čase poistného pomeru a až potom sa poistný pomer skončí...
@dena1973 dakujem krasne
@petulda333 nie je začo... 🙂
Poprosím o radu. Od 1.11. 2014 mám pracovnú zmluvu na plný úväzok.
Predtým 6 roč. rodičovská dovolenka.
DNP nemám.
Viem, že musím splniť 270 dní nemoc.poistenia za posledné 2 roky.(splním koncom júla)
Zatiaľ nie som tehotná.
Zmluvu mám zatiaľ do 30.9.2015
Ak by som išla na materskú v roku 2016, môžem si ju zvýšiť zamestnaním u iného zamestnávateľa?
Vopred ďakujem za každú radu....
@marsic Samozrejme 🙂 Materské sa ti bude rátať z nového (budúceho) zamestnania, ak tam budeš pracovať aspoň 90 dní (bez PN a OČR) pred nástupom na novú MD. Či ty myslíš, že by si súčasne pracovala u tohto a ešte aj u iného? Aj to sa dá, vymeriavacie základy u rôznych zamestnávateľov sa sčítavajú, takže ak budeš mať v súčte maximálny vym. základ od x zamestnávateľov, budeš mať maximálnu materskú. Len budeš musieť podať toľko žiadostí, koľko budeš mať poistení (zamestnávateľov).

@zalka no ten 1.7. bol asi riadny vietor (velmi som nesledovala). Myslím, že novela od 1.11.2014, čo sa týka nemocnského, len táto zmena bola, čo sa týka rozhod.obdobia pri nem.poistení, ktoré vzniklo v predch.kalend.roku?? ... teraz pozerám, že to platí pre nástup na pn, md, rd od 1.1.2015 (som myslela, že od 1.11.2014)
ale o čom teda nemám prehlad, tak to sú tie úlavy na poistnom, teraz tuším zdraovotnom (neviem, či aj na inom poistení) a pri študentoch a dlhodobo nezamestnaných - z toho vznikajú rôzne kombinácie, ktoré teda pred praxou nečakajú zákonodárci a nie to bežný občan - nepreštudovala som si tie zákony, aj ked som to tušila, známa vtedy začala pracovať, myslím od cca 10 alebo 11/2013 to začalo platiť?